Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


З додатковими патронами ДПГ-1 і ДПГ-3




 

 

СДОР Концентрація, мг/л Тривалість, хв, для комплекту
з ДПГ-1 з ДПГ-3
Аміак 5,0
Диметиламін 5,0
Хлор 5,0
Тетраетилсвинець 2,0
Сірководень 10,0
Соляна кислота 5,0
Двооксид 1,0
Етилмеркаптан 5,0
Оксид етилену 1,0
Метил хлористий 0,5
Оксид вуглецю 3,0
Нітробензол 5,0
Фенол 0,2
       

 

незалежно від їхніх властивостей і концентрацій. їх можна використовувати для роботи під водою на невеликій глибині та при концентрації кисню в повітрі менше ніж 18 %. Ізолювальні протигази застосовують тоді, коли фільтрувальні не забезпечують захист.

За принципом дії ізолювальні протигази поділяють на дві групи: на основі стислого кисню (кисневі ізолювальні протигази, наприклад КІП-7, КІП-8) і на основі хімічно зв'язаного кисню (ІП-4, ІП-5). Тривалість перебування в протигазах залежить від фізичного навантаження та запасів кисню, а не від виду і концентрації шкідливих та отруйних газів. Це пов'язано з тим, що органи дихання повністю ізольовані від навколишнього середовища. Такими протигазами забезпечують рятувальні підрозділи ЦО.

Найчастіше використовують протигази типу ІП-4 (рис. 6.15). Протигаз складається з лицьової частини, регенеративного патрона РП-4, дихального мішка, каркаса і сумки. Лицьова частина захищає шкіру обличчя та очі й складається з гумового шолома з окулярами й гофрованої з'єднувальної трубки із захисним

 

Рис. 6.15. Ізолювальний протигаз ІП-4:

 

1 — лицьова частина; 2 — регенеративний патрон РП-4; З — сумка; 4 — каркас; 5 — дихальний мішок; в — пробка; 7 — плівки, що не запотівають; 8 — накладні утеплювальні манжети; 9 — мішок для зберігання протигаза

 

чохлом і ніпелем. Всередині шолома для кращої герметизації підклеєно гумовий обтюратор. Регенеративний патрон РП-4 поглинає вуглекислий газ і вологу з повітря, що видихається, і виділяє кисень. Дихальний мішок є місткістю для газової суміші й кисню, які виділяються регенеративним патроном. Каркас призначено для розміщення в ньому дихального мішка, захисту його від деформації і закріплення регенеративного патрона. До складу протигаза входять також плівки, що не запотівають, накладні утеплювальні манжети, мішок для зберігання ІП-4 і сумка. Мішок також захищає вузли ІП-4 від пошкоджень. Складений у мішок протигаз вкладають у сумку. Тривалість захисної дії протигаза: при великому навантаженні на людину — до З0 хв, при середньому — 1 год і при легкому — до 3 год.

Ізолювальний протигаз ІП-5 (рис. 6.16) є аварійно-рятівним засобом під час виходу із затонулої техніки методом вільного сплиття, а також для захисту під час виконання підводних

 

 

Рис. 6.16. Ізолювальний протигаз ІП-5:

 

1 — шолом-маска ШІП-М; 2 — дихальний мішок; З — регенеративний патрон РП-5; 4 — каркас; 5,6 — пояси; 7 — пробка; 8 — плівки, що не запотівають; 9 — мішок для зберігання протигазу; 10 — брикет ДП-Т у футлярі для додаткової подачі кисню; 11 — сумка

 

робіт і робіт на суші. Захисні можливості: а) на суші при середньому фізичному навантаженні — 75 хв, при легкому — 200 хв; б) у воді при легкому фізичному навантаженні (перебування в затопленій машині, вихід на поверхню і переміщення до берега вплав) — 90 хв, у стані відносного спокою — 120 хв. Допустима глибина занурення під воду в протигазі ІП-5 до 7 м.

До складу протигаза входять: лицьова частина (шолом-маска ШИП-М), дихальний мішок, клапан надлишкового тиску, пристрій додаткової подачі кисню; регенеративний патрон РП-5, нагрудник, чохол і сумка, пояси, пробка, плівки, що не запотівають, мішок для зберігання протигаза, брикет для додаткової подачі кисню, сумка.

Крім ізолювальних автономних протигазів, для виконання робіт в окремих приміщеннях (трюмах, силосах із зерном), резервуарах тощо використовують шлангові ізолювальні протигази. Вони бувають самовсмоктувальні (ПШ-1) і з вимушеною подачею повітря (ПШ-2) (рис. 6.17).

 

Рис. 6.17. Шлангові ізолювальні протигази:

а — ПШ-1; б — ПШ-2; 1 — шолом-маска; 2 — гофрована трубка; 3 — армований шланг; 4 — пояс; 5 — фільтрувальна коробка; 6 — повітродувка

 

Шланговий протигаз ПШ-1 комплектують шоломом-маскою з двома послідовно з'єднаними гофрованими трубками, до яких приєднано армований шланг до 10 м завдовжки. До зовнішнього кінця шланга підключено фільтрувальну коробку для очищення повітря від пилу. В комплект, крім того, входять пояс, на якому кріплять шланг, рятувальні (сигнальні) мотузки і штир, на якому закріплюють кінець шланга в зоні чистого повітря. У зв'язку з високим опором диханню (без фільтрувальної коробки він становить 80 Па, а опір диханню з коробкою дорівнює 120 Па) його можна використовувати при короткочасних роботах на відстанях 8-10 м.

Шлангові протигази ПШ-2 складаються із шолома-маски, армованого шланга 20 м завдовжки, повітродувки з електромотором (передбачено можливість крутити її вручну), рятувального пояса і сигнальної мотузки. Коли працює повітродувка, опору диханню немає.

Фільтрувальні протиаерозольні респіратори застосовують, щоб захистити органи дихання від радіоактивних речовин,

 

ґрунтового та іншого пилу, бактеріальних засобів та різних шкідливих аерозолів. Використовують респіратори кількох типів. Такі респіратори, як Р-2, ШБ-1 «Лепесток» широко застосовували під час Чорнобильської аварії. Добре себе зарекомендували РУ-60М, У-2К, Р-2д (для дітей), Ф-62ШМ, «Астра-2»>, РПГ-67, «Кама», РП-Км, «Снежок-П», РПА-1 та ін.

Респіратор Р-2 (рис. 6.18) має вигляд напівмаски з кріпленням. У маску вмонтовано два клапани для вдихання і один клапан для видихання повітря. Зовнішня частина напівмаски виготовлена з поліуретанового пінопласту зеленого кольору, а внутрішня — з тонкої повітронепроникної поліетиленової плівки, в яку вмонтовано два клапани для вдихання. Між поліуретаном і поліетиленом розміщено фільтр з полімерних волокон. Респіратор має носовий затискач, яким напівмаску притискають до обличчя.

Принцип дії респіратора заснований на тому, що при вдиханні повітря послідовно проходить крізь фільтрувальний поліуретановий шар маски, де очищується від грубодисперсного пилу, а потім крізь фільтрувальний полімерний волокнистий матеріал, в якому повітря очищається від тонкодисперсного пилу. Після очищення повітря через клапани для вдихання потрапляє в підмасковий простір і в органи дихання. При видиханні повітря з підмаскового простору виходить через клапан для видихання.

Респіратори Р-2 виготовляють трьох розмірів. Щоб вибрати потрібний розмір, вимірюють висоту обличчя: 99...109 мм — перший розмір, 109...119 — другий і більше ніж 119 мм — третій розмір. Для дітей молодшого шкільного віку випускають респіратори нульового розміру.

До використання респіратори зберігають у заводській упаковці (запаяні в поліетиленові пакети). Після відкривання поліетиленовий пакет разом з респіратором закривають

Рис. 6.18. Респіратор Р-2:

1 — напівмаска; 2 — клапан для вдихання;

З — клапан для видихання; 4 — носовий

затискач; 5 — скріплення

 

 

за допомогою пластмасового кільця. В такому вигляді респіратор зберігають у протигазовій сумці під лицьовою частиною протигазу.

Для того щоб припасувати респіратор Р-2, треба: перевірити його справність; надягнути напівмаску на обличчя так, щоб підборіддя і ніс були розміщені всередині маски; одну тасьму (ту, що не розстібається) розмістити на тім'яній частині голови, а другу — на потилиці; за допомогою пряжок на тасьмах відрегулювати їхню довжину (для чого слід зняти напівмаску) таким чином, щоб надіта напівмаска щільно прилягала до обличчя. На підігнаній надітій напівмасці притиснути кінці носового затискача до носа.

Респіратори надягають за командою "Респіратори надіти" або самостійно. Робиться це так само, як і при його підгонці. Надягаючи респіратор, не слід сильно притискати напівмаску до обличчя і обтискати носовий затискач. Після того як респіратор знято, треба провести його дезактивацію — видалити пил із зовнішньої частини напівмаски за допомогою щітки або витряхуванням. Внутрішню поверхню напівмаски протерти і просушити. Після цього респіратор вкласти в поліетиленовий пакет, закрити кільцем і сховати в протигазову сумку.

Респіратори ШБ-1 «Лепесток» {рис. 6.19, а) випускають трьох типів: «Лепесток-200», «Лепесток-40» і «Лепесток-5». Вони призначені для захисту від промислового пилу, а також від радіоактивних, токсичних і бактеріальних аерозолів (радіус частинок до 1 мкм) при концентраціях, що перевищують ГДК відповідно в 200, 40 і 5 разів. Конструктивно респіратори всіх трьох типів однакові — це напівмаски з фільтрувального матеріалу (тканина Петрянова), одноразового використання, безрозмірні.

Респіратор «Кама» (рис. 6.19, б) складається з фільтрувальної напівмаски та обтюратора, виготовленого з двох смуг фільтрувального матеріалу. Респіратор виготовлений з пластмасовою розпіркою. Для щільнішого прилягання до обличчя на переніссі респіратор має носовий затискач з алюмінієвого сплаву.

Респіратор У-2к (рис. 6.19, в) складається з напівмаски, виконаної з двох шарів фільтрувального матеріалу — верхнього із пінополіуретану і внутрішнього із тканини Петрянова. Зсередини напівмаска покрита тонкою плівкою, до якої прикріплено два клапани для вдихання. В центрі напівмаски є клапан

 

 

Рис. 6.19. Протиаерозольні респіратори:

а — ШБ-1 «Лепесток»; б — «Кама»; в — У-2к; г — РП-Км; д — «Снежок-П»; е — «Астра-2»; є — Ф-62ш; ж — РПА-1; з — ПРШ-71

 

 

для видихання. Респіратор використовують при виконанні легких робіт в умовах, коли концентрація аерозолів у повітрі не перевищує 200 мг/м3.

Респіратор РП-Км (рис. 6.19, г) складається з гумової напівмаски, в яку вмонтовано клапани для вдихання та видихання. По зовнішньому периметру напівмаска має еластичну манжету, під яку встановлено дві фільтрувальні оболонки — внутрішню із матеріалу ФНП і зовнішню з поролону.

Респіратор «Снежок-П» (рис. 6.19, д) захищає органи дихання від шкідливих аерозолів (пилу, туману, диму). Він складається із змінного фільтрувального елемента і постійного каркаса. Як фільтрувальний елемент використовують фільтр респіратора «Лепесток» з тканини Петрянова (ФП — фільтр Петрянова). У фільтрі пробито круглий отвір для патрубка з клапаном для видихання.

Респіратор «Астра-2» (рис. 6.19, е) захищає органи дихання в умовах підвищеної загазованості повітря, якщо концентрація аерозолів не перевищує ГДК у 200 разів. Лицьовою частиною респіратора є гумова напівмаска з клапаном для видихання і двома поліетиленовими патронами з клапанами для вдихання. В патрон вкладено гофровані змінні фільтри із тканини Петрянова. Респіратор не можна використовувати при підвищених концентраціях у повітрі масляних туманів.

Респіратор Ф-62ш (рис. 6.19, є) має змінні протиаерозольні ФП, тому його можна використовувати при концентрації аерозолів у повітрі понад 200 мг/м3 на важких роботах.

Респіратор РПА-1 (рис. 6.19, ж) складається з гумової напівмаски, двох пластмасових патронів із змінними протиаерозольними фільтрами, клапана для вдихання із захисною обоймою, до пряжок якої прикріплено лямки та обтюратор. На дні корпуса кожного патрона є патрубок з сідлом, де розміщено клапан для вдихання.

Респіратор ПРШ-71 (рис. 6.19, з) має фільтрувальний елемент з тканини Петрянова. Завдяки великій площі фільтра респіратор забезпечує захист в умовах значного запилення повітря. Його комплектують змінними фільтрами в кількості, 5 шт.

Основні характеристики деяких протиаерозольних респіраторів наведено в табл. 6.6.

Таблиця 6.6. Характеристика фільтрувальних аерозольних респіраторів

Назва, марка Тип аерозолів Максималь­на концент­рація аеро­золів, мг/м3 Ступінь захисту Маса, г Початковий опір диханню при обсязі леге­невої вентиля­ції 30 л/хв, Па
«Лепесток-200» Високо і середньо- дисперсні
«Лепесток-40» Те ж саме
«Лепесток-5» Середньо і грубодис-персні
«Кама-200» Високо- і середньо-дисперсні
«Кама-40» Середньо-і грубодис-персні
У-2к Те ж саме
РП-Км —" —
«Снежок-П» Високо-і середньо-дисперсні
Астра-2 Те ж саме
Ф-62ш Середньо-, високо-і грубодис-персні
РПА-1 По лі дис­персні

Примітка. Респіратор «Лепесток-200» не використовують при воло­гих опадах, низьких температурах.

Фільтрувальні протигазові респіратори призначені для захисту людини від різних шкідливих речовин, що містяться в повітрі у вигляді пари та газів. Основна конструктивна складова цих пристроїв — фільтрувальний елемент, що здатний вибирати з навколишнього повітря парогазові речовини. Як фільтрувальний елемент найширше використовують активне вугілля різних марок.

Протигазовий респіратор РПГ-67 (рис. 6.20) захищає органи дихання від різних парогазових шкідливих речовин при вмісті їх у повітрі 10-15 ГДК. Він не захищає від аерозолів. Респіратор

складається з гумової напівмаски, що має три отвори. У двох бокових отворах розміщено поліетиленові манжети з клапанами для вдихання, в які вставляють змінні фільтрувальні патрони різних марок. В нижньому отворі є сідловина з клапаном для видихання. Залежно від марок патронів респіратор РПГ-67 захищає від таких шкідливих речовин:

 

А Органічні пари (бензину, гасу, ацетону, бензолу та його гомологів, спиртів, ефірів тощо), пари хлору і фосфорорганічних речовин

 

В Кислі гази (сірчистий газ, сірководень тощо), пари хлору і фосфор- органічних речовин

 

КД Аміак і сірководень

 

Г Пари ртуті

 

Фільтрувальні пилозахисні респіратори призначені для захисту людини одночасно від аерозолів та газів, оскільки фільтрувальні елементи їх здатні вбирати гази та аеродисперсні домішки. В газопилозахисних респіраторах до складу фільтрувального елемента, крім активного вугілля, входить ще протиаерозольний ФП. До газопилозахисного належить респіратор РУ-60М (рис. 6.21). Він універсальний і призначений для захисту органів дихання від шкідливих речовин, що наявні в повітрі одночасно у вигляді пари, газів, аерозолів, диму і туманів при вмісті парогазових речовин 10-15 ГДК. Респіратор РУ-60М за конструкцією подібний до респіратора РПГ-67 (має змінні патрони тих самих марок), але патрони останнього мають протиаерозольні фільтри із матеріалу ФП для захисту від аерозолів. У зв'язку з цим тривалість захисної дії респіратора РУ-60М дещо менший, ніж РПГ-67. Залежно від марок патронів респіратор РУ-60М захищає від аерозолів та від таких шкідливих речовин:

 

А Органічні пари

 

В Кислі гази

 

КД Аміак, сірководень

 

Г Пари ртуті

 

Рис. 6.20. Фільтрувальний Рис. 6.21. Фільтрувальний пило-


Поделиться:

Дата добавления: 2015-08-05; просмотров: 107; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты