Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Нормування параметрів мікроклімату




Метеорологічні умови встановлюються залежно від характеру робіт згідно з СС 245-71 та ГОСТ 12.1.005-88 "Повітря робочої зони".

Оптимальні та допустимі метеорологічні умови на робочих місцях нормуються залежно від пори року, категорії робіт за важкі­стю та від характеристики приміщення за теплонадлишками.

Нижче наводяться оптимальні та допустимі мікрокліматичні умови з урахуванням надлишків явного тепла, важкості викону­ваних робіт та періоду року.


2. Безпека життєдіяльності у повсякденних умовах виробництва и у побуті

Таблиця З

Оптимальні та допустимі параметри метеорологічних умов для холодного періоду року при виконанні робіт середньої

важкості

 

 

 

Період року Категорія робіт Температура, °С Відносна вологість, % Швидкість руху повітря, м/с
Оптим. Допуст. Оптим. Допуст. Оптим. Допуст.
Холодний та перехідний Середньої важкості 18-20 17-22 40-60 0,2 0,3

Оптимальними вважаються такі умови праці, за котрих має місце найвища працездатність і гарне самопочуття. Допустимі мікрокліматичні умови передбачають можливість дискомфорт -них відчуттів, але таких, що не виходять за межі можливостей організму.

Для забезпечення нормальних метеорологічних умов на робо­чому місці розглянуті параметри мають бути взаємопов'язаними. За низької температури оточуючого повітря його рухливість по­винна бути мінімальною, оскільки підвищена рухливість повітря створює відчуття ще більшого холоду, недостатня рухливість по­вітря за високої температури — відчуття перегрівання.

Оптимальне для організму людини поєднання параметрів тем­ператури, відносної вологості та швидкості руху повітря стано­вить комфортність робочої зони.

Для умов роботи операторів відчуття теплового комфорту має місце при температурі близько 21°С, відносній вологості - близь­ко 60% та швидкості повітря - не більше як 0,2 м/сек.

При важкій праці температурна комфортність досягається при більш низькій температурі (до 15°С). Показники відносної воло­гості найсприятливіші в межах 40 — 60%. Комфортна швідкість повітря збільшується при підвищенні температури.


Поделиться:

Дата добавления: 2015-08-05; просмотров: 88; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.007 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты