Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Організація надання першої медичної допомоги потерпілим




Перша медична допомога потерпілим при нещасних випадках і раптових захворюваннях — це комплекс термінових заходів, спрямованих на припинення впливу шкідливого чинника, на усунення загрози життю, на полегшення страждань потерпілого і підготовку його до відправки до лікувальної установи.

Перша медична допомога — це прості медичні дії, що виконуються в най-коротші терміни безпосередньо на місці події персоналом, що виявився у цей момент поряд, який пройшов спеціальну підготовку і володіє елементарними прийомами надання медичної допомоги.

Оптимальним вважається надання першої медичної допомоги потерпілому протягом 30 хвилин після травми.

Рекомендації щодо надання долікарської допомоги потерпілому

1. Звільнити потерпілого від дії на нього небезпечного чинника (електричного струму, хімічних речовин, води, механічного впливу тощо) з використанням штатних або підручних засобів і безпечних для себе прийомів.

2. Оцінити стан потерпілого, звільнити від тісного одягу, при необхідності винести потерпілого на свіже повітря.

3. Визначити характер і ступінь пошкодження, для чого обережно оголити пошкоджені ділянки, частини тіла і прийняти рішення про заходи невідкладної допомоги.

4. Вжити необхідних заходів для порятунку потерпілого у порядку терміновості — відновити дихання, зупинити кровотечу, зафіксувати місце перелому, накласти пов'язки.

Якщо турист потрапив у катастрофу, потрібно, насамперед, перш за все звільнити потерпілого, винести його з небезпечної зони, вжити заходів для відновлення життєво важливих функцій організму тощо.

5. Викликати медичних працівників, або забезпечити раціональне транспортування потерпілого в медичний заклад, де йому буде надана кваліфікована допомога.

6. Підтримувати основні життєві функції потерпілого до прибуття медичних працівників.

Співробітник туристичної компанії, який відповідає за туристів, має уміти надати першу медичну допомогу при нещасному випадку, захворюванні тощо.

До прибуття медичних працівників постраждалого краще за все покласти на спину, підстелити під нього одяг, манжети і тому подібне, голову повернути набік. Якщо пошкоджена грудна клітка, переламані ребра і в результаті цього дихання ускладнене, потерпілого слід розташувати в напівсидяче положення, підклавши під спину і голову які-небудь речі. Переносити потерпілого до надання першої допомоги можна тільки у разі крайньої потреби. Бажано невідкладні заходи (зупинка кровотечі, штучне дихання, накладення шин тощо) проводити на місці аварії. Роздягати потерпілого слід обережно, не змінюючи положення тіла, і лише тоді, коли одяг ускладнює дихання або потрібно покласти на рану стерильну пов'язку або зупинити кровотечу. Накладаючи шину на руку або ногу, одяг не знімають, щоб уникнути зайвої травматизації та переохолодження потерпілого.

При своєчасній і правильно наданій першій долікарській допомозі, за даними ВООЗ, близько 30% померлих потерпілих могли б бути врятовані, якби їм правильно здійснили заходи щодо реанімації або своєчасно забезпечили доставку до медичної установи. Своєчасно надана і правильно проведена перша долікарська допомога не тільки врятовує життя потерпілому, але і забезпечує подальше успішне лікування, запобігає розвитку важких ускладнень, а після завершення лікування зменшує втрату працездатності або ступінь каліцтва.

Людина, яка надає першу допомогу, повинна знати основні ознаки порушення життєво важливих функцій організму людини, загальні принципи надання першої долікарської допомоги і її прийоми щодо характеру одержаних потерпілим пошкоджень.

Аптечка швидкої допомоги з набором медикаментів і засобів, мінімальний перелік яких приведений нижче, обов'язково повинна бути на всіх транспортних засобах, а також у туристичних підприємствах, в організаціях і установах туризму або їх підрозділах.

Перелік медикаментів і засобів для надання першої долікарської допомоги

1. Індивідуальні перев'язувальні асептичні пакети (для накладення пов'язок).

2. Бинти.

3. Вата.

4. Ватяно-марлевий бинт (для бинтування при переломах).

5. Джгут (для зупинки кровотечі).

6. Шина (для закріплення кінцівок при переломах).

7. Гумовий міхур для льоду (для охолоджування пошкодженого місця при ударах, вивихах, переломах).

8. Стакан (для прийому ліків, промивання очей, шлунку і приготування розчинів).

9. Чайна ложка (для приготування розчинів).

10. Настій йоду (5%) (для змазування тканин навколо ран, свіжих подряпин на шкірі тощо).

11. Нашатирний спирт (для використання при непритомному стані).

12. Борна кислота (для приготування розчинів для промивання очей і шкіри, полоскання рота при опіках лугами, для додатків на очі при опіку електричною дугою).

13. Сода питна (для приготування розчинів для промивання очей і шкіри, полоскання рота при опіках кислотою).

14. Розчин перекису водню (3%) (для зупинки кровотечі з носа).

15. Настій валеріани (для заспокоєння нервової системи).

16. Нітрогліцерин (для прийому при сильних болях у ділянці серця і в грудях).

Слід також відзначити, що розчин соди і борної кислоти передбачається тільки для робочих місць, де проводяться роботи з кислотами і лугами. У різних компаніях туристичної індустрії, склад аптечки повинен відповідати можливим на цих підприємствах небезпекам і, відповідно, доповнюватися. У набір для сумок першої допомоги не входять шини, гумовий міхур для льоду, стакан, чайна ложка, борна кислота і питна сода; інші медикаменти комплектуються в кількості 50%, вказаних у списку. На внутрішніх дверцях аптечки слід чітко вказати, які медикаменти застосовуються при тих або інших травмах (наприклад, при кровотечі з носа — 3% розчин перекису водню тощо).

У готельно-курортних комплексах повинен передбачатися пункт фельдшера або лікарський медичний пункт. У готелях і місцях масового перебування туристів, окрім аптечки, повинні бути вивішені на видних місцях плани евакуації і застереження про небезпеки, які чекають туристів у воді (на морі, річці), в лісі, в горах тощо.

Для правильної організації надання першої допомоги в кожній туристичній компанії слід визначити відповідальних осіб за наявність і необхідний стан пристроїв і засобів для надання допомоги, які зберігаються в аптечках і сумках першої допомоги, і за систематичне їх поповнення. Керівник лікувально-профілактичного закладу, що обслуговує туристичне, зокрема готельне підприємство, повинен організувати суворий щорічний контроль за дотриманням правил першої долікарської допомоги, а також за станом і поповненням аптечок і сумок необхідними пристроями і засобами. Допомога потерпілому, яка надається немедичними працівниками, має суворо обмежуватися певними її видами (заходами щодо реанімації при клінічній смерті, зупинкою кровотечі, перев'язкою рани, опіку або відмороженої ділянки, виведенням з непритомного стану, іммобілізацією перелому, перенесенням і транспортуванням потерпілого і тому подібне).

Організація надання першої допомоги в туристичних підприємствах

Організація надання першої допомоги на туристичному підприємстві регламентується Законом про гігієну і безпеку праці.

Власник або директор туристичного підприємства зобов'язаний:

— забезпечити наявність засобів першої допомоги на робочих місцях, а також приміщення, в якому при необхідності можна надати першу допомогу і розмістити потерпілого до прибуття лікарської допомоги;

— розмістити на видному місці інструкції різних способів надання першої допомоги (плакати, брошури тощо);

— призначити особу, що відповідає за комплектування засобів першої допомоги;

— розмістити на видному місці в надрукованому вигляді відомості про працівників, що мають навики надання першої допомоги;

— роз'яснити працівникам, як слід діяти при виникненні нещасного випадку на підприємстві, які допоміжні засоби використовувати, де їх можна одержати, а також до кого і куди слід звернутися за отриманням першої медичної допомоги;

— забезпечити при виникненні нещасного випадку або раптового захворювання доступність засобів першої медичної допомоги та її надання на місці спеціально навченим працівником, а також можливість оперативного зв'язку із службою за межами території підприємства, а також доставку того, хто одержав травму або раптово захворілого до установи охорони здоров'я або додому (відповідно до розпорядження лікаря).

Місце знаходження засобів першої медичної допомоги має бути належним чином позначено, і знаходитися в легко доступному місці. Також на видному місці повинні бути вивішені номери телефонів для виклику допомоги.

Навчання працівників, що надають першу медичну допомогу

Власник або директор туристичного підприємства організовує на підприємстві навчання працівників, які надають першу медичну допомогу, не пізніше, ніж протягом одного місяця з дня їх призначення на цю посаду. Він повинен організувати навчання з перевіркою практичних навиків надання першої медичної допомоги потерпілим від найбільш характерних для даного виду туристичної діяльності небезпечних і шкідливих чинників і обов'язкову присутність навченого персоналу на кожній ділянці робіт (для працівників) і відпочинку (для туристів).


Поделиться:

Дата добавления: 2015-08-05; просмотров: 93; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.005 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты