Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Проблема розвитку в дорослому віці




Розвиток особистості є безмежним процесом, що відбу­вається протягом усього життя людини. Психічний розви­ток є основним способом існування особистості, в тому чис­лі й дорослої людини. В дорослих вікових групах він відбу­вається за своєрідного поєднання зі стабільністю. Якщо в пізнавальній сфері людини на момент переходу до доросло­го життя основні структури вже сформовані, то у структурі її особистості настає період глибоких змін, бо, як стверджує німецько-американський психолог Карен Хорні (1885— 1952), «усі ми до тих пір, поки живі, зберігаємо здатність до змін, навіть до фундаментальних змін». Про реальність феномену всевікового розвитку свідчать, за твердженням Пауля Балтеса (нар. 1939), такі пізньовікові новоутворен­ня, як процес віддаленої ремінісценції (відстроченого зга­дування того, що в минулому при безпосередньому згаду­ванні не вдалося відтворити), перегляд власного життя, явище автобіографічної пам'яті. Споріднена з цими твер­дженнями ідея гетерохронного розвитку психічних функ­цій, згідно з якою високий рівень розвитку однієї функції може зберігатися до старості, іншої — обмежуватися періо­дами юності й ранньої дорослості. Одні функції починають старіти з народження, інші знижують рівень дії лише в ста­рості, а ще інші розвиваються навіть у старіючих людей.

У дорослому віці розвиток ніколи не відбувається пря­молінійно, а лише як накопичення та розширення раніше засвоєних життєвих принципів, поглядів, потреб і соці­альних настанов. На всіх стадіях дорослості розвиток є не­рівномірним, у ньому спостерігаються літичні (пов'язані з важкими захворюваннями) та кризові періоди, під час яких активізуються інволюційні процеси, відбуваються переходи на нові рівні розвитку (трансформації у мотива­ційно-смисловій сфері особистості зумовлюють нове розу­міння сутності і сенсу життя). Але на відміну від криз ди­тинства кризи дорослості відбуваються більш приховано, не так гостро і бурхливо, жорстко не прив'язані до певних хронологічних меж.

Розвиток дорослої людини супроводжують кризи трид­цятиріччя, середини життя і переходу до старості. Вони можуть бути швидкими або затримуватися в часі й пере­творюватися на постійний негативний стан людини. Особ­ливо складні особистісні проблеми можуть перетворити ві­кову кризу на затяжну життєву зі складним перебігом. Усі кризи дорослості мають спільну природу — кардинальні зміни способу життя й діяльності людини, але причини ви­никнення і шляхи їх подолання на різних стадіях є різни­ми і суто індивідуальними.

Вікові кризи не є неминучими, оскільки розвиток до­рослої людини залежить від її готовності до пов'язаних із віком змін та проблем дорослого життя. Детальне плану­вання свого майбутнього, внутрішня готовність до актив­ного вирішення проблем сприяють запобіганню кризам до­рослості, подоланню складних періодів власного життя.

Отже, психічний та особистісний розвиток не зупиня­ється на стадіях дорослості. Він характеризується непрямолінійністю, нерівномірністю, гетерохронністю психіч­них функцій і наявністю криз.

 

 


Поделиться:

Дата добавления: 2015-07-26; просмотров: 53; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты