Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Вивчення нового матеріалу




Література

1. Полянський П.Б. Всесвітня історія. 10 клас. – с. 102-105, с. 160-194

2. Бердичевський Всесвітня історія 10 кл. – с.172-219

Структура заняття

1. Організаційний момент

2. Актуалізація опорних знань та вмінь.

3. Вивчення нового матеріалу;

1. Польща

2. Чехословаччина

3. Румунія

4. Болгарія

5. Югославія

4. Підсумки уроку

5. Домашнє завдання

 

Організаційний момент

Актуалізація опорних знань та вмінь учнів

ü Що стало передумовою утворення нових європейських держав у ХХ ст..?

ü Яка роль Румунії та Болгарії у Першій світовій війні

ü Окресліть ситуацію на Балканах напередодні та після Першої світової війни

 

Вивчення нового матеріалу

ПОЛЬЩА

7 листопада 1918 року урядовим маніфестом «До польського народу» проголошено утворення Польської народної республіки та початок радикальних соціально-економічних реформ.

17 березня 1918 року прийнята Конституція Польщі, що завершила формування Польської держави.

10 листопада 1918 року – повернення у Варшаву Юзефа Пілсудського – видатного польського державного й політичного діяча.

11 листопада – передача Пілсудському регентською радою військової, а згодом – і всієї повноти влади.

За дорученням піл судського було сформовано загальнопольский уряд, головним завданням якого було скликання Установчого сейму. Установчий сейм почав роботу у лютому 1919 року. у його складі більшість місць отримали члени націонал-демократичної партії та партії «Пяст». Сформований парламентом уряд складався з прихильників Пілсудського.

Уряд розігнав ради, створені ще в 1918 році.

Конституція 1921 року утвердила буржуазно-демократичний лад.

У 1922 році було вбито президента Польщі Г.Нарутовича (лідера партії «Визволєнє», введено військовий стан, обрано нового президента – С.Войцехівського (активного діяча «Пяста»).

У 1926 році в умовах кризового економічного становища Войцехівський пішов у відставку, диктатором Польщі було проголошено Юзефа Пілсудського, конституцію змінено, права сенату і сейму обмежено. Новий режим отримав назву «санації» (оздоровлення).

«Санаційний» уряд проводив репресії проти опозиції, що оголосила його фашистським. У Березі Катузькій було створено концентраційний табір. Проводилися «пацифікації» (усмирення). Вживалися заходи, спрямовані на виведення країни із економічної кризи.

 

Економічний розвиток був вкрай нестабільний, періодично відбувалися економічні кризи. Напередодні 1939 року не вдалося досягнути довоєнного рівня. У сільському господарстві зберігалося поміщицьке землеволодіння, селянські господарства руйнувалися. В промисловості посилювалася роль іноземного капіталу. Зростали прибутки монополій, але в цілому рівень розвитку лишався невисоким.

Зовнішня політика

У 1919 році Польща підписала Версальський мирний договір, що залишав у складі Німеччини ряд споконвічних польських земель. У 1921 році 1/3 Сілезії віддано Польщі.

У 1920-1921 роках Польща воювала з радянською Росією. Згідно з Ризьким мирним договором (1921 р.) до Польщі відійшла Західна Україна та Західна Білорусія.

У 1920 році Польща захопила у Литви Вільнюський край.

У 1934 році «санаційний»уряд підписав польсько-німецький договір про ненапад і мирне вирішення суперечностей терміном на 10 років.

У 1938 році Польща захопила у Чехословаччини Тєширську Сілезію і планувала анексію Литви.

У березні 1939р. Німеччина висунула ультиматум Польщі вимогою приєднати Данциг і дати згоду на будівництво в «польському коридорі» автомобільних та залізничних шляхів. Польща відхилила ці вимоги. У квітні 1939 року Німеччина розірвала договір 1934 року.

У серпні 1939 року Польща підписала договір із Великобританією, яка зобов’язалася надати допомогу у випадку загрози її незалежності. Аналогічна декларація була підписана із Францією.

1 вересня 1939 року Німеччина вчинила напад на Польщу і розпочала Другу світову війну.

ЧЕХОСЛОВАЧЧИНА

28 жовтня 1918 року – проголошення Національною радою Чехії утворення Чеської держави.

30 жовтня 1918 року – заява національної ради Словаччини про відокремлення від Угорщини і і про приєднання до Чехії.


Поделиться:

Дата добавления: 2015-08-05; просмотров: 66; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты