Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Практична стилістика української та російської мови




1.Характер стильової норми в публіцистиці.

3. Експресі я стандарт як стильові категорії публіцистичного тексту

4. Оцінка як стильова категорія публіцистики.

У системі функціональних стилів газетно-публіцистичний стиль має дуже широкий діапазон залежно від тих сфер, які він обслуговує, від тих комунікативних форм мови, які у ньому можуть фігурувати. Він близький за своїми мовними якостями до всіх книжно-писемних стилів, але в той же час активно взаємодіє з розмовним стилем. Цим визначається його важлива роль у розвитку літературної мови, становленні сучасних стилістичних норм.

Серед інших функціональних стилів публіцистичний вирізняється прагненням до посилення як логічної, так і емоційної сторони висловлення.

Мовна структура публіцистичного стилю зорієнтована на вираження політичних ідей, активної політичної позиції, на висвітлення проблем життя, на пояснення, оцінку діяльності організацій та інститутів, на оцінку заяв політиків.

У своїй мовній структурі публіцистичний стиль містить інформацію про щось актуальне, вагоме і інтерпретацію цієї інформації. При чому інтерпретація зацікавлена, така, що супроводжується, як правило, доволі виразними в емоційному-експресивному плані.

Журналіст, повідомляючи про факти і події, обов’язково дає цьому емоційно-експресивну, раціональну оцінку, трактовку, аби максимально вплинути на адресата тексту, на його погляди, свідомість, настрій. Ця закономірність знаходить своє відображення, насамперед, у мовній структурі. Для цього тексту характерна взаємодія, взаємо чергування мовних засобів:

- спеціалізованих на точному, офіційному позначенні установ, посад, об’єктивний опис подій.

- опис експресивно забарвлених ситуацій

- використання засобів виразності.

У публіцистичному стилі часто проявляється категорія оцінності. Вона виражається у тому, що у складі ямовних засобів фігурують одиниці з експресивним забарвленням (загальнолюдський, вандаліз) чи ті, які отримали соціально-оцінні властивості під впливом публіцистики (номенклатура, бойовик).

Особливо яскраво оціночність проявляється у лексиці та фразеології (мафія, політична кухня, сильна рука). Разом з тим оцінка може бути виражена і з допомогою словотвірних категорій (ультраправий, обивательщина, приватизувати), додаванням конструкцій, сегментацією.

Взаємодія стандартизованих і експресивних мовних засобів простежується планомірно, і може розглядатися як один з найважливіших стилетворчих принципів внутрішньої організації мовної структури.

Поряд з експресивними мовними засобами у публіцистичному стилі функціонують різноманітні засоби стандарту – кліше, фразові речення, слова-сигнали, мовні штампи.

Широко використовуються актуальні для офіційно-ділового стилю фразові речення (розгорнути дискусію).

Слова сигнали – арена, служба, бар’єр.


Поделиться:

Дата добавления: 2015-04-21; просмотров: 87; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.005 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты