Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Соціально-трудові процеси на підприємствах




Економічні реформи, зміна форм власності підприємств породжує нові явища у сфері трудових відносин. Основні проблеми, пов'язані з соціально-трудовою сферою підпри­ємств, проявляються перш за все у характері трудових відносин і особливості соціального клімату в трудових колективах в ситуаціях, коли відбувається найбільше падіння реальної заробітної плати, значні затримки з її виплатою, масові звільнення.

Роль профспілкових комітетів на підприємствах значно знизилась, і на цьому етапі вони практично не виконують одну з найважливіших своїх функцій - захист прав праців­ників. Новостворювані підприємства часто відмовляються від утворення профспілкових організацій, що знижує ефектив­ність роботи із укладання колективних договорів та їх вико­нання. Ґрунтовна підготовка, затвердження й контроль виконання колективних договорів, надання їм великого значення сприяють позитивним змінам у соціально-трудових процесах на підприємстві, встановленню позитивного психо­логічного клімату в трудовому колективі тощо.

Функціонування системи соціального партнерства відбу­вається в досить складних умовах. Таке положення у соціально-трудовій сфері викликає незадоволення працівників, спри­чиняє виникнення конфліктів, страйків, тобто система дого­вірних відносин між роботодавцями та найманими праців­никами не стала повною мірою ефективним механізмом регулювання трудових відносин.

Стан справ у соціально-трудовій сфері на підприємствах свідчить на повільну соціальну зорієнтованість суспільства. Виникає необхідність у розробленні нових підходів до розв'я­зання ряду проблем, а також механізмів реалізації соціальних заходів, перш за все, у сфері оплати та охорони праці, ефективної зайнятості.

Таким чином, моніторинг соціально-трудових процесів на підприємствах дає можливість вивчити на рівні окремих під­приємств цілий комплекс проблем у сфері стану платоспро­можності підприємств, зміни обсягів виробництва, кількості робочих місць і їх спільного впливу на зайнятість, матеріальне стимулювання, організацію і умови праці, трудові відносини. В цьому напрямку моніторингу соціально-трудової сфери слід досліджувати роль підприємства у вирішенні проблем соціально­го захисту і підвищення рівня життя працюючих, необхідно вивча­ти співвідношення динаміки чисельності зайнятих на підприємствах із динамікою обсягів виробництва, особливості змін у масштабах, характері й напрямках прихованого безробіття; динаміку заробітної плати, її зв'язок із результатами праці; причини масових невиплат заробітної плати, аналізувати диференціацію у заробітній платі між окремими підприємствами, галузями, категоріями працівників та ін.; здійснювати аналіз трудових відносин, виконання трудових договорів, ролі профспілок у діяльності колективів та ін.


Поделиться:

Дата добавления: 2015-08-05; просмотров: 87; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты