Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Привітання як жанр зовнішнього і внутрішнього PR .




Привітання як жанровий різновид PR-тексту може нагадувати подієвий байлайнер. Природно, поздоровлення як текстове втілення однієї з різновидів ритуального спілкування, як форма письмового контакту з представниками цільової аудиторії приурочено до якоїсь дати, ювілею: це має бути урочиста подія в житті соціально значимої особи, персони або фірми. Предметом даного жанру є подія.

Оглядові та аналітічні Статті в чому те блізькі "бай-лайнерам", оскількі готуються посадовими особами, експертами або навіть керівніцтвом компаний (ЯК вже згадувать Вище, часто, на практіці - PR-відділамі компаний). Однак спеціфіка ціх матеріалів у тому, Що аналізується певна галузь або сегмент ринка, вісловлюється об'єктивна експертна Оцінка дінамікі Ринку и перспектив розвитку, з підтверджуючімі фактами и цифрами. Подібні Публікації НЕ Завжди можут буті підготовлені журналістамі, навіть Тімі, які спеціалізуються на конкретних сегментах ринка, оскількі (особливо в России) многая інформація журналістам недоступна. У тієї ж годину, компанія, здатно об'єктивно и якісно підготуваті подібній аналіз и володіє повнотіла інформації Може розглядатіся аудіторією Як Один з лідерів ринка, Що спріяє сприятливі позіціонуванню іміджу компанії. Подібні Публікації вітаються и ЗМІ, Що представляють читачам цінну и достовірну інформацію про стан ринка, Яку журналісті не могли б Отримати самостійно. До подібніх ж публікаціямі можна віднесті и ті, які готуються журналістамі з посилання на інформацію та аналітіку конкретної компанії.

Отже, привітання - жанровий різновид PR-тексту, що представляє привітання від першої особи (посадової особи, колегіального органу) базисного суб'єкта PR із знаменною подією.

Для привітання як жанрового різновиду PR-тексту особливого значення набуває констатуюча частина (саме вона і відносить ці тексти до PR-текстів), так як в цій частині перша особа зазвичай говорить про внесок адресата у загальну справу організації, підкреслює його (адресата) значення в подію, з приводу якого з'являється цей текст.

За своєю текстової структурі привітання також нагадує байлайнер: має обов'язкові рамкові елементи - звернення до адресата і підпис першої особи організації, конгратуляціонну (привід і власне привітання), констатуючу і оптативну (власне побажання) частини. Конгратуляціонна частина якраз і відрізняє байлайнер від поздоровлення, оскільки мова йде про урочисту або пам'ятну в житті суб'єкта PR подію. Оскільки, поздоровлення є текстовим відображенням ритуального поведінки людини, рамкові елементи не можуть мати широкий спектр засобів вираження.

Для привітання як жанрового різновиду PR-тексту особливого значення набуває констатуюча частина (саме вона і відносить ці тексти до PR-текстів), так як в цій частині перша особа зазвичай говорить про внесок адресата у загальну справу організації, підкреслює його (адресата) значення в подію, з приводу якого з'являється цей текст.

Текст поздоровлення не обов'язково містить оптатів; заключною частиною може стати промесса - висловлювання, в якому висловлюється обіцянку або надія.

Вітання може бути звернено і до внутрішньої громадськості. Такого роду тексти-послання - важлива компонента внутрішньофірмових комунікацій, тут констатуюча частина зазвичай є переважаючою, де подаються факти, що демонструють досягнення фірми, організації, мова також йде про нові завдання розвитку даного базисного суб'єкта PR. Домінуюча в структурі тексту констатуюча частина служить меті формування корпоративної єдності.

 

Білет 18.


Поделиться:

Дата добавления: 2015-04-21; просмотров: 67; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты