Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Показник 7. Екстраполяція здобутого позитивного морально-духовного досвіду у повсякденному житті.




Цей показник перевірявся шляхом спостереження за поведінкою дітей під час режимних моментів та за допомогою бесід з вихователями групи стосовно кожної досліджуваної дитини.

В залежності від якості виконання діагностичного завдання за кожен показник дитині присвоюється відповідний бал:

– 3 бали – показник проявляється слабо

– 5 балів – показник проявляється в достатньому обсязі

– 10 балів – показник проявляється в повному обсязі.

Ми отримуємо загальну кількість балів за 7 показниками, яка і визначає, наскільки дитина морально-духовно вихована. Оцінювання проводилося за 70-бальною шкалою. Ми визначили таку шкалу оцінювання:

Достатній рівень морально-духовної вихованості дошкільників – від 36 – до 70 балів.

Середній рівень морально-духовної вихованості дошкільників – від 22 – до 35 балів.

Недостатній рівень морально-духовної вихованості дошкільників – від 3 – до 21 балів.

Здійснюючи морально-духовне виховання дітей дошкільного віку на нашу думку необхідно враховувати у них той чи інший рівень морально-духовної вихованості:

Достатній рівень (36 – 70 балів) – дошкільники мають повні, чіткі уявлення про добро і зло, розрізняють ці два поняття, добре обізнані з категоріями моралі і духовності (любов, краса, альтруїзм), люблять тварин та добре, гуманно відносяться до них, поважають та шанобливо ставляться до своїх батьків, мають бажання допомогти один одному, взаємодопомагають, чуйно відносяться до оточуючих, проявляють гуманні вчинки, переносять здобутого позитивного морально-духовного досвіду на власне повсякденне життя.

Середній рівень (22 – 35 балів) – дошкільники мають не чіткі знання про категорії моралі і духовності, маюь загальні уявлення про добро і зло, добре та чуйно ставляться до тварин у присутності дорослих лише із метою уникнення покарання чи отримання похвали, знають, що потрібно поважати своїх батьків, але не проявляють ніякої активності; можуть образити свого товариша, але потім негайно вибачитись.

Недостатній рівень (3 – 21 балів) – дошкільники мають досить низькі знання про категорії моралі і духовностічасткові уявлення про добро та зло, майже не розрізняють їх; діти агресивні у своєму ставленні до оточуючих, нерідко ображають слабших дітей; спостерігається негативне відношення до тварин та до природи; діти майже не слухаються дорослих, підвищують на них голос під час спілкування, не спостерігається прояв гуманності.

Результати діагностичного дослідження щодо показників морально-духовної вихованості дітей дошкільного віку (у діагностичній групі А і у діагностичній групі Б) відображені у робочих таблицях (див. Додаток А і Додаток Б).

Результати констатувального експерименту з визначення рівнів морально-духовної вихованості дітей дошкільного віку представлені в Таблиці 3.1.

Таблиця 3.1.


Поделиться:

Дата добавления: 2015-08-05; просмотров: 98; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.005 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты