Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


ОПОВІЩЕННЯ ТА ІНФОРМУВАННЯ НАСЕЛЕННЯ




Це одне з основних завдань захисту в надзвичайних ситуаціях. Завчасно на території держави створюють систему оповіщення, основою якої є автоматизована система централізованого оповіщення. Крім того, створюють: постійно діючі локальні системи оповіщення та інформування населення в зонах можливого катастрофічного затоплення, в районах розміщення радіаційних і хімічних підприємств та інших потенційно небезпечних об'єктів; територіальні системи централізованого оповіщення і системи оповіщення на об'єктах господарювання. Всі названі складові системи оповіщення поєднані організаційно-технічно.

Для оповіщення використовують загальнодержавні й відомчі системи зв'язку, радіопровідного, телевізійного оповіщення, радіотрансляційні мережі, сирени, гудки та інші технічні засоби передачі інформації. Оповіщення населення забезпечують органи управління з надзвичайних ситуацій та цивільного захисту і штаби цивільної оборони на всіх адміністративно-територіальних рівнях. Вони відповідальні за організацію оповіщення про загрозу та виникнення надзвичайної ситуації і за постійне інформування населення про обстановку.

Одночасно з сигналами про надзвичайну ситуацію передають вказівки про порядок дій і поведінку населення. Сигнали, надані вищим штабом ЦО, дублюють усі підпорядковані штаби за допомогою місцевого радіотрансляційного вузла, сирени, гудків підприємств, транспорту, ударів у рейку, дзвонів.

Сигнал "Увага всім", який передають органи ЦО за допомогою тривалого звучання сирен, гудків, повідомляє населення про надзвичайну ситуацію в мирний час і загрозу нападу противника у воєнний час. Почувши цей сигнал, треба ввімкнути радіо, телевізор і прослухати повідомлення про дії населення після одержання сигналу. Якщо немає радіо, телевізора або вони не працюють, то слід з'ясувати у когось, що трапилося. Після одержання повідомлення треба виконати всі вказівки, що наведені в ньому.

Повідомлення у воєнний час. "Повітряна небезпека". Подають для всього населення міста чи району, попереджаючи про небезпеку ураження противником. Його передає відділ з надзвичайних ситуацій та цивільного захисту міста (району) по радіо,

телебаченню, а на об'єктах господарювання — ретрансляційними вузлами. У виробничих і службових приміщеннях сигнал дублюється голосом. За цим повідомленням об'єкти припиняють роботу, транспорт зупиняється і все населення укривається в захисних спорудах.

"Відбій повітряної небезпеки". За цим повідомленням населення залишає захисні споруди і повертається на свої робочі місця і в житла.

"Радіаційна небезпека". Подають у населених пунктах, у напрямку до яких рухається радіоактивна хмара. Прослухавши це повідомлення, треба вжити протирадіаційний препарат (шість таблеток радіозахисного препарату № 1 із гнізда № 4 індивідуальної аптечки АИ-2, цистамін), надіти респіратор (протипилову пов'язку, ватно-марлеву маску або протигаз), взяти запас продуктів, документи, медикаменти, предмети першої потреби і прямувати в сховище або в протирадіаційне укриття.

"Хімічна небезпека". Подають при загрозі хімічного нападу або в разі виявлення хімічного чи бактеріологічного зараження. Прослухавши це повідомлення, треба вжити з індивідуальної аптечки АИ-2 одну таблетку із гнізда № 2 (тарен) або п'ять таблеток протибактеріального препарату (тетрациклін), швидко надіти протигаз, а в разі потреби — і засоби захисту шкіри; якщо є можливість — укритися в захисних спорудах. Якщо захисних споруд немає, то від аерозольних отруйних речовин і бактеріальних засобів можна сховатися в загерметизованих житлових чи виробничих приміщеннях.

Повідомлення в мирний час. "Аварія на атомній електростанцій. Повідомляють про місце, час, масштаби аварії, а також про радіаційну обстановку та дії населення.

"Аварія на хімічно небезпечному об'єкті". Повідомляють про місце, час, масштаби аварії, а також про можливе хімічне зараження території, напрямок та швидкість переміщення зараженого повітря, райони, яким загрожує небезпека. Дають рекомендації щодо поведінки населення. Наприклад: "Увага! Говорить штаб ЦО. Громадяни, відбулась аварія на м'ясокомбінаті з викидом в атмосферу парів аміаку. Забруднене повітря рухається на північ у напрямку населеного пункту Слобода. В зону хімічного зараження потрапляє завод "Зоря" і смт Прохорівка.

 

У зв'язку з цим необхідно зупинити завод "Зоря" і вивести виробничий персонал та жителів смт Прохорівка в район Лисої гори. В подальшому діяти відповідно до вказівок штабу ЦО".

"Землетрус". Повідомляють про загрозу землетрусу або його початок. Населення попереджають про необхідність перекрити газ, воду, вимкнути електроприлади та освітлення, погасити вогонь у печах. Повідомити сусідів про одержану інформацію. Взяти необхідний одяг, документи, харчові продукти, вийти на вулицю й розміститися на відкритій місцевості на безпечній відстані від будинків, споруд, ліній електропередачі.

"Затоплення". Повідомляють район, в якому очікується затоплення внаслідок підіймання рівня води в річці чи аварії на дамбі. Населення, яке проживає в даному районі, повинне взяти необхідні речі, документи, харчові продукти, воду, вимкнути електроприлади та освітлення, перекрити газ, воду і зібратись у вказаному місці для евакуації. Повідомити сусідів про наближення лиха і надалі діяти за вказівками штабу ЦО.

"Штормове попередження". Подають інформацію про посилення вітру. Треба зачинити вікна, двері, повідомити сусідів і, якщо є можливість, перейти в підвали, погреби.

Успіх захисту населення значно залежить від своєчасного і повного виконання сигналу і рекомендацій у надзвичайній ситуації, а також від своєчасного, повного і правдивого інформування населення. Так, під час аварії на ЧАЕС місцеві органи влади ні по радіо, ні в газетах ані словом не прохопилися про те, що трапилося, навіть після повідомлень центральних ЗМІ. Це призвело до неадекватної поведінки населення в перші дні аварії.


Поделиться:

Дата добавления: 2015-08-05; просмотров: 79; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.007 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты