Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Охорона об'єктів авторського права




На відміну від об'єктів промислової власності, на які автори одержують охоронні документи у формі патентів чи свідоцтв i де існують cyвopi процедури для цього, виникнення i здійснення авторських прав не вимагає виконання будь-яких формальнос­тей. Одна з форм охорони полягає в тому, що власник авторського права для оповіщення про свої права може використовувати знак охорони авторського права, що міститься на кожному примірнику твору i складається з латинської букви «С» в колі, iмeнi (найменування) власника авторського права i року першого опублікування твору. Наприклад: © Інститут інтелектуальної власності i права, 2005.

Якщо за публічне використання літературно-художніх i музичних твopiв авторів — громадян України — передбачається авторська винагорода, то автори для одержання го­норару реєструють ці твори в ДП «Українське агентство з авторських i суміжних прав» у по­рядку, обумовленому «Інструкцією про поря­док обліку авторів, реєстрації твopiв i розподілу гонорару», що затверджено наказом УААСП від 19 лютого 1997 № 10. Автори, яким виплачуються лише договірні та інші одноразові суми, в Установі не реєструються. Їхні права, звичайно, охороняються договірним правом. Власник авторського права для одержання свідоцтва про авторство на оприлюднений твip у будь-який час протягом терміну охорони авторського права може його зареєструвати в офіційних державних реєс­трах. Державна реєстрація здійснюється відповідно до встановленого порядку УААСП, що складає i періодично видає каталоги вcix реєстрацій.

Після реєстрації прав автору надається свідоцтво. У разі виникнення суперечки реєстрація визнається судом як юридична пре­зумпція авторства, тобто вважається дійсною, якщо в судовому порядку не буде доведено інше.

Варто враховувати ту обставину, що авторське право на твip, створений за догово­ром з автором, який працює за наймом, належить автору. А от виключне право на використання такого твору належить oco6i, з якою автор має трудові відносини (роботодавцю), якщо інше не передбачено дого­вором.

Охорона майнових прав авторів в Україні діє протягом всього життя автора i 70 років теля його смерті. Дія терміну охорони починається з першого січня року, що наступає за роком, у якому мали місце юридичні факти. Безстроково охороняються законом право ав­торства, право на ім'я i право протидіяти перекрученню чи інший зміні твору чи будь-якому іншому зазіханню на твip, що може завдати шкоди честі й репутації автора.

 


Поделиться:

Дата добавления: 2015-08-05; просмотров: 71; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты