Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Схема проведення діагностичної та корекційно-профілактичної роботи з агресивними дітьми.




Моделювання. Цей спосіб передбачає демонстрацію дітям, які не мають базових соціальних навичок показу різних моделей поведінки, що приводять до досягнення наміченої мети. В учасників тренінгу часто спостерігається поліпшення власної поведінки.
Рольові ігри. Цей метод пропонує дітям, схильним до прояву агресивності, уявити собі ситуацію, коли потрібно реалізувати базові соціальні уміння. Це дає можливість перевірити на практиці моделі поведінки, яким вони навчилися в ході моделювання або споріднених з ними процедур.
Установка зворотного зв'язку. Під час цієї ступені тренінгу соціальних умінь з дітьми встановлюється зворотний зв'язок, у вигляді реакції як правило, позитивних - на їх поведінку. Вони заохочуються за бажане й адекватне соціальну поведінку, і навпаки, позитивне підкріплення відсутня, якщо діти звертаються до неприйнятних моделей поведінки.
Перенесення навичок з навчальної ситуації в реальну життєву обстановку. Майже на всіх тренінгах соціальних умінь значну увагу приділяється тому, щоб все, чому навчилися учасники, знайшло своє відображення в реальній життєвій ситуації.
У висновку тренінгової програми дітям пропонується познайомитися з загальними принципами, які застосовні в будь-якій життєвій ситуації.
Вітчизняна соціально-педагогічна наука так само має досвід допомоги дітям, схильним до прояву агресивності. Активна робота в цьому напрямку дозволила сформулювати шлях розвитку заявленого соціального явища. Н.Д. Нікандров, говорить, що в перші роки життя дитина цілком залежить від батьків, особливо матері: саме вона дає йому їжу, захист, обслуговує і зігріває почуттям любові та прийняття. У цей період більше ніж у будь-який інший, він шукає батьківської уваги і схвалення своєї поведінки. Прояв агресивності є одним з механізмів залучення уваги і способів домогтися бажаної мети. Тому агресивні прояви видно у дитини вже на третьому місяці його життя: він б'є ручками, стукає ніжками, вистачає будь-які лежать в межах його досяжності предмети. Ця активність носить чисто інструментальний характер, виступаючи засобом досягнення бажаного, як можливість звернути на себе увагу і позбутися від чого - небудь неприємного, що заважає.
Багато що залежить від реакції дорослих: вони можуть миттєво виконувати всі вимоги дитини, а можуть і не звертати на нього увагу. Цікаво, що обидві цідороги приводять до одного результату - дитина виростає агресивним.
Перший варіант виховання агресивності: надмірно попереджувальні батьки. Постійно домагаючись потрібного результату за допомогою агресії, дитина виробляє стереотип агресивної поведінки. При найменшому зволіканні у виконанні його бажання він починає проявляти різного роду агресивні форми поведінки. Така поведінка спочатку формується будинку, а потім переноситься в суспільне середовище - дитячий сад, двір и.др. у міру дорослішання стереотип агресивної поведінки у такої дитини переростає у властивість особистості. У дорослої людини, що має подібне виховання, можуть бути відображені егоцентричні, істероїдні і збудливі риси.
Другий варіант виховання агресивності: батьки емоційно відкидають дитини, ставляться до нього зневажливо чи негативно. Це породжує страх, що тягне за собою агресію. Поява агресивності в цьому випадку пояснюється тим, що вона приносить дитині можливість будь - то емоційної розрядки і змушувати близьких людей звернути на нього увагу. Так само подібний тип виховання може спровокувати формування у дитини замкнутості, підвищеної тривожності, безініціативності, готовності підкоритися всім і кожному.

структура корекційно-розвиваючих занять для дітей молодшого шкільного віку, схильних до прояву агресивності.
I. Ритуал вітання (діти називають своє тренінгове ім'я вітаються з іншими учасниками заняття) у роботі використовується невеликий м'яч, який перелається від учасника до учасника в міру проведення заняття. На початковій стадії кожного заняття обговорюються правила позитивного ведення діалогу.
II. Знайомство дітей з планом заняття. Заняття починаються з постановки мети заняття та повідомлення її дітям, в загальних рисах повідомляються ті вправи, які педагог вважає за необхідне реалізувати в ході заняття. Важливо відстежувати моменти спадкоємності інформації, яка пред'являється дітям на кожному наступному занятті.
III. Висновок. На цьому етапі необхідно провести бесіду на тему «Що ми дізналися на занятті ...?» Кожен висловлює свою думку про прослухане матеріалі.
Структура корекційно - розвивальної програми для агресивних дітей.

 


Поделиться:

Дата добавления: 2015-09-15; просмотров: 56; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты