Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Усна народна творчість - прислів'я - як засіб розвитку мовлення




Для розвитку мовлення молодших школярів можуть бути використані самі різні методики.
При розробці методик враховані потреби молодших школярів у пізнанні, емоційному освоєнні дійсності, високої мовної та ігрової активності, подоланні перешкод, створення яскравою, несподіваною картини світу.
Під час спілкування школярі мають можливість відчути гордість за багатство своєї мови, відчути райдужність і дзвенячу силу російської мови, створитипростір творчої взаємодії, порадувати один одного і порадіти самим.
Прислів'я можуть бути використані як на уроках, так і в позакласній роботі.
Вчителі - новатори пропонують такі форми роботи з прислів'ям:
для концентрації уваги;
як настрій на позитивну емоційну хвилю;
зняття напруги, проводять розминки, п'ятихвилинки.
Як для розминки, так і для п'ятихвилинки підбираються прислів'я, які можуть бути обіграні.
Варіанти обігравання прислів'їв:
обговорювання у різному темпі з різним інтонаційним підтекстом (радісно, ​​захоплено, сумно, схвильовано, здивовано, заклопотано, розчаровано);
обговорювання, супроводжуване визначеними загаданим діями (наприклад, ударами, помахами руки, танцювальними рухами);
імпровізаційне інсценування (персонально або по групах);
створення привітань.
Однією з форм роботи з прислів'ями є майстерня по знанню прислів'їв.
Готуючись до відкриття майстерні, необхідно потурбуватись про створення святкового настрою.
Для цього продумати все до дрібниць, починаючи з написання сценарію, мотивування школярів, оформлення приміщення.
Оформлення необхідно, щоб відразу створити атмосферу хвилюючого свята.
Усі гравці діляться на команди. (Цей процес може бути теж обіграний, наприклад, такі обозом: картки, на яких написані прислів'я, розрізаються: кожен витягує свій шматочок картки, після чого потрібно швидко зібрати прислів'я і, отже, об'єднатися в команду. Група, яка зробила це, швидше за інших, хором виголошує свою прислів'я) [8].
Потім пропонують ігри-конкурси, в яких беруть участь всі команди. Як завдань можуть бути використані наступні:
"Хто кого переговорить":
Представники команд або команди хором вимовляють прислів'я по черзі. За умовами гри повторювати прислів'я можна. Перемагає та команда, яка протримається довше за всіх і без штрафних очок.
"Пословічно коло":
для цього знадобиться естафетна паличка або предмет її заміняє (іграшка, ручка, ключ, брелок і т.д.) всі команди вступають в гру одночасно. У кожному колі гравці по черзі виголошують прислів'я і передають естафетну паличку. За умовами гри раніше названі прислів'я повторювати не можна.
"Пословічно стрічка":
для гри потрібно довга стрічка, кінці якої закріплені на двох паличках. Два гравці, за сигналом ведучого починають змотувати стрічку, рухаючись до центру. Одночасно вони вимовляють прислів'я, перемагає той з учасників, який зміг змотати більший шматок стрічки і при цьому не збився в прислів'ях.
"Пословічно обмінний пункт":
дві людини зустрічаються в обмінному пункті пословічно, вони приходять для того, щоб обміняти відомі прислів'я на невідомі. Один з учасників обміну пропонує свій товар, а інший вибирає. Потім вони міняються ролями.
"Продовж розпочате":
в грі використовується м'яч.
Гравці стають у коло. Ведучий, що стоїть в центрі, вимовляє початок прислів'я і кидає м'яч одному з гравців, який повинен договорити кінець прислів'я і повернути м'яч ведучому. Не впоралися із завданням з гри вибувають. Гравець, що протримався найдовше стає провідним [8].
Дані гри виконують величезну роль у розвитку дитячого мовлення. Їх застосовують, як у дитячих дошкільних установах, так і в початковій школі.
Робота з прислів'ям розвиває мислення учнів, прищеплює любов до рідної мови, підвищує культуру мовлення, сприяє кращому засвоєнню граматики і більш глибокого вивчення літератури, збагачує, учнів народною мудрістю, розвиває і збагачує мову. Прислів'ям приділяють увагу на всіх уроках. Звернемо увагу на роботу з прислів'ями на уроках російської мови [11].
Відбір (підбір) прислів'їв визначається темою конкретного уроку та його цілями: утворивши недійсними, розвиваючими і виховними.
Прислів'я можуть використовуватися як дидактико-виховний матеріал на різних етапах уроку російської мови: на етапі підготовки до вивчення нового матеріалу, на етапі творчої роботи учнів. Для вивчення конкретної теми з російської мови складається картотека прислів'їв (з обов'язковим науково-методичним поясненням значення їхнього змісту, доступним для розуміння учнями даного віку), більшість прислів'їв, які використовуються під час уроків, оформлені на плакатах. Так, при поясненні правила правопису ненаголошених голосних у корені наводяться прислів'я, оформлені на плакаті:
[Кінець - справі вінець]
[Скінчив діло - гуляй сміло!]
Так прислів'я використовуються при вивченні різних тем російської мови [5].
Т.П. Корольова вважає, що дуже цікавим видом роботи є твір за прислів'ям або включення прислів'їв у твір. Твори за прислів'ям бувають невеликими. Вони проводяться як усно, так і письмово. Усна розповідь за прислів'ям проводжу відразу на уроці без попередньої підготовки. Письмові творипопередньо обговорюємо. Прислів'я дається як заголовок до твору. Прислів'я, яка служить заголовком до твору, робить розповідь цілеспрямованим [5].
Не менш цікаво твір на певну тему з включенням прислів'їв. Наприклад, в IV класі учні писали твір на тему "Зима", використовуючи прислів'я про зиму. Підготовчою роботою до цього твору, з'явилися прочитані на уроках читання оповідання і вірші про зиму.
Учням можна запропонувати для написання творів з включенням прислів'їв такі теми: "Наша школа", "Збирання врожаю", "Пори року", "Моя Батьківщина", "Мої друзі", "Дело, праця", "Мама", "Отчий будинок "," Брехня і чесність "," Зло і добро "," Навчання ".
Отже, систематична робота над прислів'ям дуже багато чого дає учням. По-перше, вони вчаться збирати народні вислови, відносити їх до певної теми, аналізувати їх зміст, узагальнювати їх, розуміти їх узагальнений характер.
Вивчення прислів'їв збагачує мова учнів, підвищує їх грамотність, сприяє вихованню естетичного смаку. Різноманітна робота з прислів'ями прищеплює учням любов до усної народної творчості, вчить уважно ставитися до влучним образним вираженням, цікавитися народною мудрістю. Слід пам'ятати, що прислів'я виховують в учнів почуття любові до країни, поваги до праці, почуття доброти, милосердя, поваги до російського народу, який створив такі прислів'я [9].


Поделиться:

Дата добавления: 2015-08-05; просмотров: 99; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.005 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты