Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Небезпеки, пов'язані з психічною дією на людину




Шантажування, крадіжки, шахрайство тощо мають також криміногенний характер. Через економічну кризу, масове зубожіння населення, нерівномірність суспільного розвитку, недосконалість законодавства та інші негативні чинники небезпеки цієї групи мають значне поширення у нашому суспільстві.

Шантаж використовують деякі особи для свого збагачення. Здебільшого для жертви він закінчується трагічно. Шантаж розкручується, як спіраль. Якщо жертва платить шантажисту перший раз за те, що він обіцяє не розголошувати справу (про порушення етичних норм, аморальну поведінку тощо), то шантажист не відмовиться від подальших вимагань. Більшість

 

із них буде підвищувати ставки. Є тільки єдиний шлях звільнитись від шантажу, навіть якщо причиною його є кримінальний злочин: вже при першому намірі шантажу звернутись за допомогою до міліції і передати їй усе, що відомо про шантажиста.

Шахрайство має багато форм. В Україні воно дуже поширене і не має специфічних форм, а тому:

не користуйтесь послугами незнайомих осіб для придбання дефіцитних, "дешевих" товарів, для вирішення питань прописки, отримання житла, встановлення телефону, купівлі автомобіля та інших речей;

не купуйте у незнайомих осіб коштовних речей, виробів із дорогоцінних металів, облігацій;

не грайте, особливо на вулиці, у парках, в азартні ігри, не погоджуйтесь на ворожіння, лікування в "екстрасенсів";

підписуючи документ, уважно його прочитайте, обдумайте, зверніть увагу на дату документа, щоб він не був датований заднім числом.

Досить часто шахраї вдаються до махінацій, що пов'язані з купівлею квартир, кредитними займами, придбанням земельних ділянок. Будь-який завдаток має бути оформлений нотаріальним договором. У разі, якщо ви хочете продати свій автомобіль, на пробну поїздку не беріть із собою документів і будьте обережні, оскільки під час поїздки зацікавлена особа може запропонувати вам вийти із машини. На жаль, існують не лише окремі шахраї, а й шахрайські фірми, які виконують різні махінації.

Крадіжки — один із найпоширеніших злочинів, особливо викрадення речей із квартир.

Що ж викрадають із квартир злодії? Нині забирають усе, навіть харчові продукти. Але насамперед крадіїв цікавлять особи, які мають значну суму іноземної валюти, імпортні речі. Як правило, квартирні злодії діють невеликими групами із 2-3 чоловік. Час скоювання квартирних крадіжок — здебільшого перша половина дня, коли більшість громадян перебуває на роботі, учні та студенти — у навчальних закладах.

Щоб скоїти квартирну крадіжку, злодії можуть підбирати ключі, проникати через вікно, виламувати двері, обдурювати господарів тощо.

 

Як зберегти своє майно від злочинних посягань? Звичайно, готових рецептів на всі випадки життя дати неможливо, але до основних порад бажано прислухатися. Надійна охорона будинку чи квартири допоможе багатьом уникнути квартирних крадіжок. Роботу злодіям слід не полегшувати, а утруднювати, а для цього треба дотримуватися таких рекомендацій:

Постійно тримайте закритими двері квартир, будинку, гаража, хвіртку і ворота у дворі, вхідні двері у підвал або погріб та до інших приміщень у дворі, будинку.

Використовуйте технічні засоби, сигнальні пристрої, охоронні жалюзі, ставні.

Ключі від дому чи квартири не залишайте в замковому отворі, не ховайте під килимок чи в інше місце.

Використовуйте дверне вічко (бажано з кутом огляду до 160°) або переговорний пристрій, а якщо відкриваєте двері комусь незнайомому, то залишайте ланцюжок накинутим.

Телефон має стояти у зручному місці, ближче до ліжка, щоб була можливість негайно викликати міліцію.

Квартири, гаражі, підвали та інші споруди мають бути обладнані міцними, добре вмонтованими технічними засобами безпеки.

Великі матеріальні і моральні збитки наносять людям крадіжки транспортних засобів. Уникнути цих злочинів можна простими засобами безпеки. Для цього треба завжди виймати ключ запалення, вмикати сигналізацію на найбільшу гучність, щільно закривати всі вікна, двері й багажник, ховати антену, користуватись баком для палива, що замикається, не залишати в салоні автомобіля документи і особливо документи на автомобіль, запасний ключ від машини, цінні речі. Звичайно, потрібно добре знати прикмети свого автомобіля.

Такі транспортні засоби, як мотоцикл, велосипед, мотопед та інші, можна захистити замиканням їх на ланцюжок: колеса — до рами, рами — до огорожі або іншим способом.

Великого стресу і втрати здоров'я люди зазнають, коли, повертаючись з відпустки, застають порожньою квартиру. Щоб цього не трапилось, відпустку потрібно готувати завчасно. Не розголошувати про неї і намір кудись поїхати, залишити квартиру. Нагляд за своєю квартирою чи будинком треба довірити родичам, друзям чи сусідам, з якими ви перебуваєте в добрих

 

стосунках. Доручити сусідам щоденно забирати кореспонденцію з поштової скриньки.

Під час подорожі слід тримати при собі документи та цінні речі. Під час непередбачених зупинок автомобіля будьте уважні. На ніч доцільно скористатися стоянкою, що охороняється, або гаражем. Якщо ви їдете поїздом, то вішайте одяг і кладіть речі далі від дверей і не залишайте їх без нагляду, коли виходите з купе. В дорозі намагайтесь не користуватися допомогою незнайомих людей.

Після приїзду на відпочинок цінні речі бажано здавати на зберігання до камер схову при готелях, кемпінгах, пансіонатах, санаторіях та інших оздоровчих установах. Гроші, документи, путівки, квитки треба тримати при собі. Залишати цінності в готелі, палатці, будиночку у вашу відсутність не слід. Ваше тимчасове житло на місці відпочинку має надійно замикатись, ключі від нього носіть із собою або залишайте в адміністрації. Під час купання за вашими речами повинен наглядати хтось із надійних людей. Для грошей, документів, чеків та інших цінних паперів найкраще мати нагрудну кишеню, що застібається, або сумку-пояс. Не зв'язуйтесь із "торгівцями-нашіптувачами", які запропонують вам "високоякісний" товар за мізерну платню. Вони будуть пропонувати все, що їм треба продати, у тому числі й крадені речі. Слід пам'ятати, що іноді вас можуть попросити передати знайомим подарунки, які можуть виявитися наркотиками. При обміні грошей у приватних осіб треба бути обережними, оскільки гроші можуть виявитись фальшивими. Слід пам'ятати, що нелегальний обмін грошей карається законом. Кожному зрозуміло, що купівля зброї без належного дозволу недопустима.

Досить часто виникають так звані ситуаційні крадіжки, коли в офісах, конторах, на робочих місцях цінні папери, речі, майно лежать, так би мовити, на видноті, що створює умови злочинцям для використання ситуації і здійснення крадіжок. Щоб убезпечитися від таких крадіжок, бажано виробити звичку забирати із скинутого піджака і ховати в надійне місце гаманець, ключі, документи, а також ховати сумочки з цінними речами.

Після закінчення роботи належить усі цінні папери, печатки та інші цінні речі ховати в сейф. Якщо ви залишаєте контору на деякий час, то попросіть своїх колег у вашу відсутність наглядати

 

 

за нею. Ні в якому разі не можна залишати ключ під килимком і тим більше в замковому отворі. Вам належить не лише на своєму робочому місці, а й там, де ви проводите вільний час, рахуватися з можливою наявністю злодія. Якщо ви йдете на тренування, то треба брати з собою тільки ті речі, які вам потрібні. Не залишайте цінні речі в роздягальні. У спортивних установах треба користуватись шафами і сейфами, які замикаються, якщо такі є. Свої спортивні сумки і баули слід тримати в полі зору. У басейні попросіть свого сусіда приглядати за вашими речами. Якщо ви перебуваєте в кафе, то свої цінні речі, хутряну шапку, шкіряне пальто, фотоапарат, папку та інше покладіть так, щоб вони постійно були в полі вашого зору.

Існують також крадіжки із заздалегідь придуманим змістом. Злодії приходять під виглядом сантехніків, електромонтерів, газовиків, працівників органів соціального забезпечення, поштових працівників, інколи вони запевняють, що прийшли від Червоного Хреста або церкви. Здебільшого цього доказу достатньо, щоб двері відчинили. А якщо людина одягнута в уніформу, то вона рідко викликає підозру і жертви власної довірливості виявляються пограбованими та обманутими. Службові особи повинні мати посвідчення і самі їх показувати.

Щоб перешкодити злочинцеві, треба дотримуватись таких рекомендацій:

двері відчиняти незнайомцям тільки через ланцюжок;

з'ясувати у незнайомця його походження та анкетні дані і що він хоче від вас; якщо у нього немає посвідчення, та попросити його прийти пізніше з посвідченням;

вимагати від "службовців" показати службове посвідчення або, зачинивши двері, довідатись у тій службі, яку він нібито представляє, що дійсно посвідчення належить установі, а не непроханому гостю;

не піддаватися впливу, викликаному поважними манерами незнайомця;

нізащо не впускайте незнайомця в квартиру;

пам'ятайте, що злодії часто вдаються до інсценівок запаморочення або раптової слабкості.

З ловкачами-злодіями можна зустрітися не лише біля своєї квартири, а й на вулиці, у транспортних засобах загального користування,

 

в магазинах, на спортивному майданчику і особливо там, де панують тіснота і безладдя. Здебільшого кишенькові злодії працюють удвох: один відволікає увагу, другий тягне.

Великих збитків завдають громадянам злодії, що скоюють крадіжки з проникненням у приміщення. Вони проникають через двері, вікна, квартирки, двері балкону, тераси чи лоджії, через вікна і люки покрівель, через люки в підвали і погреби. Злодії відкривають жалюзі й відкидні ставні, розбивають скло вікон і дверей, проникають через відчинені або лише причинені вікна, використовують різні відмички.

Для тих, хто проживає в окремому будинку, безпека має розпочинатися з межі земельної ділянки. Огорожа — це умовний захист. Чим масивніша і міцніша огорожа, тим кращий захист. Бажано забезпечувати верх огорожі спеціальним захисним засобом, замикати двері й ворота. Бажано обладнати її відеопристроєм і диктофоном. Слід уникати густих насаджень безпосередньо біля дому.

Ефективну захисну функцію відіграє зовнішнє освітлення, яке може перешкодити злодієві. Зовнішнє освітлення треба обладнувати так, щоб воно вмикалось і вимикалось у домі, а ззовні його можна ввімкнути, але неможливо вимкнути. Зовнішні коробки і штепселі мають вимикатися з приміщення, щоб злодії не могли підключити електроінструменти. З цієї причини не можна виконувати електропроводку по зовнішній стіні. Телефонні проводи також мають бути недоступними ззовні, інакше злочинець може позбавити вас контакту із зовнішнім світом. Не можна залишати драбини, ящики, тару, різні споруди, які допоможуть злочинцю проникнути в приміщення.

Безпека в квартирі розпочинається із зачинення дверей, бажано на два замки. Існує ціла система заходів з поліпшення безпеки квартири завдяки посиленню самих дверей, їхніх замків, петель, рами. Великі захисні функції виконують ґрати і решітки.

Існує цілий ряд будівельних заходів, таких як монтування додаткових стрижневих і посилених засувів, бухштаб, допоміжних вхідних дверей, додаткових замків, укриття ламп освітлення густою решіткою, закріплення на вікнах спеціальних захисних решіток, віконниць.

Механічні засоби захисту житла можна суттєво підсилити, якщо квартиру обладнати електронною сигналізацією за

 

умови, що її правильно спроектували, встановили та обслуговують. Сигналізація є лише засобом оповіщення.

Досить часто злодії вдаються до пограбувань на вулиці, а жертви допомагають їм своєю довірливістю і легковажністю. Звичайно, загальної панацеї від нападу на вулиці немає, але дотримання окремих рекомендацій може перешкодити злочинцю здійснити свій намір. Потрібно обходити темні провулки і парки, краще ходити освітленою і людною вулицею. Жертва, на яку напали, повинна голосно кликати на допомогу. Слід звернути увагу і запам'ятати прикмети злочинця. Багато злочинців нападають на жінок з наміром вирвати у них з рук сумку, а тому її слід носити на поясі або через плече, затискаючи під пахвою. Треба пильнувати, щоб сумка була не на тому плечі, що від вулиці, щоб її не вихопили моторизовані розбійники.

Пограбування людей напідпитку характеризуються великим цинізмом злочинців і неспроможністю жертви захиститися, а тому не треба "смітити" грошима та демонструвати туго набитий гаманець, перебуваючи в ресторані, кафе, барі чи в інших місцях, пов'язаних з випивкою. Саме це може стати поштовхом до пограбування.

Певні проблеми завдають так звані кишенькові злодії. Здебільшого цей злочин відбувається там, де збирається багато людей: переповнений громадський транспорт, ринки, черга тощо. Основна порада: не носіть з собою великої суми грошей. Однак життєві ситуації різноманітні. Тож треба запам'ятати деякі правила:

не тримайте великі суми грошей в одному місці;

тримайте під контролем ті місця, де зберігаються гроші;

якщо гроші в сумочці, то її слід притиснути до тіла і пильнувати, щоб ніхто не витяг її з під рук;

гаманець треба класти на саме дно господарської сумки, зверху покласти інші речі;

у разі викрадення ключів і документів треба негайно змінити замок у квартирі.

У будь-якому разі людина повинна бути пильною та обережною. Перераховані застереження і поради — загального характеру, у кожному конкретному випадку слід діяти з урахуванням ситуації.

 

 

Тяжкі наслідки часто виникають від безконтрольного і невмілого користування вогнепальною зброєю. Причиною цього є залишена без нагляду навіть розряджена зброя. Щоб запобігти цим страшним випадкам і злочинам, слід дотримуватись таких рекомендацій:

ніколи, навіть жартома не спрямовуйте на людей вогнепальну зброю;

завжди вважайте, що зброя заряджена;

ніколи не залишайте зброю, підготовлену до пострілу;

під час зарядження зброї дуло має бути спрямоване вниз;

зброя ніколи не повинна потрапляти в руки дітей;

зброю і набої треба завжди зберігати у футлярах або сейфах, що замикаються, і ховати ключі від них.

Щоб придбати (або отримати) засоби індивідуального захисту, треба мати дозвіл з міліції на постійне носіння зброї. Маючи зброю, не допускати, щоб вона потрапила в чужі руки, не носити її на виду і не використовувати в малому приміщенні, салоні автомобіля, в транспортних засобах загального користування.

Органи внутрішніх справ на основі положення про порядок продажу, придбання, реєстрації, обліку та застосування спеціальних засобів самооборони, що заряджені речовинами сльозоточивої та подразнювальної дії, затвердженого постановою № 706 Кабінету Міністрів України від 07.09.1993 р., видають дозвіл на придбання і зберігання газових пістолетів та патронів до них. Дозвіл видається за місцем проживання громадянам, які досягли 18-річного віку, за умови наявності висновку (довідки) медичного закладу про те, що за станом здоров'я вони можуть володіти (користуватися) спеціальними засобами самооборони та ознайомлені з порядком їх зберігання і застосування.

Власник газового пістолета може його застосовувати в таких випадках:

щоб захиститися від злочинних посягань на життя і здоров'я, майно особисте чи інших громадян;

щоб захиститися від нападників на приміщення організацій, установ та на суб'єктів підприємницької діяльності за місцем роботи;

щоб затримати особу, яка скоїла злочин і намагається вчинити опір чи втекти.

 

 

Перед застосуванням газового пістолета громадянин, якщо єможливість, зобов'язаний попередити нападника про свій намір застосувати зброю. Якщо внаслідок застосування зброї нападнику заподіяно тілесні ушкодження або він помер, то громадянин, який застосував зброю, зобов'язаний негайно викликати медичну допомогу та сповістити про це органи внутрішніх справ.

Забороняється застосовувати спеціальні засоби самооборони у місцях значного скупчення людей, якщо вони від цього можуть постраждати.

Певні вимоги існують і щодо порядку продажу, придбання, реєстрації, обміну і застосування вогнепальної (мисливської) зброї.


Поделиться:

Дата добавления: 2015-08-05; просмотров: 100; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.005 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты