Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Призначення і загальна характеристика браузерів




Браузери служать основним засобом для читання (перегляду) електронних видань в HTML-форматі і Web-сайтів. У видавничих технологіях браузерам відведена почесна роль універсального засобу як для перегляду видань і Web-сторінок, так і організації спільної роботи співробітників з підготовки видань у рамках передової технології інтрамереж (Intranet). Фірма Microsoft якийсь період навіть поширювала свою оболонку Windows з інтегрованим у неї браузером Explorer, поки це не було їй заборонено судом. Всі браузери та супутні інструменти можна розділити на чотири групи:

• браузери загального призначення;

• спеціалізовані браузери для перегляду тривимірних зображень;

• так звані «офф-лайн» браузери, тобто засоби для швидкого переносу інформації на комп'ютер користувача з наступним відключенням від мережі Інтернет і переглядом даних в автономному режимі;

• додаткові засоби (інструменти) для поліпшення роботи браузерів.

Браузер загального призначення Microsoft Internet Explorer спочатку призначався для роботи виключно на платформі Windows. Робота з сучасною версією пакета Internet Explorer 5.0 в оболонці Windows 98 або 2000 зовні нічим не відрізняється від роботи з іншими додатками оболонки або з попередньою версією цієї програми. Основна функція Explorer'a полягає в обміні даними в мережі Інтернет, зокрема, відображенні Web-сторінок і HTML-документів. Браузер може бути завантажений тими ж прийомами, що й інші пакети оболонки. Він також автоматично запускається при натисканні покажчиком миші за будь гіпертекстового документа. Він же забезпечує і пошук сайтів та документів в мережі Інтернет, якщо відомі їх мережеві URL, атрибути або інші ознаки, придатні для організації пошуку.

Русифікований браузер Internet Explorer, на думку багатьох користувачів, є одним з кращих на сьогодні засобом загального призначення для безпосереднього перегляду Web-сторінок. Хоча спочатку це програмний засіб створювалося для Інтернет-технологій, він (точно так само, як і Netscape Communicator) успішно використовується і для роботи з будь-якими електронними виданнями, для представлення яких використаний формат HTML. Зокрема, у видавничих технологіях широко використовуються інтра-та екстрамережі для організації спільної роботи співробітників, корпоративної організації праці. Основний засіб перегляду на базі цих технологій - це браузери.

Одна з останніх версій Explorer'a характеризується загальним обсягом близько 49 Мб. Починаючи з версії 5.0 браузер містить зручне доповнення-кнопку на панелі інструментів, яка дозволяє «на льоту» вмикати і вимикати режим відображення графіки (Images on / off). Кнопка формується за допомогою спеціального програмного фрагмента, інформаційний обсяг якого близько 260 Кб. У версії 5.5 покращена підтримка нових стандартів: динамічного HTML, каскадних стильових аркушів, XML.

Netscape Communicator, на відміну від попереднього браузера, не русифікований, що для багатьох вітчизняних користувачів становить головний його недолік. До переваг можна віднести те, що спеціальна секція меню Communicator дозволяє перейти до інших програм пакета, наприклад, до Netscape Composer'y-потужному WYZIWYG-редактору HTML-документів.

Браузер фірми Netscape є впродовж ряду років головним конкурентом Internet Explorer. Він працює на різних платформах, причому за кордоном його позиції не слабкіше, ніж у Explorer'a. Інформаційний обсяг пакета Netscape Communicator для версії 4.75 становить близько 20 Мб, а для недавно з'явилася версії 6.0 - 25 Мб.

Відзначимо, що версія 6.0 докорінно змінилася в порівнянні з 4.75. Браузер набув схожості з популярним на платформі UNIX браузером Mozilla. Втім, його зовнішній вигляд може змінюватися за допомогою так званих «оболонок» (skins) точно так, як це робиться в популярному МР-3 плеєрі Winamp. У версії 6.0 використовується механізм візуалізації Gecko, також запозичений з браузера Mozilla. Поки можна лише зауважити, що цей механізм працює швидше.

У пакеті реалізована тісна інтеграція програм AOL Instant Messenger і Net2Phone з власне браузером. Перша дозволяє обмінюватися миттєвими повідомленнями, а друга - дзвонити в будь-яку точку світу через службу Інтернет-телефон. Проте така інтеграція призводить до збільшення на 20% необхідного обсягу оперативної пам'яті.

В останні роки помітно розширилося використання браузера Opera від компанії Opera Software, хоча поки він помітно поступається двом пакетам, розглянутим вище. У порівнянні з браузерами, розглянутими вище, Opera виглядає просто крихіткою, так як дистрибутив її займає всього 1,6 Мб. Однак він мало в чому поступається своїм визнаним старшим товаришам. У ньому є адресна книга, список закладок і модуль роботи з електронною поштою, причому всі вони оформлені у вигляді однієї панелі з вкладками, що являє певну зручність для користувача, оскільки дозволяє швидко переходити від однієї операції до іншої. До переваг цього браузера слід віднести і реалізацію концепції багатодокументного інтерфейсу, що зменшує потребу в системних ресурсах і збільшує продуктивність. Корисною особливістю браузера є автоматичне завантаження останньої переглянутої Web-сторінки при повторному запуску програми.

Проте в дистрибутиві відсутні функції, пов'язані з обробкою мультимедіа і підтримкою технології Java. Можна, однак, завантажити відповідні Plag-in'bi, наприклад, Sun Java 1.1.3. До речі, розмір останнього становить близько 5 Мб. Недолік браузера - також погана підтримка кодування KOI-8. Розробники браузера поширюють безкоштовно 30-денну демонстраційну версію, а за робочу версію вимагають невелику плату.

Вище вже йшлося про подібність браузера Mozilla з Communicator 6.0. Це не дивно, так як Mozilla був розроблений фірмою Netscape, а в 1998 р. був опублікований його вихідний код, причому фірма Mozilla взяла на себе супровід цього браузера. Для установки браузера використовується архівний ZIP-файл, який розпаковується в окремий каталог і відразу готовий до роботи. Mozilla поширюється без засобів підтримки технології Java. Реалізація цієї можливості вимагає включення додаткових Plag-in'os до його складу. Браузер розповсюджується і підтримується на сайті www.mozilla.org.

Останній з браузерів загального призначення - це AMAYA 3.0, який був створений групою розробки стандартів консорціуму W3C і використовується нею для демонстрації та відпрацювання нових Web-технологій. У даній версії реалізована повномасштабна підтримка HTML, DHTML, MathML і CSS. Ймовірно, це єдиний браузер, який на основі MathML дозволяє формувати складні математичні вирази і відразу поміщати їх на Web-сторінку. Браузер підтримує редагування каскадних таблиць стилів (CSS) та їх зв'язування з конкретними документами, причому результат активації стилю відразу відображається на екрані. Однак навіть цей браузер не повністю підтримує стандарт CSS.

До браузерів другої групи відноситься набагато менш поширений в порівнянні з попередніми WebSpace Navigator фірми SiliconGraphics. Це спеціалізований тривимірний браузер для перегляду VRML-документів, який відкриває абсолютно нові можливості для взаємодії з Web. VRML (Virtual Reality Modeling Language) - це розроблена тією ж фірмою SiliconGraphics і ліцензована практично всіма провідними комп'ютерними компаніями мова моделювання віртуальної реальності. Він широко використовується при описі тривимірних світів, переданих по Internet і мають гіперзв'язки з WorldWideWeb.

Деякі віртуальні об'ємні об'єкти вражають уяву. Наприклад, використовуючи VirtualSOMA Planet9, можна з високим ступенем достовірності імітувати прогулянку по приморських торговим кварталах Сан-Франциско. Одночасно з вибором в Web-браузері зв'язку з VRML-документом, запускається Web Space Navigator, який дозволяє інтерактивно переміщатися в тривимірному просторі. Просте натиснення клавіші миші, встановленої на одному з об'єктів, забезпечує Web-зв'язок з іншими віртуальними світами, HTML сторінками і мультимедійними файлами.

COSMOPIayer - це VRML 2.0 браузер фірми SiliconGraphics, який робить світ ще більш динамічним і насиченим, ніж це міг зробити його попередник-WebSpace Navigator. У поєднанні з Java, COSMO досягає високого динамізму та інтерактивності. У подальшому процесі розвитку COSMOPIayer буде включати все більша кількість функцій мови VRML 2.0, в тому числі - COSMO Motion Engine, рівномірний потік аудіо-та відеоданих, а також операції в режимі розділеного часу. Тільки уявіть собі музей, в якому рухаються тривимірні об'єкти і відеофільм на одній зі стін, в якому пояснюється суть происходящего. До речі, CosmoPlayer, як і WebSpace інтегрований з Netscape Navigator.

Інформація, залежно від змісту, автоматично направляється на відповідний браузер. HTML-сторінки, що отримали запит в COSMO Player надходять в NetscapeNavigator, а віртуальні світи VRML, запитані з NetscapeNavigator, без жодного втручання користувача, потрапляють в COSMO Player. Це багато платформне рішення, яке SiliconGraphics має намір зробити доступним для широкого ліцензування, включаючи і платформи персональних комп'ютерів.

Ще один VRML браузер - GLView версія 3.4 з інформаційним обсягом близько 1,5 Мб також призначений для перегляду тривимірних зображень. Працює з будь-якими версіями Windows, взаємодіє з браузером загального призначення MS Internet Explorer.

Спеціалізований Web-браузер Premo Web Talkster вміє читати вголос текст англійською мовою на відкритій і активною в даний момент Web-сторінці (або всю сторінку цілком, або тільки виділений текст). Версія 1.0.f характеризується інформаційним обсягом близько 8,5 Мб. Такі браузери подобаються дітям і школярам, ​​корисні для людей з вадами зору та вивчає іноземні мови. У майбутньому браузер, ймовірно, зможе читати тексти і російською мовою.

До спеціалізованих браузерів можна віднести і Lynx for Win32. Це класичний текстовий Web-браузер, не відтворює ні зображень, ні Java-скриптів, але зате швидкий і надійний. Раніше він працював тільки на платформі Unix, а тепер нова його версія придатна для використання під Windows. Версія 2.8.3 має об'єм близько 700 Кб.

Далі зупинимося на групі офф-лайн браузерів. Teleport Pro - відомий і популярний офф-лайн браузер. Викачує сайти повністю, зберігаючи структуру каталогів. Веде пошук по сайтах. При скачуванні інформації може випливати не лише по внутрішніх посиланнях, але і за зовнішніми (провідним на інші сайти). Безліч інших можливостей, продуманий інтерфейс, докладна довідкова система. Версія 1.29 займає на жорсткому диску близько 850 Кб, модуль русифікації - додатково ще 60 Кб. Обмеження незареєстрованої версії незначні, а її дистрибутив можна «скачати» на кількох сайтах.

WebZIP3.71 - один з кращих в міреоф-лайн-браузерів. Створює копію вибраного Web-сайту або сторінки Інтернету на вашому жорсткому диску для подальшого перегляду в автономному режимі, тобто не підключаючись до Мережі. Це дуже зручно, оскільки дає можливість використовувати нічні тарифи Інтернет, як правило, набагато більш економні і з кращою якістю зв'язку. У браузер вводяться дані, що саме потрібно скопіювати і зберегти: одну сторінку або весь сайт; на яку глибину слід опрацьовувати посилання; копіювати тільки текстову інформацію або файли певного формату (наприклад, зображення у форматі GIF, архіви, аудіо-та відеокліпи і т. д.). WebZIP має хороші настройки параметрів скачування інформації.

Однією зі здатностей цього офф-лайн-браузера є можливість архівації в форматі ZIP копійованих файлів. Для перегляду завантажених сторінок не потрібно розпаковувати архіви - програма працюєте ними, як із звичайними папками. Ви можете переглядати, додавати і видаляти файли - таким чином, WebZip можна використовувати також і в якості звичайного архіватора. Опцію автоматичної архівації файлів можна включати або вимикати. Для візуального перегляду Web-сторінок використовується ядро ​​браузера Internet Explorer, який має бути обов'язково встановлено в системі. В його вікні викликаються контекстні меню Internet Explorer, що дозволяє уста на вливати потрібне кодування. Втім, сайт, вже перенесений на ваш комп'ютер, можна переглянути в автономному режимі будь-яким браузером, встановленим на комп'ютері.

Безпрецедентна можливість, передбачена в цьому офф-лайн-браузері - збереження скопійованого сайта у вигляді одного єдиного файла у форматі compressed HTML-Help f lies (. CHM). У цей формат (. СНМ) вбудована довідка (Help) браузера Internet Explorer 5, MS Office 2000, Windows 98 і т. д. Важливо й те, що на сайті виробника до програми додаються додаткові мовні модулі, в тому числі і російська.

Далі коротко зупинимося на кількох програмах, що спеціалізуються тільки на «скачуванні» інформації з мережі Інтернет, тобто перенесення її з певних серверів і сайтів (у тому числі ftp-серверів) на ваш комп'ютер. Одна з таких програм - це ReGet. Він дозволяє легко і швидко копіювати файли з FTP-і HTTP-серверів на ваш комп'ютер. ReGet повністю використовує всю смугу каналу Інтернет-з'єднання. Якщо якість зв'язку низька (що характерно для старих вітчизняних телефонних ліній), ReGet дозволить звести до мінімуму незручності і безпомилково перенести всі файли на Ваш комп'ютер. Русифікована версія ReGet 1.7 rus займає 700 Кб, а новий випуск ReGet Junior 2.0 - близько 1,3 Мб.

Пакет FlashGet може переносити файли і сайти по частинах (причому показує графічну карту процесу і заголовки файлів), включатися в заданий час, додавати коментарі, впорядковувати файли за категоріями. Автоматично знаходить дзеркала (тобто відображення даного сайту на інших серверах) і визначає найбільш швидкі з них. Підтримує режим роботи drag & drop (тягни та кидай, в буквальному перекладі, тобто перетягування файлів і папок за допомогою покажчика миші). Передбачена можливість запису послідовності роботи в спеціальний Log-файл у форматі HTML. Інформаційний обсяг русифікованої версії 0.94 - близько 1,3 Мб.

GolZilla від Aureate Media - ще один менеджер для перенесення файлів з Інтернет-сайтів на Ваш комп'ютер. Має простий і дружній інтерфейс користувача. Всі дії з оптимізації завантаження - пошук альтернативних ftp-серверів, вибір найшвидшого каналу і перемикання між ними - здійснюються у фоновому режимі непомітно від користувача. Він дозволяє проводити дозвон до провайдера, розривати з'єднання і вимикати комп'ютери після закінчення сеансу, починати завантаження в певний час і регулювати швидкість передачі даних для окремих файлів. GolZilla виробляє моніторинг буфера обміну і операцій в браузерах, а також перевіряє отримані файли на віруси. Пакет дуже популярний серед молоді. Інформаційний обсяг - близько 1,8 Мб.

До четвертої групи ми віднесли засоби розширення і поліпшення параметрів браузерів. Зокрема, можна вказати програму Naviscope (інформаційний обсяг близько 400 Кб) - набір інструментальних засобів для розширення браузера. Він прискорює процес пошуку в Інтернеті шляхом завантаження багатьох сторінок, а також відображає інформацію про завантаження використовуючи відповідний індикатор завантаження в спеціальному невеликому вікні. Швидко переходить до останньої з переглянутих сторінок, створює карти пересування по сайтах і точно синхронізує годинник вашого PC з атомними годинами, а також зберігає адреси переглянутих сайтів на жорсткому диску комп'ютера користувача. Є утиліта, що блокує завантаження рекламних оголошень (банерів), фонових зображень, фонових звуків та ін.

Багато користувачів засмучуються, стикаючись з неможливістю збереження HTML сторінок з включеною в них графікою. Утиліта Netrieve v1.04 (обсяг близько 600 Кб) дозволяє зберігати сторінки з графікою для подальшого автономного перегляду. Програма OnTrack! (Розмір близько 800 Кб) дозволяє блокувати різні спливаючі і вискакуючі вікна при відвідуванні деяких сайтів. Працює у фоновому режимі з багатьма популярними браузерами, (наприклад, Internet Explorer, Netscape Navigator, Opera) і припиняє будь-яку спробу завантаження додаткових вікон з рекламою та іншої непотрібною інформацією. Аналогічні функції виконує утиліта PopOff 32-bit, яка запускається одночасно з браузером. Її обсяг трохи більше 800 Кб.

Синхронний переклад Web-сторінок з однієї мови на іншу також є важливою допоміжною утилітою для браузерів. Існує ряд перекладачів, які можна використовувати для цих цілей. Значний інтерес представляє браузер з синхронним перекладом Web-сторінок WebView. Він входить складовою частиною в інтегрований пакет для роботи в Інтернеті PROMT Internet 2000. Забезпечує переклад з англійської, німецької, французької мов на російську і навпаки. Це ефективний засіб перегляду іншомовних сайтів. Користувач, по суті, використовує два браузера, в одному відображається оригінал сторінки, а в іншому - її переклад. При перекладі повністю зберігається форматування, включаючи фреймову структуру та ілюстрації. Перехід за посиланнями здійснюється як у вікні оригіналу, так і у вікні перекладу. Як оригінал, так і переклад зберігається у вигляді файлів. У програмі передбачені повністю настроюються меню і панелі інструментів в стилі Microsoft Word 2000, доступні всі основні функції Microsoft Internet Explorer, у тому числі збереження посилань у Favorites.


Поделиться:

Дата добавления: 2015-08-05; просмотров: 96; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты