Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Обов*язковість судових рішень.




1. Судове рішення, яким закінчується розгляд справи в адміністративному суді, ухвалюється іменем України.

2. Постанови та ухвали суду в адміністративних справах,
що набрали законної сили, є обов'язковими до виконання на всій території У країни.

3. Невиконання судових рішень тягне за собою відповідаль­ність, встановлену законом.

1. Статтею 11 Закону України «Про судоустрій України» за­кріплено положення, згідно з яким рішення, яким закінчуєть­ся розгляд справи у суді, ухвалюється іменем України. Судове рішення у справі є найважливішим актом правосуддя, і воно

ухвалюється іменем України незалежно від того, до якої ланки судової системи належить суд і в якому складі суддів (одноосо­бове чи колегіальне) розглянуто справу.

Ухвалення судового рішення, яким закінчується розгляд справи у суді, іменем України визначає особливу роль суду се­ред інших органів державної влади як єдиного органу, що має право здійснювати правосуддя. У рішенні суду реалізуєтьсяправо держави на вирішення правових конфліктів у публічно-правовій сфері.

2.Постанови та ухвали суду в адміністративних справах, що набрали законної сили, є обов'язковими до виконання на всій території України. Обов'язковість судових рішень, що набрали законної сили, надає їм властивості закону в справі, у якій вони ухвалені, тому вони є обов'язковими для виконання на терито­рії України усіма фізичними і юридичними особами.

В основі даної норми лежить принцип загальнообов'язковос­ті закону, відповідно до якого ухвалене судове рішення. Обов'яз­ковість рішень суду, що набрали законної сили, полягає у тому, що: 1) вони не можуть бути скасовані або змінені будь-якими адміністративними або державними органами, громадськими організаціями тощо та їх посадовими чи службовими особами. Ці органи та особи не можуть винести іншого рішення у цій су­довій справі; 2) ці органи та особи не можуть приймати актів, що суперечать рішенню суду, яке набрало чинності, виходячи із припущення про його неправильність; 3) жоден орган, крім вищестоящого суду, не може скасувати рішення суду, що набра­ло чинності.

Постанови та ухвали суду в адміністративних справах, що набрали законної сили, є обов'язковими також для осіб, які небрали участі у справі, оскільки вони мають рахуватися з рішен­нями суду, співвідносити з ними свою поведінку.

3.Невиконання адміністративних судових рішень тягне за собою передбачену законом відповідальність, у тому числі встановлену ст. 382 КК України, якою передбачена кримінальна відповідальність за умисне невиконання службовою особою,
яка за своїми повноваженнями повинна вжити заходів по ви­конанню судового рішення, або перешкоджання нею такому
виконанню.

У випадку, коли службова особа не вживає заходів по вико­нанню рішень суду, передбачених ст. 185-6 КпАП України,вона притягується до адміністративної відповідальності.


Поделиться:

Дата добавления: 2015-04-21; просмотров: 75; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.007 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты