Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Протигазний респіратор РПГ-67 захисний респіратор РУ-60М




 

Захисні можливості патронів респіраторів РПГ-67 і РУ-60М наведено в табл. 6.7.

Таблиця 6.7. Захисні властивості протигазів РПГ-67 і РУ-60М

 

Марка Шкідлива Концентрація шкідливої речовини, мг/л Кратність перевищення Тривалість захисної дії, хв
патрона речовина ГДК РПГ-67 РУ-60М
А Бензол
В Сірчистий газ
КД Аміак Сірководень
Г Пари ртуті 0,01

 

Забороняється застосовувати респіратори проти високотоксичних речовин типу синильної кислоти, арсенистого, фосфористого, ціанистого водню, тетраетилсвинцю, низькомолекулярних вуглеводів (метан, етан), а також проти речовин, які в пароподібному стані можуть проникати в організм крізь пошкоджену шкіру.

Протигазові та газопилозахисні респіратори надійно захищають органи дихання, якщо вони правильно дібрані та зручно надіті.

Найпростіші засоби захисту органів дихання виготовляє само населення. До них належать (рис. 6.22) протипилова тканина, маска ПТМ-1 і ватно-марлева пов'язка ВМП. Вони можуть

а б

Рис. 6.22. Найпростіші ЗІЗ:

а — ватно-марлева пов'язка ВМП; б — протипилова тканинна маска ПТМ-1

 

захищати органи дихання від радіоактивних речовин і бактеріальних засобів, а також від промислового пилу (цукрового, борошняного, вапняного, сажового).

Засоби захисту шкіри. За призначенням їх поділяють на спеціальні (табельні) й підручні.

Спеціальні засоби є ізолювальними і фільтрувальними.

Ізолювальні засоби захисту виготовляють з прогумованої тканини і застосовують у разі тривалого перебування людей на зараженій або забрудненій місцевості, щоб захиститися від радіоактивних речовин, отруйних і сильнодіючих отруйних речовин та бактеріальних засобів. Вони призначені для формувань ЦО. До ізолювальних засобів захисту шкіри належать захисний комбінезон, костюм, легкий захисний костюм Л-1 (рис. 6.23) і загальновійськовий захисний комплект (ЗЗК) (рис. 6.24).

Легкий захисний костюм Л-1 складається із сорочки з капюшоном, штанів, зшитих разом з панчохами, рукавиць і підшоломника.

Загальновійськовий захисний комплект складається із захисного плаща ОП-1, захисних панчіх, рукавиць. Захисні рукавиці зимові — двопалі, літні — п'ятипалі (гумові). Захисний плащ має рукава і капюшон. Плащ випускається п'яти розмірів: 1-й — для людей зросту до 165 см; 2-й — 165...170; 3-й — 171...175; 4-й — 175... 180; 5-й — понад 180 см. Підошва захисних панчіх має гумову

 

Рис. 6.23. Легкий захиснийРис. 6.24.Загальновійськовий

костюм Л-1: захисний комплект ЗЗК:

1 — сорочка з капюшоном; 2 — 1 — захисний плащ ОП-1; 2 — за-

штани з панчохами; 3 — сумка; ­ хисні панчохи; 3 — п'ятипалі ру-

4 — рукавиці; 5 — підшоломник кавиці; 4 — двопалі рукавиці

 

основу. Панчохи надягають поверх звичайного взуття і кріплять до ніг та до поясного ременя. Панчохи випускають трьох розмірів: 1-й — для взуття № 37-40, 2-й — 41-42; 3-й — № 43 і більше. Рукавиці випускають двох розмірів.

Загальновійськовий захисний комплект залежно від того, для яких цілей його використовують, може бути використаний як накидка (при захисті від РР, ОР, БР), надітим у рукава (при діях на місцевості, зараженій РР і БР, а також при виконанні робіт із знезараження техніки і транспорту) та у вигляді комбінезона (при діях в осередках зараження, проведенні рятувально-евакуаційних робіт).

Фільтрувальні засоби захисту шкіри являють собою бавовняний комбінезон (одяг), що просочений спеціальними хімічними

 

речовинами. При цьому зберігається повітропроникність матеріалу, а пари ОР при проходженні крізь тканину вбираються спеціальним просоченням.

Комплект захисного фільтрувального одягу (ЗФО) складається з комбінезона особливого покрою (рис. 6.25),онуч, чоловічої натільної білизни і підшоломника. Цей одяг використовують у комплекті з протигазом, гумовими чобітьми і рукавицями. Комбінезони випускають трьох розмірів: 1-й — для людей зросту до 160 см, 2-й — 161...170, 3-й — понад 170 см.

Підручні засоби захисту шкіри в комплекті із засобами захисту органів дихання рекомендується використовувати для тимчасового захисту шкіри від радіоактивних речовин, хімічних речовин і бактеріальних засобів тоді, коли немає табельних ЗІЗ. Це звичайні непромокальні накидки і плащі, а також пальто зі щільного і товстого матеріалу, ватні куртки тощо.Для захисту ніг можна використати гумові чоботи, боти, калоші. Якщо їх немає, то взуття слід обернути щільним папером, а зверху обмотати тканиною. Для захисту рук можна використати будь-які гумові або шкіряні рукавиці. Трикотажні, шерстяні та бавовняні рукавички можуть захищати від радіоактивного пилу і бактеріальних засобів.

Медичні засоби індивідуального захисту. До них належать аптечка індивідуальна АІ-2, аптечка індивідуальна медич­ного захисту АІМЗ, індивідуальний протихімічний пакет ІПП-8 та індивідуальний перев'язувальний пакет.

Аптечкаіндивідуальна АІ-2 (рис. 6.26)призначена для надання самодопомоги при пораненнях, опіках (знеболювання), профілактики чи послаблення ураження РР, БР, ОР нервово-паралітичної дії.

Протибольовий засіб розміщено в шприц-тюбику (гніздо 1). Його використовують при великих ранах, опіках, переломах.

Засіб, який використовують у разі отруєння або загрози отруєння фосфорорганічними отруйними речовинами (ФОР), розміщено

в гнізді 2. Його вживають: одну таблетку в разі небезпеки хімічного ураження (одночасно надівають протигаз) і ще одну таблетку при появі ознак ураження.

Протибактеріальний засіб № 2 розміщено в гнізді 3. Його вживають після ураження в разі виникнення шлунково-кишечних розладів по сім таблеток за один прийом у першу добу і по чотири таблетки в наступні дві доби. Радіозахисний засіб № 1 (гніздо 4) вживають у разі загрози опромінення по шість таблеток за один прийом, у разі повної загрози опромінення через 4-5 год вживають ще шість таблеток.

Протибактеріальний засіб № 1 (гніздо 5) використовують, щоб запобігти інфекції при ураженнях і опіках: спочатку вживають п'ять таблеток, через 6 год — ще шість таблеток.

У гнізді 6 розміщено радіозахисний засіб № 2: його вживають після випадання радіоактивних опадів по одній таблетці щоденно протягом 10 днів.

Протиблювотний засіб (гніздо 7) використовують по одній таблетці на прийом у разі появи первинної реакції на опромінення, а також коли з'являється нудота після удару по голові. Дітям до 8 років препарати індивідуальної аптечки слід давати по 0,25 таблетки, крім радіозахисного препарату № 2; дітям від 8 до 15 років — по 0,5 таблетки, а протибольовий і радіозахисний препарат № 2 — у повному об'ємі.

Аптечка індивідуальна медичного захисту (АІМЗ) розроблена спеціалістами МОЗ і МНС України з урахуванням сучасних вимог і затверджена в установленому порядку (відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України від 9 грудня 1997 року № 1379 "Про затвердження заходів щодо розвитку Державної служби медицини катастроф на 1998-2001 роки"). Вона призначена для формувань цивільної оборони України, формувань інших органів виконавчої влади, які залучаються до участі у ліквідації надзвичайних ситуацій природного і техногенного характеру,

 

 

а також для населення, що може підпасти під вплив негативних чинників надзвичайних ситуацій. До переліку препаратів входять такі, що використовуються для знезараження індивідуальних запасів питної води.

До АІМЗ входять:

бутарфанолу тартрат 0,2 %, шприц-тюбик — ефективний знеболювальний засіб, що використовується в разі травматичних ушкоджень та проведення протишокової терапії.

доксіцикліну гідрохлорид, у капсулах — антибіотик широкого спектра дії, використовується для проведення екстреної неспецифічної профілактики широкого кола інфекційних захворювань, у тому числі й особливо небезпечних.

калію йодид, у таблетках — для проведення профілактики уражень щитовидної залози радіоактивним йодом під час аварій на АЕС та інших радіаційно небезпечних об'єктах.

біо-Стар, у таблетках — препарат, що застосовується для зниження негативного впливу радіонуклідів на організм людини та прискорення процесів виведення радіонуклідів і сполук важких металів з організму, підвищення імунного стану.

валідол, у таблетках — щоб запобігти нападу стенокардії та як легкий седативний засіб.

вугілля активне, у таблетках — препарат, що використовується як ентеросорбент для зв'язування і виведення з організму токсинів і хімічних отруйних речовин.

пластир бактерицидний — для накладання антисептичних пов'язок при незначних поверхневих травмах.

бинт стерильний.

акватабс, у таблетках — для знезаражування індивідуальних запасів питної води, а також приготування розчинів для миття овочів і фруктів.

Індивідуальний протихімічний пакет ІПП-8 (рис. 6.27) призначений для знезараження скраплених і рідинних ОР, що потрапили на відкриті ділянки шкіри й одягу. До комплекту ІПП входять плоский скляний флакон місткістю 125...135 мл з дегазувальним розчином і ватно-марлеві тампони. Флакон і тампони містяться в запасному герметичному пакеті з поліетилену. При використанні ІПП-8 тампони змочують дегазувальним розчином з флакона, протирають ним заражені ділянки шкіри та одягу.

 

 

Рис. 6.27. Індивідуальний


Поделиться:

Дата добавления: 2015-08-05; просмотров: 127; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.007 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты