Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Висновки до розділу 2




 

Морально-духовне виховання – найважливіша сторона виховання дитини, воно сприяє збагаченню духовного досвіду, емоційної сфери особистості, впливає на пізнання соціальної дійсності, підвищує пізнавальну активність дошкільнят.

Одним із засобів створення позитивних моральних уявлень дітей, встановлення більш тісних контактів між дорослими і дітьми в сім'ї і в дитячому садку є казка. Поняття про мораль, норми і правила поведінки, закладені в яскравих образах казки, сприяють становленню моральних уявлень. У процесі роботи з казкою діти осягають ази духовної культури свого народу. На кожному віковому етапі засвоюються більш складні моральні поняття. Збагачення змісту мови, правильний вибір мовних засобів визначають ефективність виховного процесу. На формування моральних уявлень у дошкільному віці спрямовані виховні можливості казки.

Майже у всіх казках, відомих нині, є елемент дидактизму, але є казки, які цілком присвячені духовно-моральним проблемам, а отже, можуть бути успішно використані з педагогічною метою. Такі, спеціально створювані або пристосовані для цілей навчання казки, які виконують функції настанови, повчання, можна назвати дидактичними.

Технологія використання авторської дидактичної казки для духовно-морального виховання дітей дошкільного віку використовує казку для: передачі дитині основних життєвих принципів і закономірностей; передачі життєвого досвіду попередніх поколінь та отримання відчуттів своєї співпричетності зі світом людей; відновлення зв'язку з родовою та сімейною пам'яттю; духовно-морального становлення особистості та моральної компетентності(хочу – можу, добре – погано тощо).

Авторська дидактична казка сприяє виконанню ряду функцій моральної компетентності: вміння вибирати відповідну інформацію для побудови свого варіанту дії; використання знань, витягнутих з успіхів і невдач героя казки; можливість виділення і вибору можливих альтернатив; усвідомлення необхідності взаємодії з навколишнім світом.

Авторська дидактична казка допомагає педагогу отримувати можливість не тільки зняти емоційну напруженість, схвильованість, тривожність, агресивність, недовіру до себе та інших, допомогти дитині знайти упевненість.

Результат виховання дітей казкою передбачає: засвоєння дитиною норм морально-духовного виховання, відкритість дитини до добра, позитивне ставлення дитини до навколишнього світу, до інших людей і самого себе, створення оптимістичної картини світу, потреба і готовність проявляти спільне співчуття і радість, знайомство з формами традиційного сімейного укладу, розуміння свого місця в сім'ї і посильну участь у домашніх справах, діяльне ставлення до праці, відповідальність за свої справи і вчинки.


Поделиться:

Дата добавления: 2015-08-05; просмотров: 106; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты