Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Контроль вибуття транспортних засобів на АТП.




 

Одним із важливих етапів контролю діяльності автотранспортних підприємств є перевірка вибуття транспортних засобів, яка здійснюється суцільним шляхом.

Напрямки контролю вибуття транспортних засобів визначені наступними їх причинами:

реалізація автомобілів;

ліквідація транспортних засобів.

У випадках реалізації автомобілів на реалізуємому підприємстві перевірці належить такий факт по даним договорів купівлі-продажу, який повинен бути нотаріально засвідчений і по ним повинно бути сплачене держмито. При цьому звертається увага на договірну вартість, за якою продається автомобіль, так як вона повинна бути не нижчою від дійсної вартості транспортного засобу і є основою для нарахування держмита. Тому дані договору купівлі-продажу порівнюють з даними акту незалежної експертної оцінки з метою встановлення правильності визначення контрактної вартості продажу автомобіля.

Далі перевіряється правильність складання акту приймання-передачі автомобіля покупцеві, що підтверджується шляхом запиту до підприємства-покупця. Акт приймання-передачі повинен бути складений у трьох примірниках, і при передачі одного примірника покупцеві до нього повинен бути доданий технічний паспорт з відміткою органів ДАІ про зняття автомобіля з обліку.

При продажі автомобіля підприємством державної форми власності ревізор також встановлює наявність отриманого дозволу на реалізацію автомобіля, який підтверджується наступними документами:

згодою відповідального органу управління;

заявою;

актом оцінки вартості автомобіля;

актом технічного стану.

В окремих випадках можуть застосовуватись результати незалежної експертної оцінки.

Придбаний з порушенням умов продажу державний автомобіль повертається державі, якщо договір купівлі-продажу у встановленому порядку визнається недійсним.

Наступним етапом контролю є перевірка своєчасності списання продажного автомобіля по даним акту приймання-передачі, інвентарної картки, інвентарного опису та балансу.

Далі згідно акту купівлі-продажу і платіжних документів встановлюється повнота і своєчасність оплати проданого автомобіля.

І останнім етапом контролю продажу автомобіля є перевірка:

відповідності сум первинних документів і облікових регістрів по відповідних рахунках і наявності наступної кореспонденції рахунків:

- відображено суму доходу:

Дт 361 Кт 742

- відображено суму ПДВ:


Поделиться:

Дата добавления: 2015-08-05; просмотров: 59; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты