Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Розпуск Установчих зборів та становлення єдиним вищим органом влади Всеросійського з'їзду рад робочих та солдатських депутатів




Контрреволюція під лозунгом „Вся власть Учредительным собраниям” намагалася противостояти його Радянської влади, створила „Союз защиты Учредительного собрания». Установчі збори відкрилися 5 січня 1918 року у Петрограді у Таврическому дворці. На засідання з 715 виборців з”явилися близько 410 депутатів. Серед них переважали есери-центрісти на чолі з В.М. Черновим, вибраний після головою Установчих зборів. Більшовиків примикавшим до них лівих есеров було 155 чоловік (38,5 %). Більшивицька фракція покинула засідання, заявив, що Установчі збори представляють „вчерашний день революции”. Після пішли ліві есери та представники деяких інших груп. Контреволюційнна сутність Установчих зборів стала очевидною. Засідання Установчих зборів тривало близько 13 годин та було зачинене близько 5-ої години ранку 6 січня по вимозі караулу. У ніч з 6 на 7 січня ВЦВК по доповіді Леніна прийняла декрет о роспусці Установчих зборів, який схвалили народні маси та Третій Всеросійський з”їзд 18 січня 1918 року приняв постанову про усування з тексту радянських законів заслання на їх тимчасовий „ впредь до созыва Учредительного собрания” характер.

У перервах між сесіями Всеросійського з”їзду рад вищим органом влади в країні був Всеросійський центральний виконавчий комітет ( ВЦВК ). Його структура та порядок роботи були затверджені на засідані ВЦВК на початку листопада 1917 року. На початку свого існування ВЦВК був постійно дійовим органом. Пленарні засідання проходили не ріже одного разу на два тижня. Засідання в вузкому складі скликалися по мірі необхідності, по ініціативі партийних фракцій чи по вимогам групи членів ВЦВК ( не меньш 10 чоловік).

Структура ВЦВК включала: президіум, відділи, та комісії. Президиум складався із представників партийних фракцій, готувавматеріали до засідання ВЦВК, контролював роботу комісій та відділів. Його засідання проходило два-три раза на тиждень.

Другий Всеросійський з”їзд рад обрав уряд – Совет народних комисаров (СНК) „ для управления страной впредь до созіва Учредительного собрания”. Було створено 13 народних комісаріатів: внутрішніх справ, хліборобство, праці, по військовим та морським справам, торгівлі та промисловості (народного освічення), фінансів, іноземних справ, юстиції, продовольства, почт тателеграфів, по справам національностей, шляхів повідомленя. Голови усіх наркомів війшли до складу СНК.

Право по заміні окремих членів уряду чи всього його складу належало Всеросійському з”їзду рад та ВЦВК. В екстрених випадках СНК зміг видати декрети без попереднього їх обміркування у ВЦВК. Останній постановил декрети СНК, якщо вони мали загальнодержавне значення.

ВЦВК 3 січня 1918 року прийняв декрет „О признании контрреволюционным действием всех попыток присвоить себе функции государственной власти”, поклав на СНК право подовити такі спроби усіма засобами.

Висновок. 5 січня 1918 року відкрилися Установчі збори. Голова ВЦВК зачитав від імені ВЦВК та ЦК партії більшовиків „Декларацию прав трудящегося и эксплуатируемого народа», у якій формувалися головні політичні, соціальні та економічні цілі партії: диктатура пролетаріата, націоналізація землі.

Після розпуску Установчих зборів єдиним вищим органом влади став Всеросійський з”їзд рад робочих та солдатських депутатів. Паралельно з ціми радами існувала система рад селянських депутатів, знаходившись під сильним політичним впливом партії есерів.

 


Поделиться:

Дата добавления: 2015-08-05; просмотров: 71; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.005 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты