Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Державна система управління інтелектуальною власністю




 

За роки незалежності в Україні розбудовано Державну систему правової охорони інте­лектуальної власності (рис.3). За здійснення політики у сфері інтелектуальної власності в Україні відповідає Міністерство освіти i науки України. Виконання конкретних функцій у цій сфері Miнicтepcтво освіти i науки України делегувало Державному департаменту інтелектуальної власності, який підпорядкований Miнicтepcтвy освіти i науки України i є урядовим органом державного управління, що уповноважений представляти, реєструвати i підтримувати на тepитopії України права на винаходи, корисні моделі, промислові зразки, торговельні марки, географічні зазначення, топографії інтегральних мікросхем, а також здійснювати реєстрацію об’єктів авторського права: твopiв літератури i мистецтва, комп'ютерних програм, баз даних тощо. Державний департамент інтелектуальної власності проводить єдину державну політику у сфері охорони прав на об'єкти інтелектуальної власності. Він удосконалює законодавчу i нормативну бази, міжнародне співробітництво у сфері інтелектуальної власності, забезпечує умови для введення інтелектуальної власності до господарського обороту, підготовки та підвищення кваліфікації фахівців у сфері інтелектуальної власності, взаємодії з громадськими організаціями тощо.

До сфери управління Державного департа­менту інтелектуальної власності включено: Український інститут промислової власності, Українське агентство з авторських i суміжних прав, інститут інтелектуальної власності i пра­ва, Державне підприємство «Інтелзахист». У структурі Державного департаменту інтелекту­альної власності є також підрозділ державних iнcпeкторів з питань інтелектуальної власності.

Головною функцією Українського інституту промислової власності (Укрпатенту) є здійснення експертизи заявок на об’єкти промислової власності. Саме його експерти про­водить експертизу поданих заявниками матеріалів на предмет відповідності умовам правової охорони i надають експертний висновок. Але охоронний документ — патент або свідоцтво — видає Державний департамент інтелектуальної власності. Укрпатент має філію — Український центр інноватики та патентно-інформаційних послуг, що здійснює патентний пошук, надає інформаційні послуги.

Головною функцією Українського агент­ства з авторських i суміжних прав (УААСП) є колективне управління правами авторів. УААСП за бажанням автора здійснює підготовку до державної реєстрації об’єктів автор­ського права i суміжних прав та до видачі ав­тору охоронного документа — свідоцтва. Важливою функцією УААСПу є надання допомоги авторам щодо захисту прав у paзi їх порушення.

 

Рис.3. Структура державної системи правової охорони інтелектуальної власності.

 

Інститут інтелектуальної власності i пра­ва виконує функцію підготовки, перепідготовки та підвищення кваліфікації фахівців у сфері інтелектуальної власності. Biн готує спеціалістів i магістрів зіспеціальності «Інтелектуальна власність», а також підвищує кваліфікацію патентних повірених, патентознавців, професійних оцінювачів прав на об’єкти інтелектуальної власності, державних службовців, викладачів тощо.

Державне підприємство «Інтелзахист» опікується питаннями боротьби з порушеннями прав на об’єкти інтелектуальної власності, причому більшою мірою – суміжними правами.

Головним завданням державних інспекторів з питань інтелектуальної власності є попередження правопорушень у сфері інтелектуальної власності. Інспектори — це повноважні представники Державного департаменту інтелектуальної власності у регіонах України.

На рис.3 представлені також громадські організації, що безпосередньо переймаються питаннями інтелектуальної власності i з якими тісно співпрацює Державний депар­тамент інтелектуальної власності.

Всеукраїнська асоціація інтелектуальної власності мае міжвідомчий характер. Вона сприяє доведенню основних проблем, що існують у сфері інтелектуальної власності, до відома законодавчої та виконавчої гілок влади.

Особливе місце займає Всеук­раїнська асоціація патентних повірених України. За чинним законодавством саме через патентних повірених здійснюється патентування вітчизняних винаходів за кордоном i навпаки. Патентні повipeнi надають також кваліфіковані послуги фізичним i юридичним особам з питань правової охорони, використання та захисту прав на об’єкти інтелектуальної власності.

Товариство винахідників i раціоналізаторів України займається популяризацією винахідницької діяльності, надає винахідникам i раціоналізаторам посильну допомогу в їх діяльності.

Українська асоціація власників товарних знаків опікується iнтepecaми правоволодільців знаків.

Міжнародна система інтелектуальної власності

Основою міжнародної системи інтелектуальної власності на кінець 2004 року є 22 договори, 14 з яких регулюють правовідносини у сфері промислової власності, а 8 — відносяться до авторського права i суміжних прав. Україна приєдналася до восьми договорів i продовжує роботу щодо приєднання до інших. Нижче наведений перелік Міжнародних договорів.

Договори про захист інтелектуальної власності:

—Бернська конвенція про захист літературних i художніх творів.

—Брюссельська конвенція про розповсюдження сигналів, що несуть програми че­рез супутник.

—Конвенція про охорону iнтepeciв виробників фонограм від незаконного відтворення їхнix фонограм.

—Мадридська угода про санкції за неп­равдиві та неправильні позначення походження виробів.

—Найробський договір про охорону олімпійського символу.

—Паризька конвенція про охорону про­мислової власності,

—Договір про патентне право (PLT).

—Міжнародна конвенція про охорону iнтepeciв виконавців, виробників фонограм i організацій мовлення.

—Договір про закони про торговельні марки.

—Договір про міжнародну реєстрацію аудіовізуальних творів.

—Вашингтонський договір про інтелектуальної власності стосовно інтегральних схем.

—Договір BOIB про авторське право.

—Договір BOIB про виконання i фонограми.

Глобальні договори системи охорони:

—Будапештський договір про міжнародне визнання депонування мікроорганізмів з метою патентної процедури.

—Гаазька угода про міжнародну реєстрацію промислових зразків.

—Лісабонська угода про захист зазначень місця походження виробів та їx міжнародної реєстрації.

—Мадридська угода про міжнародну реєстрацію знаків.

—Договір про патентну кооперацію.

 

Договори про класифікації:

—Локарнська угода про утворення міжнародної класифікації промислових зразків.

—Ніццька угода про міжнародну реєс­трацію товapiв i послуг для реєстрації знаків.

—Страсбурзька угода про міжнародну патентну класифікацію.

—Віденська угода про утворення міжнародної класифікації зображувальних елементів.

 

Адмініструє ці договори Всесвітня організація інтелектуальної власності (ВОІВ), яка була заснована у 1967 р. на Дипломатичній конференції у Стокгольмі. У 1974 p. BOIB отримала статус однієї з 16-ти спеціалізованих організацій ООН. На сьогодні членами BOIB є 179 держав, у тому числі й Україна.

 

Головними завданнями BOIB є:

— поліпшення взаєморозуміння i розвиток співробітництва між державами в інтересах їx взаємної користі на основі поваги до їx суверенітету i рівноправності;

—заохочення творчої д1яльност1, сприяння oxopoнi інтелектуальної власності в усьому світі;

—модернізація та підвищення ефективності адміністративної діяльності міжнародних угод, що створені у сфері охорони промислової власності, а також охорона літературних i художніх творів.

Контроль за виконанням Угод здійснюють керівні органи BOIB.

Конвенція, що засновує BOIB, передбачає наявність чотирьох органів: Генеральної Асамблеї, Конференції, Координаційного комітету i Міжнародного Бюро BOIB (секретapiaтy).

Генеральна Асамблея BOIB, членами якої е держави — члени BOIB за умови, що вони також е членами Асамблеї Паризького i (або) Бернського Союзів, а також Швейцарської Конфедерації — країни місця перебування BOIB, e верховним органом BOIB.На відміну від Генеральної Асамблеї, у Конференції беруть участь yci держави, що е членами BOIB. Членами Координаційного комітету є 72 країни, у тому числі Україна. Координаційний комітет — це виконавчий орган Генеральної Асамблеї i Конференцій, що виконує консультативні функції.

Генеральна Асамблея i Конференція скликаються на чергові ceciї кожні два роки, Координаційний комітет — щорічно. Очолює BOIB Генеральний директор, який обирається Генеральною Асамблеєю на шестирічний термін. Секретаріат BOIB має назву «Міжнародне Бюро» i знаходиться у Женеві (Швейцарія).


Поделиться:

Дата добавления: 2015-08-05; просмотров: 121; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.007 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты