Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Розділ 5.Відтворення свиней




 

Відтворення стада – це комплекс заходів,спрямованих на його формування і структуру,удосконалення системи розведення, створення технологічних груп,правильну підготовку свиноматок і кнурів до парування і своєчасне його проведення,планування одержання опоросів вирощування поросят.

На даному свинокомплексі застосовується тільки штучне осіменіння свиней. Для цього використовують сперму від кнурів – плідників, які вирощені і утримуються на свинокомплексі. Для одержання сперми від кнурів у господарстві виділено приміщення для пункту та утримання кнурів – плідників. Пункт штучного осіменіння повністю забезпечений спеціальним обладнанням та інвентарем.

Сперму від кнурів – плідників отримуємо мануальним способом за допомогою чучела,але без штучної вагіни. Цим способом можна одержати як весь еякулят,так і окремі його фракції. Після одержання сперми – оцінюємо її в лабораторії штучного осіменіння за кольором, запахом, консистенцією, густиною, визначаємо об’єм еякуляту за допомогою електронних вагів, рухливість та концентрацію сперміїв спостерігаємо під мікроскопом. Після цього розбавляємо розчинником “ Кронос”, і потім використовуємо її для осіменіння свиноматок або закладаємо на зберігання в холодильну камеру при температурі 17 -18ºС.

Результати штучного запліднення великою мірою залежить від точності встановлення рефлексу нерухомості у свиноматок, тобто початку охоти, оскільки від цього моменту через 24 -38 годин настає овуляція. Виявляють свиноматок в охоті в основному один раз на добу вранці. У випадку встановлення рефлексу нерухомості перше осіменіння проводять в день або в вечері цього ж дня, а друге – вранці наступного,обов’язковим є третє контрольне осіменіння яке проводять через 12 годин після другого.

Для запліднення використовують еякуляти в яких, концентрація сперміїв не нижча 0,1млрд /мл, а кількість їх з прямолінійно – поступальним рухом неменше 70%.

На свинокомплексі ТОВ “Арцизька м’ясна компанія ” запліднюють свиноматок в індивідуальних клітках. Поліетиленові прилади призначені тільки для індивідуального запліднення свиноматок. Флакон з теплою спермою ( 35- 38 ºС ) приєднують до поліетиленового катетера з головкою на кінці. Потім обережно вводять його в піхву і перевертають флакон вверх дном. При натисканні рукою на флакон сперма потрапляє у статеві шляхи. Після запліднення свиноматок утримують в індивідуальних клітках неменше 2 діб. Результати запліднення записують в журнал обліку запліднення свиноматок.

 

 


Поделиться:

Дата добавления: 2015-08-05; просмотров: 92; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.005 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты