Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Особливості виникнення журналістики в США і в Росії




До 1702 р. в Росії видавалися рукописні листки «куранти» та «Вістові листи». Це були політичні новини, що переписувалися в 1-2 екземплярах і передавалися боярам.

Російська журналістика заявила про себе у 1702 р. з моменту створення «Відомостей» - першого російського друкованого видання. З одного боку, газета стала важливою віхою у творенні національної культури, сприяла демократизації мови, а з іншої – слугувала цілям пропаганди політики Петра І. У підготовці випусків приймали участь Петро Синявіч та Борис Волков. Газета мала невеликий формат, текст розміщувався в одну колонку. Були присутні декоративні елементи оформлення – рамки.

Газета мала переважно інформаційний характер, але при цьому відбір фактів був тенденційним – про невдачі Петра Першого під час Північної війни газета мовчала, зате повідомлення про перемоги подавалися так, щоб відразу кидатися в очі. У замітках «Відомостей» іноді яскраво проступає авторське відношення до фактів, з’являється тенденція майбутнього розділення жанрів на репортаж, звіт та інтерв’ю.

Таким чином, на початку свого існування єдиним видом періодики була газета.

 

Згодом, на зміну газеті приходять академічні журнали. З 1728 р. видається «Санкт -Петербургські відомості», першим редактором яких став Г. Ф. Міллер. Цей вид журналістики і першу чергу виконував науково-просвітницькі задачі і звертався до жанрів наукової та науково-популярної статті, нарису, рецензії. Тут друкується цикл політико-краєзнавчого характеру Г. Міллер, розповідаючи про результати своєї експедиції в Сибір. Статті Ломоносова, В. Татищева внесли значний вклад у розвиток вітчизняної та зарубіжної науки. Жанром рецензії розглядалися як наукові, так і літературні праці. Часом рецензії поступалися анотаціям. 2-4 сторінки відводилися під оголошення. Подібної політики дотримувалися і «Московські відомості».

У США перше намагання видати періодичне видання належить Семюелю Гріну і датується 1689 р. – «Представление государственніх дел Новой Англии» - містило політичні новини, але видавець помер.

Б. Харріс 25 жовтня 1990 р. почав видавати газету «Суспільні події». Виходила раз на місяць або частіше, виглядала як чотириполосний листок, нагадувала книжку, на останній сторінці читач міг сам записати новину. На останній шпальті друкувалася більш-менш свіжа інформація. Позначалися дати і дні тижня. Але газета була закрита вже після першого випуску.

«Бостонський вісник» - 1704 р., її заснував Джон Кемп бел, який раніше складав рукописні листки. Основне місце займали корабельні новини, перевага віддавалася закордонним новинам, які приходили зі значним запізненням. У ній же зявилося перше оголошення. У 1719 р. редактором стає У. Брукер – зявилися перші редакційні статті. Він намагався вказувати джерело інформації

1719 р. виникла Бостонська газета

У 1721р в Бостоні конкурували три газети «Бостонська газета», «Бостонський вісник» і «Новоанглійські Куранти»

Ново англійські куранти стали першим виданням, яке було вільним від контроля з боку держави, давала незалежний коментар, критикувала адміністрацію.


8. Структурні і жанрові особливості таблоїдної преси

Таблоїд – це малоформатна газета з надміром ілюстрацій і незначною кількістю текстів, що оприлюднює сенсацінйі повідомлення і розрахована на невибагливих читачів. Першою таблоїдною газетою дослідники вважають «Дейли Миррор».

Таблоїдна преса бере свій початок з пенні прес, зараз цим виразом позначають будь-яке розважальне, жовте видання.

1878 р – Жд. Пулітцер купив «Зе Ворлд», Херст «Нью-Йорк Джорнел» - 1883.



Поделиться:

Дата добавления: 2015-04-21; просмотров: 81; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты