Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Кислотно–основне титрування. Суть методу та його можливості




1. Значення теми для вивчення наступних дисциплін та практичної діяльності:

Кислотно–основне титрування у водних середовищах застосовується в кількісному аналізі неорганічних і органічних речовин, які володіють кислотно–основними властивостями. Область аналітичних визначень значно поширюється із застосуванням кислотно–основного титрування у неводних середовищах. Модифікованими способами, які включають кислотно–основне титрування, можна аналізувати і сполуки, які не володіють вираженими кислотно–основними властивостями. Розроблені багаточисельні методики визначення кислот і основ, аміаку в солях амонію, азоту в органічних і неорганічних сполуках, тимчасової твердості води, вмісту фармакологічно активних речовин в багатьох лікарських препаратах і т.д.

2. Основні питання теми:

2.1. Кислотно–основне титрування. Ацидиметрія, алкаліметрія. Робочі розчини.

2.2. Точка еквівалентності. Криві кислотно–основного титрування.

2.3. Індикатори методу кислотно–основного титрування. Теорія індикаторів. Інтервал переходу індикаторів. Показники: рК, рТ. Правила вибору індикатора: за продуктами реакції, за кривими титрування.

2.4. Застосування методів кислотно – основного титрування.

3. Література:

3.1. Конспект лекцій.

3.2. Гайдукевич О.М., Болотов В.В. та ін. Аналітична хімія: Навчальний посібник – Х.: Основа, Вид–во НФАУ 2000. – с. 217–227.

3.3. Алексеев В.Н. Количественный анализ, изд. 4–е, перераб. М.: Химия, 1972. –

с. 232–291.

3.4. Ю. Ю. Лурье. Справочник по аналитической химии. М.: Химия, 1971г.

4. Тестовий контроль та еталони відповідей:

4.1.Скільки г H2SO4 міститься в розчині, якщо на нейтралізацію 25,00 мл його витрачається 24,17 мл розчину NaOH з титром 0,004085 г/мл?

Відповідь:

В основі титрування лежить реакція нейтралізації:

2NaOH + H2SO4 = Na2SO4 + H2O;

fекв.(H2SO4) = ½, fекв.(NaOH) = 1

МE = M ∙ fекв.

1) Знайдемо молярну концентрацію еквіваленту розчину NaOH:

2) Визначимо молярну концентрацію еквіваленту розчину H2SO4:

=

 

3) Розрахуємо :

4) Визначимо масу сірчаної кислоти:

5. Завдання для закріплення матеріалу (виконати в робочому зошиті):

5.1. Яку наважку NaOH необхідно взяти, щоб на титрування її витрачалось 22,00 мл розчину HCl (T(HCl/Na2O) = 0,003514 г/мл)?

5.2. Для стандартизації розчину гідроксиду натрію приготували 200,00 мл первинного стандартного розчину оксалатної кислоти з точної наважки m=1,2607г. Розрахуйте молярну концнтрацію та молярну концентрацію еквіваленту, титр і титр за NaOH приготовленого розчину оксалатної кислоти.

5.3. Обґрунтувати можливість використання методу кислотно-основного титрування для кількісного аналізу мурашиної кислоти. Написати відповідні рівняння реакцій, вказати індикатор.

 

Заняття № 3

Тема 4


Поделиться:

Дата добавления: 2015-07-26; просмотров: 223; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.007 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты