Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Зовнішня політика




Чехословаччини підписала Версальський, Сен-Жерменський, Тріанонський договори (Закарпатська Україна була приєднана до Чехословаччини, Тєшинський край розділений між Польщею та Чехословаччиною).

У квітні 1919 року чехословацькі війська під проводом Антанти взяли участь в інтервенції проти угорської республіки.

У 1920-1921 роках під егідо. Франції було створено військово-політичний блок Чехословаччини, Румунії і Югославії (Мала Антанта).

У 1922 році було підписано тимчасову угоду з РРФСР і УСРР, але стосунки з радянським урядом залишалися напруженими

У вересні 1938 року в Мюнхені уряди Великобританії і Франції підписали з Німеччиною та Італією угоду про поділ Чехословаччини. Німеччина окупувала спочатку Судейський край, потім чеські землі, що за наказом Гітлера були перетворені в «Протекторат Богемії та Моравії», Польща – Тушинський край, Угорщина – південні райони Словаччини та Закарпатську Україну.

 

РУМУНІЯ

У післявоєнний період в Румунії посилився революційний рух, зросла кількість страйків, заворушень, повстань, у тому числі – в армії. Великий вплив на робітників мали соціалістична (заснована в 1918 р.) і Комуністична (заснована в 1921 і заборонена в 1924 р.) партії.

Щоб запобігти революції, уряд запровадив загальне виборче право (яке не поширювалося на жінок та військовослужбовців) і прийняв декрет про проведення аграрної реформи.

Це не сприяло політичній стабілізації. Відбуваються часті зміни уряду.

У 1922-1928 р. при владі знаходилася Націонал-ліберальна партія, у 1928-1933 рр. – Націонал-цараністська партія. У 1930 р. був коронований спадкоємний принц Кароль (вигнаний у 1926 р. з Румунії) під іменем Кароль ІІ.

У 1931 році було створено фашистську організацію «Залізна гвардія».

У 1934-1937 рр. у влади знаходилось угрупування Націонал-ліберальної партії. Посилилася фашизація країни.

У грудні 1937 року до влади прийшов уряд профашистської Націонал-християнської партії (створеної у 1933 р.).

У лютому 1938 року Кароль ІІ розпустив уряд і встановив режим королівської диктатури (політичні партії були розпущені, замість профспілок були утворені «корпорації» на зразок італійських).

У 1922 році в економіці Румунії відбувався економічний підйом, зміцніли позиції великої фінансово-промислової буржуазії. Але в 1929-1933 роках економічний розвиток був перерваний економічною кризою. Аграрну реформу не було завершено, кількість безземельних селян досягала 1 млн. чол.. З 1933 року успішно почала розвиватися металургійна галузь, хімічна промисловість. Але в цілому економіка Румунії була відсталою.

Зовнішня політика

У 1918-1919 роках Румунія бере участь у інтервенції проти Радянської Росії і Угорської радянської Республіки.

Румунія підписала Сен-Жерменський, Нейіський, Тріанонський мирні договори, до її територі додалися Трансільванія, Добруджа, Буковина.

Румунія захопила і анексувала Бессарабію (1918 р.). У 1924 р. тут відбулося велике антирумунське повстання – Татарбунарське.

У 1920-1921 рр. Румунія взяла участь у створенні Малої Антанти.

Румунія підписала союзні договори з Польщею, Францією, Італією (19021, 1926 рр.). Орієнтувалась на Великобританію і Німеччину.

У 1934 р. Румунія встановила дипломатичні відносини з СРСР.

У1939 році Румунія уклала економічний договір з Німеччиною З початком Другої світової війни румунський уряд виголосив нейтралітет країни.

 

БОЛГАРІЯ

У вересні 1918 року в Болгарії відбулося Владайське повстання. За участю військ Антанти його було придушено, але основні вимоги повстанців довелося задовольнити

· Болгарію було проголошено республікою;

· Цар Фердінанд зрікся престолу і передав його сину Борису ІІІ.

У 1919 році відбулися перші повоєнні вибори в Народні збори, було сформовано коаліційний уряд, а в травні 1920 р. – однопартійний, що складався з членів БЗНС (Болгарського землеробського народного союзу) на чолі з О.Стамболійським.

Уряд О.Стамболійського проводить реформи

· встановлює максимум земельної власності у 30 га;

· водить трудову повинність і прогресивний податок на доходи;

· монополізує державну торгівлю хлібом тощо.

Реформи викликали занепокоєння і невдоволення буржуазії.

У червні 1923 р. уряд О.Стамболійського було скинуто внаслідок державного заколоту; до влади прийшов уряд О.Цанкова – лідера «Народної змови» (профашистської організації, утвореної у 1922 році). В країні було встановлено диктатуру.

Проти диктатури Цанкова у червні та вересні 1923 р. відбулися повстання, але були придушені.

У 1932 р. Цанков створює фашистську партію – Національно-соціальний рух.

У 1934 р. відбувається новий державний заколот, утворено новий уряд, але у 1935 р. він був розпущений царем Борисом, що встановив монархо-фашистську диктатуру.

У 1938 р. Болгарська комуністична партія об’єдналася з робітничою партією в Болгарську робітничу партію, метою якої була боротьба з фашизмом і за соціалізм.

 

Економічне становище Болгарії у повоєнні роки було катастрофічним – населення голодувало, промисловість та сільське господарство знаходилися в кризовому стані. Через величезні репарації, що повинна була сплатити Болгарія, відновити економіку було неможливо.

У 1929-1933 роках світова економічна криза нанесла відчутний удар по економіці Болгарії – скоротилося виробництво, розоряються селяни.

Наприкінці 30-х років економіка Болгарії потрапила під вплив німецьких колоній.

 

Зовнішня політика

Болгарія підписала у 1919 р. Нейіський мирний договір, але правлячі кола країни прагнули його перегляду.

У 1934 р. Болгарія відновила дипломатичні відносини з СРСР.

З кінця 30-х рр.. Болгарія орієнтується на співпрацю з Німеччиною та Італією.

Після скасування у 1938 р. військових обмежень, накладених Нейіським мирним договором, Болгарія за допомогою Німеччини швидко озброюється.

З початком другої світової війни уряд Болгарії виголосив нейтралітет, але співпрацював з Німеччиною.

 

 

ЮГОСЛАВІЯ

(КОРОІВСТВО СЕРБІВ, ХОРВТІВ ТА СЛОВЕНЦІВ)

 

1 грудня 1918 року – підписання угоди між делегацією Держави словенців, хорватів і сербів та урядом Сербії про створення єдиної держави – Королівства сербів, хорватів і словенців на чолі з О.Карагеоргієвичем. Нова держава проголошувалася парламентською монархією.

Після цього були проведені деякі економічні та соціальні реформи

· аграрна реформа;

· 8-годинний робочий день;

· підвищена заробітна платня

У 1920 році були проведені вибори у парламент, але уряд скасував їх наслідки і позбавив мандатів представників КПЮ (компартії Югославії).

У 1921 році було прийнято Відовданську конституцію, яка виголосила королівство конституційною, парламентською і конституційною монархією на чолі з сербським королем з династії карагеоргієвичів. Королю належала законодавча та виконавча влада. Запроваджувався однопартійний парламент – народна скупщина. Виголошувалися демократичні свободи і рівність всіх перед законом.

У 1922-1928 роках загострилася боротьба за федеративний переустрій Югославії.

У січні 1929 р. король Олександр здійснив переворот, встановив у державі військово-монархічну диктатуру, конституція була скасована, скупщина розпущена, всі політичні партії заборонено.

У 1934 р. короля Олександра (прихильника союзу з Францією) було вбито хорватськими фашистами усташами при таємній участі Німеччини. На престол був возведений 11-річний син Олександра Петро ІІ, регентську раду очолив принц Павло – відвертий прибічник фашистської Німеччини.

Тривала боротьба за демократичний переустрій Югославії закінчилась виборами у скупщину та наданням Хорватії автономії.

 

Економіка Югославії була відсталою, найбільш розвиненими були словенські землі.

У 1931 році економіку Югославії охопила світова економічна криза.

Наприкінці 30-х років зростає залежність Югославії від фашистської Німеччини у зовнішній торгівлі.

 

Зовнішня політика

Югославія виступала захисником Версальської системи.

Кордон Югославії з Австрією, Угорщиною, Болгарією були визначені Сен-Жерменським, Тріанонським, Нейіським договорами.

У 1919 році були вирішені питання про кордони з Румунією та Грецією, у 1920 р. встановлено італійсько-югославський кордон.

У 1921 р. Югославія увійшла до Малої Антанти.

1927 р. – Югославія уклала союзний договір з Францією.

193 р. – Югославія разом з Грецією, Румунією, Туреччиною заснувала «Балканську Антанту».

1937 р. – Югославія уклала договір «Про вічну дружбу» з Болгарією та «Про нейтралітет» з Італією.

На початку Другої світової війни Югославія оголошує нейтралітет.

 

Питання та завдання

1. Які держави утворилися після розпаду айстро-Угорської імперії

2. Які економічні труднощі та шляхи їх подолання властиві для цих країн

3. Що таке політика «Санації» та «пацифікації»

4. Розкрийте формування Югославії

5. Які політичні зміни відбувають ся в Болгарії та Румунії

 


Поделиться:

Дата добавления: 2015-08-05; просмотров: 109; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты