Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


ТЕМА 2 Основні етапи інвестиційного процесу




Інвестиційний процес - це прийняття інвестором рішення щодо вибору об’єктів, обсягів та строків інвестування. Інвестиційний процес може бути представлений як послідовність п’яти основних етапів:

На першому етапі інвестор повинен визначити основні принципи інвестиційної політики. Вибір інвестиційної політики повинен проводитись згідно з вимогами законодавства,

На другому етапі, робляться оцінки інвестиційної привабливості цінних паперів та об’єктів реальних інвестицій, складається прогноз доходності і визначається перелік можливих об’єктів інвестування та формується інвестиційний портфель.

На третьому етапі, у зв’язку з мінливістю ринкових умов частина об’єктів може бути реалізована з метою придбання інших, інвестиційно привабливіших з метою оптимізації інвестиційного портфелю.

На четвертому етапі проводиться періодична оцінка доходності інвестиційногопортфелю та пов’язаних з ним ризиків.

Етап 1.Інвестиційна політика розробляється з метою досягнення конкретної кінцевої мети - максимізації очікуваного доходу інвесторів та збереження вкладеного капіталу. В залежності від розмірів очікуваного доходу, термінів його отримання та джерел формування можуть бути різні форми інвестиційної політики, на основі яких формуються інвестиційні портфелі фінансових посередників.

Типи інвестиційної політики

1. Інвестиційна політика базується на придбанні акцій:

1.1 Швидке зростання така політика здійснюється з метою забезпечення високих доходів у короткостроковій перспективі. Активи формуються з акцій, вартість яких має перспективи швидкого зростання, з метою їх подальшого перепродажу. Дивідендні доходи незначні.

1.2 Помірне зростання має на меті забезпечення стабільних доходів у довгостроковій перспективі. Активи формуються з акцій, які мають перспективи зростання вартості у довгостроковій перспективі. Дивідендні доходи незначні. Принципи управління активами не передбачають їх продажу при кон’юнктурному (тимчасовому) зростанні вартості цінних паперів.

1.3 Міжнародні інвестиції – здійснюються для отримання високих доходів у середньостроковій перспективі. Активи формуються з акцій іноземних компаній з потенціалом довгострокового зростання та облігацій іноземних держав з порівняно високими процентними доходами. Інвестиційна політика не спрямована на продаж акцій з метою отримання доходу у короткостроковій перспективі.

2. Інвестиційна політика базується на придбанні облігацій:

2.1 Інвестування у фонди державних цінних паперів – здійснюється для мета: збереження вартості коштів інвесторів та отримання надійних доходів. Означена інвестиційна політика передбачає активне управління портфелем облігацій, вартість яких коливається разом зі змінами ринкової процентної ставки, а також отримання доходів від продажу облігацій та реінвестування в інші облігації.

2.2 Вкладення коштів у фонди корпоративних облігацій – передбачає отримання помірно високих доходів. Активи формуються з довгострокових або короткострокових облігацій. Інвестиційна політика передбачає активне управління портфелем облігацій, вартість яких коливається разом зі змінами ринкової процентної ставки, отримання доходів від продажу облігацій та реінвестування в інші облігації.

2.3 Придбання іноземних облігацій – має на меті отримання високих доходів. Активи формуються переважно з облігацій іноземних держав, за якими сплачуються достатньо високі доходи. Інвестиційна політика достатньо ризикована, що пов’язано з валютними ризиками (складністю точного прогнозування майбутнього курсу іноземної валюти).

3. Інвестиційна політика що передбачає інвестування у реальні проекти.

Практика інвестиційної діяльності свідчить, що крім фінансових інструментів об’єктами вкладення коштів часто виступають об’єкти, що відносяться до реального сектору: технологічні лінії, ліцензії на виробництво продукції, або здійснення діяльності, а також комерційні компанії. Доходність таких інвестицій залежить величини грошових потоків та ризиків, що пов’язані з їх отриманням.

Етап 2.На цьому етапіздійснюється формування портфеля тобто сукупності різноманітних об’єктів інвестування з різними характеристиками очікуваної доходності та ризику.

Вкладення в фінансові та інші активи пов’язані із невизначеністю ефективності операції в момент її здійснення, пов’язаною зі складністю прогнозування вартості активів у майбутньому. Наприклад, вкладаючи кошти в цінні папери одного виду, інвестор стає залежним від коливання їх курсової вартості. Якщо ж вкладення капіталу буде здійснено в різноманітні інструменти фондового ринку, то певною мірою можна уникнути залежності від коливань курсу. У такому випадку ефективність вкладень буде залежати від усередненого курсу, який, як правило, коливається менше, оскільки при зниженні курсу одного цінного паперу курс іншого може підвищитися. Саме тому формування портфелю об’єктів інвестування портфель цінних паперів, має переваги.

В межах другого етапу інвестиційного процесу здійснюється вибір конкретних об’єктів інвестування, визначається найбільш прийнятний час придбання окремих категорій активів, а також оптимальні пропорції розподілу капіталу, що інвестується. Таким чином, цей етап інвестиційного процесу передбачає вирішення трьох взаємопов’язаних проблем: селективності, вибору часу операції та диверсифікації.

Селективність передбачає відбір конкретних об’єктів інвестування на основі прогнозування зміни їх вартості з метою включення в інвестиційний портфель.

Вибір часу операції передбачає прогнозування зміни цін окремих категорій. Як правило, основним об’єктом досліджень при цьому є прогнозування змін цін на акції (як клас фінансових активів) у порівнянні з цінами на боргові інструменти.

Диверсифікаціяявляє собою процес включення в портфель нових цінних паперів з метою оптимізації його структури з точки зору зниження ризику.

Загальні принципи диверсифікації полягають у наступному:

ü частка цінних паперів одного емітента в інвестиційному портфелі фінансового посередника не може перевищувати 5 %;

ü фінансовий посередник не може володіти більш ніж 10 % акцій з правом голосу одного емітента.

Етап 3. Основою для прийняття інвестиційних рішень з реалізації або придбання активів рішень є показники очікуваної доходності та стандартного відхилення портфелю. Очікувана доходність дає можливість виміряти потенційну винагороду, яку може отримати інвестор від володіння портфелем, а стандартне відхилення - критерій ризику цього портфелю. Стандартне відхилення дозволяє визначити коливання фактичної доходності портфелю. Чим більше значення цього показника, тим вищим є ризик інвестора, оскільки зростає невизначеність. При розробці інвестиційної політики порівнюються гіпотетичні портфелі з різними значеннями очікуваної доходності і стандартного відхилення.

При порівняльному аналізі застосовуються такі загальні логічні правила:

1. Правило уникнення ризику: якщо альтернативні портфелі з однаковою очікуваною доходністю мають різні ступені ризику, обирається портфель з меншим ризиком.

2. Правило максимізації доходності: якщо альтернативні портфелі з однаковим ступенем ризику мають різну очікувану доходність, обирається портфель з вищою очікуваною доходністю.

При розробці інвестиційної політики інвестор повинен враховувати такі суттєві обмеження:

а) очікувана доходність не повинна бути меншою від мінімального доходу;

б) ризик портфелю не повинен перевищувати максимальний ризик.

Мінімальний рівень доходності при зростанні ризику інвестиційного портфелю для різних інвесторів є різним. Інвестори, які схильні до ризику можуть формувати інвестиційну політику, керуючись наведеними вище правилами уникнення ризику і максимізації доходності.

Етап 4.Оцінка доходності портфелю визначається не підставі кількісних даних, і свідчить про прибутковість вкладень у конкретний інвестиційний об’єкт. Для оцінки доходності необхідно застосовувати період, не менший чотирьох років, з помісячним розрахунком доходності, а також мати інформацію про вартість чистих активів у розрахунку на одну акцію на початок кожного місяця протягом усього періоду, на основі якої визначається місячна доходність (rm).

 

(2.1)

 

де NAVt+1, NAVt вартість чистих активів у розрахунку на одну акцію, відповідно, на кінець та початок місяця.

Якщо вартість чистих активів зросла протягом місяця на r %, можна розрахувати річну доходність (r), тобто місячну доходність приведену до річних відсотків.

 

(2.2)

 

Приведена до річних процентів доходність може порівнюватись з доходністю альтернативних фінансових вкладень, насамперед менш ризикованих депозитних рахунків у комерційних банках. Таке порівняння є правомірним, якщо наш портфель складається з боргових цінних паперів. Для порівняння можуть бути використані також фондові індекси, якщо інвестиційна політика фінансового посередника базується на вкладенні коштів в акції.

Наведені вище формули розрахунку доходності дають можливість оцінити доходність в цілому. Для оцінки доходності вкладень коштів у цінні папери, з точки зору інвестора необхідно врахувати також надбавки і знижки, які встановлюються при продажу і викупі таких цінних паперів

Таким чином, врахування розглянутих етапів інвестиційного процесу дозволяє інвесторам визначити тип інвестиційної політики у відповідності до їх цілей, а також сформувати інвестиційний портфель, що характеризується оптимальними значеннями ризику і доходності.

 

 

ТЕМА 3 Визначення ефективності реальних інвестицій

 

3.1 Сутність і класифікація реальних інвестицій

 

Закон України «Про інвестиційну діяльність» визначає інвестиції як всі види майнових та інтелектуальних цінностей, що вкладаються в об’єкти підприємницької та інші види діяльності, у результаті чого створюється прибуток або соціальний ефект.

Реальні інвестиції – це вкладання коштів у основні виробничі засоби, , патенти, ліцензії, «ноу-хау» та ін..

Інвестиції в основний капітал забезпечують зростання матеріальних активів збільшення виробничих фондів, оскільки, на відміну від фінансових, реальні інвестиції повністю спрямовуються на збільшення виробничого капіталу.

Реальні інвестиції виступають у вигляді:

а) нетто-інвестицій, або початкових інвестицій, які здійснюються на основі проекту або при купівлі підприємства (компанії);

б) реінвестицій що здійснюються за рахунок вільних інвестиційних ресурсів підприємств, які використовуються на придбання нових засобів виробництва.

Реальні інвестиції завжди вважалися надійним розміщенням капіталу і захистом від інфляції, тому що:

a) ціни на об’єкти реального інвестування зростають швидше ніж знецінюється національна валюта;

b) реальні інвестиції в умовах кризи забезпечують більшу доходність ніж вкладення у фінансові активи;

c) реальні інвестиції – важливий показник іміджу будівельних компаній.

Серед основних результатів реальних інвестицій необхідно виділити: ефективне розміщення продуктивних сил, що забезпечує гармонійний розвиток економіки.

Але необхідно пам’ятати, що для об’єктів реальних інвестицій характерний високий рівень морального старіння. До того ж, порівняно з іншими активами підприємства, вони мають найнижчу ліквідність.

Класифікація реальних інвестицій

У відповідності до класифікації інвестиції залежно від об’єктів вкладення коштів, виділяють інвестиції у нове будівництво, розширення, реконструкцію та технічне переобладнання підприємств. Така класифікація має назву технологічної структури інвестицій.

1. Нове будівництво – це будівництво об’єктів основного, підсобного й обслуговуючого призначення, новостворених підприємств, будівель, споруд, а також філіалів та окремих виробництв. Таке будівництво, як правило, здійснюється з метою створення нових виробничих потужностей.

2. Розширення- будівництво додаткових виробництв підприємства а також будівництво нових і розширення діючих об’єктів основного, підсобного та обслуговуючого призначення на території підприємств з метою створення додаткових чи нових виробничих потужностей.

3. До реконструкціївідноситься переобладнання цехів і об’єктів основного, підсобного й обслуговуючого призначення, що пов’язано із вдосконаленням виробництва і підвищенням його техніко-економічного рівня і здійснюється за комплексним проектом з метою збільшення виробничих потужностей, поліпшення якості та зміни номенклатури продукції без збільшення чисельності працюючих з одночасним поліпшенням умов їхньої праці та охорони довкілля.

Реконструкція має забезпечувати:

a) підвищення виробничої потужності підприємства;

b) впровадження маловідходної, безвідходної технології і гнучких виробництв;

c) скорочення кількості робочих місць;

d) підвищення продуктивності праці;

e) підвищення фондовіддачі та ін.

4. Технічне переобладнання наявних підприємств – це заходи з підвищення техніко економічного рівня виробництв, цехів і ділянок через впровадження передових технологій, автоматизації виробництва, модернізації обладнання.

Мета технічного переобладнання – збільшення виробничих потужностей та обсягів випуску продукції та поліпшення її якості порід із забезпеченням зростання продуктивності праці, скороченням робочих місць, зниженням матеріаломісткості й собівартості продукції, а також економією матеріальних і паливно-енергетичних ресурсів.

Характерні ознаки нового будівництва, розширення, реконструкції та технічного переобладнання зведено у таблиці.

 

Таблиця 3.1 – Ознаки видів інвестицій з врахуванням їх технологічної структури

Ознаки Форми відтворення реальних інвестицій
Нове будів- ництво Розши рення Рекон- струкція Технічне переоблад нання
Повне відновлення пасивної частини основних виробничих фондів + - - -
Відновлення пасивної частини основних виробничих фондів, в т.ч. збільшення площ основного виробництва - + + +
Відновлення пасивної частини основних виробничих фондів (засобів праці) без збільшення виробничих площ - - + +
Часткове відновлення пасивної частини основних виробничих фондів без збільшення площ основного виробництва - - + +
Введення (відновлення) активної частини основних виробничих фондів + + + +

Таким чином, врахування технологічної структури реальних інвестицій дозволяє підприємствам визначити пріоритетні напрямки інвестування, залежно від того, який тип розвитку необхідно забезпечити. За умов переважно екстенсивного розвитку перевага надається реконструкції та розширенню; а при необхідності інтенсивного розвитку кошти вкладаються головним чином в нове будівництво та технологічне переобладнання.

Джерела формування та напрями вкладення реальних інвестицій.

За рідкісним винятком фірма, що вирішила реалізувати капіталомісткий інвестиційний проект, не здатна використовувати лише власні фінансові ресурси. Більш того відволікання власних оборотних коштів на фінансування капітальних проектів є не тільки неможливим, а й економічно невигідним. “Переключення” оборотних коштів може призвести до скорочення основного виробництва й у кінцевому підсумку до скорочення ресурсів фінансування капітальних проектів. У свою чергу, обсяги та джерела формування інвестиційних ресурсів багато в чому визначаются структурою капіталу, що склалася на підприємстві в процесі господарської діяльності.

Для забезпечення ефективного управління формуванням інвестиційних ресурсів на підприємстві зазвичай розроблюється спеціальна інвестиційна стратегія, яка підтримує та забезпечує стабільну інвестиційну діяльність, ефективне використання фінансових ресурсів, фінансову стійкість підприємства на довготермінову перспективу.

Розробка стратегії формування інвестиційних ресурсів підприємства проходить такі основні етапи:


Поделиться:

Дата добавления: 2015-08-05; просмотров: 102; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.005 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты