Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Визначення натрію гідроксиду і натрію карбонату в суміші




Мета роботи: визначити масову частку натрію гідроксиду і натрію карбонату в суміші.

Тверді луги поглинають із повітря вуглекислий газ і водяні пари, перетворюючись в відповідні карбонати. Тому розчини лугів завжди містять домішки карбонатів. В деяких випадках при виконанні хімічного аналізу необхідно знати вміст лугу і карбонату в розчині. Для вирішення цієї задачі можна застосувати кислотно-основне титрування.

Для визначення в розчині речовин NaОН і Na2СO3 використовують фенолфталеїн (інтервал пере­ходу 8,2–10,0 рН) і мети­ловий оранжевий (інтервал переходу 3,1–4,0 рН).

В основі титрування розчину NaОН розчином HCl лежить реакція:

NaОН + HCl → NaCl + H2O

В точці еквівалентності рН = 7, тому для фіксування кінцевої точки титрування можна використовувати і фенолфталеїн, і мети­ловий оранжевий, в обох випадках NaОН відтитровується повністю.

При титруванні розчину Na2СO3 визначаються 2 точки еквівалентності:

СО32– + H2O НСО3 + ОН

ОН + Н+ H2O

______________________________

Na2СO3+ HCl → NaНСО3 + NaCl (1)

В 1-й точці еквівалентності рН = 8,3, тому для її фіксування можна використовувати фенолфталеїн, при цьому відтитровується 1/2 кількості Na2СO3:

НСО3 + H2O Н2СO3 + ОН

ОН + Н+ H2O

______________________________

NaНСО3 + HCl → Н2СO3 + NaCl (2)

В 2-й точці еквівалентності рН = 3,8, тому для її фіксування можна використовувати мети­ловий оранжевий, при цьому відтитровується друга половина кількості Na2СO3 в розчині.

На основі всього вище сказаного можна зробити висновок про можливість визначення кожного компонента в суміші NaОН і Na2СO3.

Методика роботи. Розраховану точну наважку суміші вносять в конічну колбу для титрування, розчиняють у зручному для титрування об'ємі води, додають 8-10 крапель розчину фенолфталеїну і титрують хлороводневою кислотою до знебарвлення розчину. Потім до цього розчину додають 1-2 краплі розчину метилового оранжевого і продовжують титрування до переходу жовтого забарвлення в оранжеве.

Розраховують масові частки натрію гідроксиду і натрію карбонату в суміші за відповід-ними розрахунковими формулами:

 

де - об'єм , що витрачено на титрування з фенолфталеїном (тит­рується NaОН + 1/2 Na2СO3), см3;

- об'єм , що витрачено на титрування з фенолфталеїном та метиловим оранжевим (титрується NaОН + Na2СO3), см3; - об'єм , що витрачено на титрування Na2СO3, см3:

= ;

- об'єм , що витрачено на титрування NaОН, см3:

.

 

Результати дослідження заносять у таблицю 5.2:

Таблиця 5.2.

Маса нава-жки, , г Об'єм , що витраче-но на титру-вання з фе-нолфталеї-ном, , см3 Об'єм , що витрачено на титрування з фенолфталеї-ном та метиловим оранжевим, , см3 Об'єм , що витра-чено на титруван-ня Na2СO3, , см3 Об'єм , що витрачено на титру-вання NaОН, , см3 Масова частка натрію гідроксиду , % Масова частка натрію карбонату, , %
             
             
             

 

Висновок: ______________________________________________________________________

________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

 

„Зараховано” „_____”_____________ ___________

Заняття № 5

Тема 6


Поделиться:

Дата добавления: 2015-07-26; просмотров: 74; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты