Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Особливості методики занять, оздоровчими видами гімнастики з учнями, які мають надлишкову масу тіла




ОБГРУНТУВАННЯ

бакалаврської роботи на тему:

 

 

Студента:

IV курсу групи ФВб-1-08-4.0д

Ішхнелі Д. Р.

 

Науковий керівник:

Нестерова Т.В., канд.пед.наук

доцент

 

 

Київ – 2011


Актуальність теми.У даний час спостерігається постійне погіршення стану здоров’я дітей. України шкільного віку, знижуються показники фі-зичного розвитку. Перенасиченість програм в умовах продовженого шкільного дня з переважанням розумової роботи над фізичною, в психоемоційній напрузі приводить до нейроцефального перенапруження, гіподинамії, гіпокінезії. Тим часом, фізична активність нормалізує у дітей емоційну стабільність, сприяє розумовій працездатності, покращує функціонування всіх систем організму. У зв’язку з цим, а також із занепадом структур охорони здоров’я виникла необхідність в широкому вживанні засобів фізичних вправ в умовах школи. (Койгушська Г.П., Долгінцев В.Ю.)

Фізичне виховання у загальноосвітніх навчальних закладах України є обов’язковою складовою навчально-виховного процесу, яка забезпечує реалізацію генетичної програми росту та розвитку організму дитини, формування її фізичного та психічного здоров’я. Медико-педагогічний контроль за фізичним вихованням дітей та учнівської молоді має забезпечити оптимізацію їх рухової активності, а також відстеження змін у стані їх здоров’я.

Оптимізація рухової активності учнів навчальних закладів має важливе гігієнічне значення, оскільки останнім часом у дітей та учнівської молоді спостерігається прогресуюча гіподинамія, надлишкова вага, порушення постави та опорно-рухового апарату, дефекти зору та нервово-психічні відхилення.

Недостатня рухова активність негативно позначається на багатьох функціях дитячого організму, що призводить до виникнення та розвитку різних захворювань. З вираженою гіпокінезією (зниження м’язової діяльності) пов’язують розповсюдження функціональних відхилень серцево-судинної та нервової систем, зниження неспецифічного імунітету. ( Годик М.А. Спортивная метрология: Учебник для институтов физ.культ.- М., 1998.)

Таким чином, розробка програми фізичної підготовки школярів сприяє зменшенню надлишкової ваги та покращенню самопочуття.

Гіпотеза роботи:припускаємо те, що навчання в школі збільшує навантаження на організм дитини. Діти менше рухаються, більше сидять, внаслідок чого виникає дефіцит м'язової активності, і збільшуються статичні напруги. Зростаючий організм особливо має потребу в м'язовій діяльності, тому недостатня активність, некомпенсований необхідними за обсягом та інтенсивністю фізичними навантаженнями, призводить до розвитку цілого ряду захворювань. За даними статистики можна стверджувати, що оздоровча робота в школі не привертає належної уваги ні керівників шкіл, ні самих вчителів. Фізичне виховання учнів, котрі мають відхилення у стані здоров'я, недостатнє фізичний розвиток і слабку фізичну підготовленість, потребують спільних зусиль педагогів і лікарів. Фізіологічно доведено, що рухова активність необхідна в будь-якому віці, найбільш виражена вона у дітей та підлітків. «Рух» сприяє не тільки фізичному розвитку людини, але і є засобом становлення особистості та її особливостей. Для дітей з надлишковою вагою, в більшості випадків, активна рухова діяльність недоступна, тому виникає дефіцит у задоволенні даної потреби.

Мета дослідження –вдосконалення методики занять фізичною культурою з учнями, які мають надлишкову вагу на основі оздоровчих видів гімнастики.

Завдання дослідження:

1. Дослідити передумови застосування оздоровчих видів гімнастики у фізичному вихованні учнів молодих класів, які мають надлишкову вагу.

2. Систематизувати засоби оздоровчих видів гімнастики з учнями молодих класів з надлишковою вагою.

3. Розробити програму занять з оздоровчої гімнастики з учнями молодших класів, і в порівняльному експерименті довести її ефективність.

Об’єкт дослідження –процес фізичної підготовки з учнями молодших класів з надлишковою вагою.

Предмет дослідження –засоби оздоровчих видів гімнастики.

Методи дослідження:аналіз науково-медичної літератури, педагогічні спостереження, педагогічне тестування, анкетування, астрометрія, проба Руф’є, статометрія, педагогічний експеримент, методи математико-статистичної обробки отриманих даних.

Наукова новизна:полягає в розробці конкретних програм, що підвищують загальний культурний, фізичний рівень, що сприяє вибору здорового способу життя, з метою зміцнення і збереження здоров'я учнів у процесі навчання.

Організація дослідження:

I етап (вересень – жовтень 2011р.) – вибір теми і методів дослідження.

II етап(жовтень – листопад 2011р.) аналіз науково – методичної літератури.

III етап(листопад 2011р.) – проведення анкетного опитування, педагогічного спостереження, використання методів дослідження.

IV етап(грудень 2011р.- березень 2012р.) – обробка отриманих даних, аналіз і узагальнення результатів дослідження.

 

 

 


ЗМІСТ

    С.
ВСТУП  
РОЗДІЛ І    
1.1.    
1.2.    
1.3.    
  Висновки до І розділу  
РОЗДІЛ ІІ МЕТОДИКА: РІВЕНЬ ЗДОРОВ’Я ФІЗИЧНОЇ ФОРМИ  
2.1. МЕТОДИ ДОСЛІДЖЕННЯ  
2.1.1. АНАЛІЗ НАУКОВО-МЕТОДИЧНОЇ ЛІТЕРАТУРИ  
2.1.2. АНКЕТНЕ ОПИТУВАННЯ  
2.1.3 ПЕДАГОГІЧНЕ СПОСТЕРЕЖЕННЯ  
2.1.4. МЕТОД ЕКСПЕРТИХ ОЦІНОК  
2.1.5. ПЕДАГОГІЧНЕ ТЕСТУВАННЯ  
2.1.6. ПЕДАГОГІЧНЕ СПОСТЕРЕЖЕННЯ  
2.1.7. ПЕДАГОГІЧНИЙ ЕКСПЕРЕМЕНТ  
2.1.8. МЕТОДИ МАТЕМАТИКО-СТАТИСТИЧНОЇ ОБРОБКИ ОТРИМАНИХ ДАНИХ  
     
     
     
     
     
     
     

 

 

Студент ____________

 

Науковий керівник_____________

 

 


Поделиться:

Дата добавления: 2015-08-05; просмотров: 85; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.008 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты