Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Перевірка руху запасів АТП.




 

Нормування власних оборотних засобів на підприємствах є однією зі складових частин кошторису затрат на виробництво на наступний рік, а також частиною і фінансового плану (балансу витрат і доходів).

Оборотні засоби - частина засобів підприємства, що утворюють їх оборотні фонди і фонди обігу.

До оборотних фондів відносяться засоби праці, тобто паливо, сировина, матеріали, напівфабрикати і засоби праці (малоцінні та швидкозношувані предмети), а також незавершене виробництво і витрати майбутніх періодів. В поєднанні з фондами обігу (готовою продукцією, коштами в розрахунках, грошовими коштами) вони складають оборотні засоби підприємства.

Автотранспортні підприємства (АТП) в процесі надання транспортних послуг зобов'язані зберігати ці фонди і засоби і, крім того, отримувати накопичення, передбачені фінансовим планом.

Оборотні засоби в залежності від їх місця в процесі кругообігу, принципів планування і джерел фінансування поділяються на оборотні засоби у виробництві та обігу, власні і позичені, нормовані і ненормовані.

Для забезпечення нормальної виробничої діяльності АТП і утворення мінімально необхідних, постійно перехідних запасів палива, матеріалів, запасних частин, агрегатів, автомобільних шин, малоцінних та швидкозношуваних предметів, незавершеного виробництва і доходів майбутніх періодів вони повинні мати власні оборотні засоби.

Мінімальний розмір оборотних засобів підприємства, що забезпечує його безперервну роботу, називається нормативом оборотних засобів.

Нормування оборотних засобів полягає в розробці на кожному АТП норм запасу в днях і нормативів власних оборотних засобів в грошовому вираженні.

Норми запасів палива, матеріалів, автомобільних шин, запасних частин та інших видів оборотних засобів визначаються в днях. Вони включають час знаходження сировини, матеріалів і палива в дорозі (транспортний запас); перебування у вигляді поточного складського запасу; перебування у вигляді гарантійного (страхового запасу), а також необхідне для приймання завантаження, сортування, складування і у визначених випадках лабораторного аналізу.

Норма обігу грошових коштів в частині матеріалів в дорозі включає період з дати встановленого строку оплати підприємством платіжного доручення до дати прибуття матеріалів на склад. Розмір цієї частини в днях визначається таким чином; на основі договорів поставки встановлюються постачальники основних матеріалів, потім за фактичними даними за минулий період чи на основі консультацій з транспортними організаціями визначається тривалість пробігу вантажу від кожного постачальника.

В тих випадках, коли один вид матеріалів постачають різні постачальники, час перебування в дорозі визначається, як середня величина.

Вказаний залишок ділиться на фактичні однодобові витрати цих матеріалів в цьому ж році. Отриманий залишок в днях є нормою обігу грошових коштів особливо матеріали в дорозі в цілому по підприємству.

Розмір поточного складського запасу матеріалів визначається виходячи з тривалості інтервалів між двома паралельними поставками. Термін інтервалів поставки встановлюються на основі договорів. Слід мати на увазі, що запаси одних видів матеріалів можуть бути максимальними в день отримання наступної поставки, в той же час запаси інших видів матеріалів можуть знизитись до мінімальних розмірів перед надходженням наступної доставки.

В зв'язку з цим поточний запас матеріалів в днях слід приймати, як правило, в розмірі 50 % від середньої тривалості інтервалу між двома паралельними поставками.

Розмір гарантійного запасу в днях рекомендується встановити вмежах 50 % величини поточного запасу.

Норматив власних оборотних засобів на сировину, матеріали та паливо, без обліку прискорення оборотності оборотних засобів, визначають як вираження вартості одноденних витрат сировини, матеріалів, палива та норми оборотних засобів за наступною формою:

де Н - норматив власних оборотних засобів за елементом сировини, матеріалів чи палива;

Р - вартість одноденних витрат сировини, матеріалів чи палива;

Д - середньозважена норма оборотних засобів в днях по сировині, матеріалах чи паливу.

По елементах оборотних засобів, норма запасу яких встановлена у відсотках до загальної вартості даного виду матеріальних ресурсів, розрахунок проводиться виходячи з цього відсотку.

По малоцінних та швидкозношуваних предметах норматив оборотних засобів встановлюється на складський запас і запас в експлуатації, тобто у водіїв на автомобілі, у ремоніних працівників у видатковій інструментальній накладній для разових видач робітникам, а також на запас спеціального інструмента і пристосувань та ін.

Цей норматив визначається на основі діючих норм на один автомобіль (набір інструментів у водіїв), на одного ремонтного робітника (для технічного обслуговування і ремонту), на один верстат (набір інструментів і пристосувань при верстатах) та інших норм. Норматив у грошовому вираженні визначається за сумарною вартістю необхідного набору інструментів, прилаштувань, малоцінного інвентарю та інших матеріальних цінностей, які підносяться до цієї групи.

У практичній роботі нерідко застосовується спрощений метод, що називається аналітичним: для розрахунку нормативу використовуються нормативи попереднього року і показники зростання (зменшення) виробництва в плановому році з урахуванням наміченого прискорення оборотності оборотних засобів. При цьому розрахунок нормативу ведеться окремо за двома групами. До однієї групи оборотних засобів відносять засоби, розмір яких залежить від обсягу виробництва (автомобільне паливо, матеріали, автомобільні шини, запасні частини то агрегати), до другої - засоби, розмір яких не залежить від обсягу виробництва (малоцінні та швидкозношувані предмети, незавершене виробництво та витрати майбутніх періодів).

Порівняння нормативної потреби в оборотних засобах на запланований рік із сумою затвердженого нормативу показує дефіцит чи надлишок оборотних засобів.

На основі вивчення фактичних залишків сировини, палива, запасних частин встановлюється, які з них на даний час не потрібні чи зайві внаслідок зміни виробничої програми або інших причин; чи не обліковуються у складі виробничих запасів будівельні матеріали, придбані для потреб капітального будівництва, сировина і матеріали, що залежались або зіпсовані; чи не обліковуються в залишках товарно-матеріальні цінності, яких фактично немає в наявності.

 


Поделиться:

Дата добавления: 2015-08-05; просмотров: 86; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.01 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты