Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Заходи безпеки під час роботи з драбинами




 

3.1. Заняття з встановлення, підвішування драбини, руху по них, а також відпрацювання прийомів рятування і саморятування, як правило, повинні проводитись на учбових баштах.

3.2. Учбова башта повинна бути технічно справна, мати надійне огородження і обладнана пристроями для страхування, виконаних із блоків, які закріплені вище віконного отвору 4-го поверху і гальмівних пристроїв.

Через блоки і гальмівні пристрої пропускається ряту­вальна мотузка, яка попередньо випробувана на міцність і має на кінці карабін і обмежник, який виключає можливість зависання того, що страхується (при неправильній страховці) під час виходу його на підвіконня.

Страхування проводиться методом закріплення мотузки ка­рабіном за кільце рятувального поясу того що страхується і утри­манням її другого кінця тим хто страхує і знаходиться у баш­ти та котрий обов'язково повинен бути в спецодязі, стальному шоломі армійського зразку (каска) і в брезентових рукавицях.

Перед робочою стороною башти в грунті влаштовується запобіжна подушка товщиною не менше одного метра, шири­ною від фасадної сторони не менше 4-х метрів, виступаюча за межі башти не менше ніж на 1 метр.

Запобіжна подушка вказаної товщини робиться з засип­ки, 50 % піску і 50 % тирси, які насипаються шаром 0,5 м на пружинисту основу, влаштовану з хмизу або з гумових від­ходів. Товщина основи 0,5 м. Між хмизом і засипкою влаштовується прокладка із толі, рубероїда.

3.3. За відсутністю в гарнізоні учбової башти заняття з драбинами проводяться на будівлях (спорудах) з дотриманням викладених в даному розділі заходів безпеки.

3.4. Перед заняттям зі встановлення висувної драбини керів­ник заняття повинен:

переконатися в технічній справності драбини;

оглянути місце встановлення драбини для впевненості у зручності встановлення, стійкості і можливості її закріплення;

при використанні металевих драбин необхідно впевнитися у відсутності ліній електропередач.

3.5. Під час роботи з висувною драбиною необхідно дотриму­ватися наступних правил:

під час знімання драбини з пожежного автомобіля потрібно розмі­щувати особовий склад не зайнятий цією роботою так, щоб ви­ключити можливість нанесення травм як під час знімання, так і під час перенесення її від автомобіля до місця встановлення;

драбину необхідно встановлювати на рівну та тверду основу, притуляти до стіни (карнизу, підвіконника, балкону) під кутом 75 градусів, не допускати відхилення від вертикального положення, надійно тримати за тетиви нижнього коліна або закріплювати за конструкції будівель і споруд мотузками за верхні щаблі;

по драбині дозволяється підніматися (опускатися) одній людині. Одночасно опускання двох людей допускається лише у випадку рятування людей;

висувати драбину не менше як на один метр вище необхідної висоти (підвіконня, карниз, дах);

під час переходу з драбини в вікно всією ступнею ноги ставати на підвіконня, рукою міцно триматися за внутріш­ню поверхню віконного отвору;

під час переходу з драбини на дах всією ступнею ноги ставати на дах і рукою триматися за щабель драбини;

під час переходу з підвіконня (даху) на драбину става­ти серединою ступні на щабель драбини, і триматися за драбину.

3.6. Під час роботи з штурмовою драбиною керівник заняття повинен:

переконатися в технічній справності драбини;

слідкувати за тим, щоб драбина надійно підвішувалась, не впиралася нижньою частиною в землю або у виступи будівлі;

під час проведення занять з штурмовою драбиною вище дру­гого поверху виставляти біля віконних отворів на кожному поверсі учбової башти осіб для здійснення страхування, покладати на них обов’язки стежити за правильністю підвішування драбини на підвікон­ня і проводити кріплення рятувальної мотузки за допомогою карабіна до кільця ряту­вального поясу особи, що виконує вправу з драбиною.

3.7. Під час піднімання по пожежних драбинах всіх видів щаб­лі брати руками в обхват зверху, корпус тіла тримати ближче до драбини, коліна ніг розвертати за тятиви драбини, пересуватися повільно, не допускати розгойдування драбини.

3.8. При всіх випадках роботи з драбинами на учбовій баш­ті вище другого поверху особа, яка піднімається обов'язково страхується за допомогою рятувальної мотузки.

 


Поделиться:

Дата добавления: 2015-08-05; просмотров: 89; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.005 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты