Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Інструктаж з питань охорони праці.




6.2.1 За характером і часом проведення інструктажі з питань охорони праці поділяються на вступний, первинний, повторний, позаплановий та цільовий.

6.2.2. Особи, які приймаються на роботу на підприємство, згідно з Положенням про медичний огляд працівників певних категорій, затвер­дженого наказом МОЗ від 21.05.2007 р. № 246, проходять медичний огляд і направляються службою кадрів у службу охорони праці для проходжен­ня вступного інструктажу з охорони праці.

Вступний інструктаж проводиться:

– з усіма працівниками, які приймаються на постійну або тимчасову роботу, незалежно від їх освіти, стажу роботи та посади;

– з працівниками інших організацій, які прибули на підприємство і беруть безпосередню участь у виробничому процесі або виконують інші роботи для підприємства;

– з учнями та студентами, які прибули на підприємство для прохо­дження трудового або професійного навчання;

– з екскурсантами у разі екскурсії на підприємство.

6.2.3. Запис про проведення вступного інструктажу робиться в Жур­налі реєстрації вступного інструктажу з питань охорони праці (Додаток 2-Б), який зберігається службою охорони праці, а також у наказі про прийняття працівника на роботу.

6.2.4. Первинний інструктаж проводиться до початку роботи безпосе­редньо на робочому місці з працівником:

– який вперше приймається на роботу (постійно чи тимчасово);

– який переводиться з одного структурного підрозділу підприємства до іншого;

– який виконуватиме нову для нього роботу;

– відрядженим працівником іншого підприємства, який бере безпосе­редню участь у виробничому процесі на підприємстві.

6.2.5. При прибутті робітника у структурний підрозділ керівник цьо­го структурного підрозділу знайомить його з безпечним маршрутом до робочого місця, а також зі шкідливими і небезпечними виробничими фак­торами даного виробництва, оформлює розпорядження, яким закріплює робітника за майстром.

6.2.6. Ознайомлення з умовами праці на дільниці, первинний інструк­таж на робочому місці з питань охорони праці з показом безпечних методів роботи, запис його в Журнал реєстрації інструктажів з питань охорони праці (Додаток 2-В) проводить майстер (безпосередній керівник робіт). При цьо­му робітнику видаються на руки інструкції з охорони праці для їх вивчення.

6.2.7. Первинний інструктаж на робочому місці проводиться індивідуально або з групою осіб одного фаху за діючими на підприємстві інструкціями з охорони праці відповідно до виконуваних робіт.

6.2.8. Після проведення первинного інструктажу на робочому місці працівники, які допускаються до проведення робіт підвищеної небезпеки, до початку самостійної роботи повинні під керівництвом досвідчених, кваліфікованих працівників пройти стажування протягом 5 змін (або дублювання протягом шести змін).

6.2.9. Допуск до стажування (дублювання) оформлюється розпоря­дженням по структурному підрозділу (для малих підприємств – наказом його керівника), у якому вказується прізвище працівника, відповідально­го за проведення стажування (дублювання).

6.2.10. Стажування проводиться за затвердженими керівником структурного підрозділу (для малих підприємств – його керівником) про­грамами для конкретної професії, посади, робочого місця.

6.2.11. У процесі стажування працівник повинен:

– закріпити знання щодо правил безпечної експлуатації технологіч­ного обладнання, технологічних і посадових інструкцій та інструкцій з охорони праці;

– оволодіти навичками орієнтування у виробничих ситуаціях у нор­мальних і аварійних умовах;

– засвоїти в конкретних умовах технологічні процеси і обладнання та методи безаварійного керування ними з метою забезпечення вимог безпе­ки праці.

6.2.12. Допуск до самостійної роботи після закінчення стажування (дублювання) проводиться розпорядженням керівника структурного підрозділу (для малих підприємств – наказом його керівника), про що ро­биться запис у Журналі реєстрації інструктажів з питань охорони праці.

Якщо працівник не оволодів необхідними виробничими навичками чи отримав незадовільну оцінку з протиаварійних та протипожежних тре­нувань, то стажування новим наказом може бути продовжено на термін не більше двох змін.

6.2.13. Особи, які згідно з правилами повинні проходити обов’язкове

попереднє навчання за професією, до перевірки знань та видачі посвідчення до самостійної роботи не допускаються.

6.2.14. Всі робітники, незалежно від кваліфікації і стажу роботи, про­ходять повторний інструктаж в обсязі та за змістом переліку питань пер­винного інструктажу.

Під час інструктажу особлива увага приділяється небезпечним умо­вам виробництва, забороненим та небезпечним прийомам у роботі.

6.2.15. На інструктажі повинні бути присутніми всі робітники. Осо­би, які не були присутніми на інструктажі у зв’язку з хворобою або відпусткою, обов’язково інструктуються індивідуально після виходу їх на роботу.

6.2.16. Інструктаж проводиться у повному обсязі робіт, що виконуються. У Журналі реєстрації інструктажів з питань охорони праці (Додаток 2-В) вказуються номери усіх інструкцій, за яким проводився інструктаж.

6.2.17. Повторний інструктаж проводиться 1 раз на 3 місяці для робіт підвищеної небезпеки та 1 раз на 6 місяців для інших робіт. Порушення термінів проведення інструктажу без поважних причин не дозволяється навіть на один день.

6.2.18. Контроль за дотриманням строків та якістю проведення по­вторного інструктажу здійснюють керівники структурного підрозділу та працівники служби охорони праці.

6.2.19. Позаплановий інструктаж проводиться на робочому місці або у кабінеті з охорони праці з відміткою про його проведення в Журналі реєстрації інструктажів з питань охорони праці (Додаток 2-В):

– при введенні в дію нових або переглянутих нормативно-правових актів з охорони праці, а також при введені змін та доповнень до них;

– при зміні технологічного процесу, заміні або модернізації облад­нання, приладів та інструментів, сировини, матеріалів та інших факторів, що впливають на стан охорони праці;

– при порушеннях вимог нормативно-правових актів з охорони праці, що призвели до травми, аварії, пожежі тощо;

– при перерві в роботі виконавця робіт понад 30 календарних днів – для робіт підвищеної небезпеки, а для інших робіт – понад 60 днів.

6.2.20. При проведенні інструктажу у зв’язку з введенням в дію нових або переглянутих нормативно-правових актів з охорони праці, зміною технологічного процесу, заміною або модернізацією обладнання, при­ладів та інструментів, сировини, матеріалів та інших факторів, що впли­вають на стан охорони праці, робиться акцент на ті нові вимоги, небезпечні та шкідливі виробничі фактори, що впливають на безпеку праці і стан здоров’я працюючих.

6.2.21. При проведенні інструктажу у зв’язку з нещасним випадком, що стався, розглядаються всі обставини, причини цього нещасного випад­ку, роз’яснюються робітникам окремі вимоги інструкцій з показом без­печних прийомів у роботі. Інструктаж проводиться з усіма робітниками виробничої дільниці.

6.2.22. При незадовільних результатах перевірки знань, умінь та прийомів безпечного виконання робіт після первинного (повторного або позапланового інструктажу) протягом 10 днів додатково проводиться інструктаж та повторна перевірка знань.

6.2.23. Цільовий інструктаж проводиться з робітниками: – при ліквідації аварій або стихійного лиха;

– при проведенні робіт, на які відповідно до вимог нормативно-право­вих актів з охорони праці оформлюється наряд-допуск або розпорядження.

6.2.24. Цільовий інструктаж проводиться перед початком робіт для пер­соналу, який бере участь у виконанні робіт. При цьому обов’язково поясню­ються заходи безпеки, що передбачені нарядом-допуском, а також основні вимоги інструкції з охорони праці, яких необхідно дотримуватися при вико­нанні таких робіт. Відмітка про проведення цільового інструктажу робиться в Журналі реєстрації інструктажів з питань охорони праці (Додаток 2-В).

За наявності наряду-допуску відмітка про проведення інструктажу робиться у наряді, в Журналі реєстрації інструктажів – не обов’язково.

Об’єм цільового інструктажу визначається в залежності від виду робіт, що будуть виконуватися.


Поделиться:

Дата добавления: 2015-08-05; просмотров: 75; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.005 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты