Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Умови та охорона праці




Одним із важливих напрямів моніторингу соціально-трудової сфери є відслідковування змін умов та охорони праці на підприємстві.

В Україні досить велика кількість працівників, зайнятих в умовах праці, що не відповідають санітарно-гігієнічним вимогам, зокрема в таких галузях, як вугільна, кольорова металургія, хімічна, нафтохімічна промисловість, машино­будування, металообробки та інші галузі. Багато праців­ників потерпають від нещасних випадків на виробництві, продовжує залишатись високою частка працівників, що мають професійні захворювання. Головною причиною цього є незадовільний стан умов і охорони праці на підприємствах стають інвалідами внаслідок травм і профзахворювань. Загальна сума витрат на фінансування пільгових професійних пенсій і пенсії з трудового каліцтва, відшкодування потер­пілим на виробництві та інших витрат, пов'язанні з цим, сьогодні становить 10-15% фонду оплати праці в промис­ловості, а в окремих галузях та регіонах - 15-30%. Особливо гостро ці проблеми відчуваються на підприємствах галузей з високим рівнем професійного ризику.

В Україні законодавство про охорону праці складається із Закону України «Про охорону праці», Кодексу законів про працю України, Закону України «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності» і прийнятих відповідно до них нормативно-правових актів.

Працівникам, їхнім представникам забезпечується доступ до інформації та документів, які містять результати атестації робо­чих місць, заплановані роботодавцем профілактичні заходи, ре­зультати розслідування, обліку та аналізу нещасних випадків і про­фесійних захворювань і звіти з цих питань, а також до повідом­лень, подань та приписів органів державного управління і держав­ного нагляду за охороною праці.

У встановленому порядку органи державного управління охо­роною праці інформують населення України, працівників про реа­лізацію державної політики з охорони праці, виконання програм з цих питань, про рівень і причини аварійності, виробничого трав­матизму і професійних захворювань, про виконання своїх рішень про охорону життя та здоров'я працівників.

На державному рівні ведеться єдина державна статистична звітність з питань охорони праці за погодженням її форми зі спе­ціально уповноваженим центральним органом виконавчої влади з нагляду за охороною праці, професійними спілками та Фондом со­ціального страхування від нещасних випадків.

Отже, моніторинг умов та охорони праці виявляє тенденції стану умов і безпеки праці на підприємствах, визначає дина­міку масштабів професійних захворювань та травматизму, виявляє підходи до розв'язання цих проблем за рахунок покращання умов і організації праці, а також за рахунок застосування сучасних систем компенсаційних виплат.


Поделиться:

Дата добавления: 2015-08-05; просмотров: 61; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты