Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Небезпеки, пов'язані з фізичним насильством




Бандитизм за кримінальним правом — це організація збройних банд з метою нападу на державні та громадські організації або на окремих осіб, а також участь у таких бандах і в скоєних ними нападах.

Розбійництво — злочин, що виражається в нападі з метою оволодіння державним, громадським або особистим майном. Цей напад пов'язаний з насильством або погрозою насильства і є небезпечним для здоров'я і життя осіб, на яких напали.

Терор — фізичне насильство, фізичне знищення.

Взяття в заручники — це форма злочину, коли людей (часто дітей і жінок) забирають та утримують під загрозою смерті інші особи, які домагаються виконання своїх ультимативних вимог від осіб, із числа яких були взяті заручники.

Зґвалтування — примусові, із застосуванням фізичної сили, погроз або з використанням безпомічного стану потерпілої статеві відносини. Кримінальне право передбачає сувору кару насильнику.

Поширення злочинності турбує кожну людину. Щоб зменшити кількість випадків виникнення небезпек, слід дотримуватись і виконувати рекомендації щодо захисту і самозахисту, які хоч і мають загальний характер, але будуть корисні в повсякденному житті людини.

Найганебнішим злочином є зґвалтування жінок. Кримінальні дані свідчать, що цей злочин має тенденцію до зростання. Особливо почастішали зґвалтування дівчаток-підлітків.

 

Через страх громадського оголошення потерпілі в міліцію часто не звертаються.

Щоб запобігти зґвалтуванню, батьки мають привити своїй донці деякі загальні правила поведінки. А саме: дитина завжди має говорити, куди і з ким вона йде; завчасно приходити додому; на вулиці перебувати в компанії своїх друзів; не ходити одній у сутінках (і не тільки) по малолюдних вулицях, через парки, сквери, двори; йдучи в гості, залишити батькам номер телефону й адресу; зателефонувати батькам про вихід з гостей; бажано, щоб хтось із батьків вийшов назустріч.

Дитина повинна знати, що їй не слід ніколи робити покупки для чужих людей і ніколи нікуди не ходити з чужими людьми. Переконати доньку, щоб вона ніколи не сідала в чужу машину, не брала без дозволу подарунків. Якщо трапляються насильні дії, то дівчині, жінці слід кричати, вириватись і тікати.

До рекомендацій слід додати таке:

1. Поведінка жінки має бути виключно витриманою, не слід давати щонайменшого натяку на взаємність при залицянні незнайомця.

2. Якщо чіпляються на вулиці, то треба, не вступаючи в розмову, рухатись у групу людей, викрикнути голосно якесь ім'я, прізвище. Якщо ситуація ускладнюється, то кричати що є сили будь-що.

3. Якщо ґвалтівник схопив або намагається схопити, то треба ударити нападника ногою в пах, схопити двома пальцями за ніс і різко смикнути вниз. На рис. 4.19 показані найбільш больові точки, по яких треба наносити удари, якщо на Вас напали.

Рекомендується ще один з відволікальних прийомів: жінка має носити сигарети і сірники (запальничку), незалежно від того, палить вона чи ні. У скрутний момент віч-на-віч із ґвалтівником запропонувати запалити. Розпалену сигарету засунути своєму залицяльнику за комір, притиснути, щонайсильніше до тіла і втікати з цього місця. Взагалі найефективнішим способом охолодити ґвалтівника — це спричинити йому біль на обличчі, шиї, животі, вкусити за ніс, губу, ткнути пальцями в очі. Захищатись треба завжди до кінця і домогтися перемоги. Проявити хитрість — завести насильника у місце, де можливий захист. Але найефективнішим буде захист, якщо жінка володіє фізичними

 

Рис. 4.19. Больові точки людини

 

прийомами самозахисту (карате, самбо та ні.), має при собі газовий балончик і вміє ним користуватись.

 


Поделиться:

Дата добавления: 2015-08-05; просмотров: 216; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты