Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Отруйні рослини




Здавна люди помічали, що деякі рослини мають лікувальні та отруйні властивості. Як стверджував швейцарський лікар Парацельс (1493-1541), тільки доза робить речовину отрутою або ліками.

Існує ряд садових рослин і квіток, які є отруйними або настільки токсичними, що спричинюють отруєння. Потерпілі — здебільшого діти, батьки яких не знають про ці рослини.

Розглянемо найбільш небезпечні рослини.

Дигіталіс (наперстянка) є сировиною для вироблення препаратів, що лікують серцево-судинні захворювання (наприклад, дігоксин). Але квітка, листки і насіння можуть спричинити отруєння і порушення роботи серця.

Конвалія має такі самі ефекти і властивості, як і дигіталіс.

Дурман. Усі частини цієї рослини вміщують алкалоїд з наркотичним ефектом.

 

Рицина — це чагарник. Насіння його білого і коричневого кольорів таке красиве і привабливе, що його використовують діти, коли граються, для прикрас. Але при потраплянні однієї насінини всередину організму відбувається смертельне отруєння.

Олеандр. Гілки, листя і квіти цієї рослини містять смертельну отруту.

Картопля. Крім бульби, всі інші частини рослини — бадилля, ростки, насіння, листя — отруйні, оскільки містять соланін. Позеленілі на сонці бульби також отруйні.

Беладона містить соланін, отруйний навіть у невеликих дозах.

Ревінь. Деякі частини цієї рослини містять щавлеву кислоту, що згубно діє на роботу нирок.

Бузина. Зелені (незрілі) ягоди, гілки, листя спричинюють нудоту, блювання та пронос.

Плющ, вовча ягода, вороняче око, лавр, розмарин, цикута, рододендрон, азалія, білокрильник болотний — рослини, які також є отруйними.

Мак має отруйні стебло, сім'яні коробочки. Є сировиною для виготовлення опію.

Коноплі. Із смоляних виділень коноплі отримують небезпечні наркотики: гашиш, марихуану, анашу, вживання яких призводить до розвитку важкого захворювання — наркоманії.

Кропива. Листочки кропиви мають волоски з їдким соком. Вони насичені кремнеземом і досить крихкі. Під час навіть легенького дотику головки волосків ламаються і їдкий сік потрапляє в ранки, зумовлюючи опіки і роз'ятрювання шкіри.

Белена. Плоди белени небезпечні. Вони містять алкалоїди, що чинять згубну дію на розум людини. Звідси і вираз "белени об'ївся".

Тютюн містить отруйний алкалоїд — нікотин. Смертельна доза нікотину міститься приблизно у 20 цигарках, але через те, що нікотин надходить в організм поступово, смерть не настає. Нікотин дуже швидко поширюється в тілі людини. У мозок він потрапляє через 5-7 с після першої затяжки. Смола, що утворюється при згорянні тютюну, спричинює пухлини. Серед тих, що палять, рак легенів трапляється у кілька разів частіше, ніж серед тих, хто ще не палить.

 

 


Поделиться:

Дата добавления: 2015-08-05; просмотров: 79; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты