Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


A * Композитним матеріалом світлового затвердіння




280. Хворий 35-ти років звернувся зі скаргами на біль в зубі на верхній щелепі зліва, яка

виникає під час прийому їжі від дії термічних (особливо від холодної води), механічних

та хімічних подразників і зникає відразу після їх усунення. При об’єктивному

обстеженні виявлено глибоку каріозну порожнину з вузьким вхідним отвором в межах

біляпульпарного дентину. Зондування болісне по дну каріозної порожнини.

Термодіагностика різко болюча, зникає відразу після усунення подразника. ЕОД – 15

мкА. Поставте діагноз.

A +Гострий глибокий карієс

281. Хвора 44 р., скарги на відчуття оскоми в різцях верхньої щелепи, яке з’явилось 1,5 р.

тому. Об’єктивно: на найбільш випуклій частині вестибулярних поверхонь коронок 12,

11, 21, 22 зубів виявляються круглої форми дефекти з гладенькою, блискучою,

щільною поверхнею, що в глибину сягають дентину. Глибина дефектів поступово

зменшується від центру до переферії. Ваш діагноз?

A +Ерозія емалі

282.В клініку звернулася пацієнтка 19років із скаргами на косметичний дефект верхнього переднього зуба . При огляді виявлено: коронка 11 правильної форми, нормального розміру, на вестибулярній поверхні - плями коричневого кольору. Симетричний зуб без ознак відхилення від норми. Із анамнезу: 51 був видалений в результаті забитого вивиху. Визначте діагноз.

A).+Місцева гіпоплазія

283. При плановому огляді у дівчини 19 років на вестибулярній поверхні 16, 12, 11, 21, 22, 26, 31, 32, 36, 41, 42, 46 виявлені симетрично розташовані поперечні борозни, що чергуються з незміненими тканинами зуба і знаходилися на вказаних зубах в момент їх прорізування. Із анамнезу: дівчина перенесла пневмонію в віці 10 місяців з курсом антибіотикотерапії. Визначте діагноз.

A).+Системна гіпоплазія

284. Пацієнтка, 23 років, скаржиться на наявність плям на жувальних поверхнях зубів білого кольору та відчуття оскоми, яке виникає під час прийому кислої їжі З анамнезу відомо, що плями з’явились близько 3-х місяців тому. Об’єктивно: на жувальних поверхнях 36, 26, 27 зубів крейдоподібні плями, добре забарвлюються 2 \% метиленовим синім, при зондуванні визначається шорсткість. Емаль зубів без дефектів. Поставте діагноз.

A).+Гострий початковий карієс

285.Хворий звернувся зі скаргами на косметичний дефект. Об’єктивно: на контактній поверхні 22 зуба каріозна порожнина без пошкодження ріжучого краю та кута коронки. Який це клас за класифікацією Блека?

A)+.ІІІ клас

286. Пацієнту з хронічним глибоким карієсом 26 зуба провели відновлення каріозної порожнини срібною амальгамою, на дно каріозної порожнини наклали прокладку з фосфат-цементу товщиною 0,5 мм. Через добу з’явився короткочасний біль від термічних подразників. Які негативні якості амальгами спричинили появу болю?

A).+Висока теплопровідність

287.Пацієнт, 21 рік, скаржиться на косметичний дефект зубних рядів. При огляді зубних рядів на всіх поверхнях коронок зубів численні плями матового та коричневого кольору з гладенькою поверхнею. Розчином метиленового синього плями не фарбуються. Який вірогідний діагноз?

A).+Флюороз

288. ХвораС., 45 років, оператор цеу по виробництву азотної кислоти, відмічає оскомину, підвищену чутливість до температурних і механічних подразників. При огляді емаль фронтальних зубів матова, шороховата, брудно-сірого кольору. Встановіть діагноз?.

A).+Кислотний некроз емалі

289. В стоматологічну клініку звернувся пацієнт К. 19 років зі скаргами на наявність дефекту в центральному правому різці на верхній щелепі. З анамнезу лікар з’ясував, що порожнина з’явилась відразу після прорізування цього зуба. В ранньому дитячому віці 51 зуб було видалено внаслідок травми. Метиленовим синім порожнина не зафарбувалась. Термопроба негативна. Оберіть найбільш вірогідний діагноз.

A).+Місцева гіпоплазія емалі 11

290. До стоматолога на прийом звернулась пацієнтка Л. 26 років зі скаргами на наявність білуватих плям у пришийковій ділянці на премолярах і іклах верхньої і нижньої щелеп. Об’єктивно: на вестибулярній поверхні 15, 14, 13, 23, 24, 25, 35, 34, 33, 43, 44, 45 плями білуватого кольору, з блискучою поверхнею, щільні, безболісні при зондуванні. Термопроба негативна. З’явились давно. Поставте Ваш діагноз.

A).+Системна гіпоплазія емалі

291.При профілактичному огляді робітників одного з підприємств міста у чоловіка 42 років стоматолог виявив множинне ураження зубів. Плями на емалі зубів мають щільну блискучу поверхню, безболісні, гладкі при зондуванні. При фарбуванні не поглинають барвник. Вміст фтору у питній воді вданому регіоні 2,3 мг/л. Оберіть найбільш вірогідний діагноз.

A).+Флюороз

292. До стоматологічної клініки звернувся пацієнт Р. 28 років зі скаргами на одноразовий короткочасний біль у верхній щелепі праворуч, який виник під час прийому солодкої їжі. Після полоскання порожнини рота теплою водою біль відразу затих, більше не повторювався. Об’єктивно: в фісурі 15 зуба визначається ділянка білого кольору з шершавою поверхнею і дефектом в межах емалі, яка профарбувалась 2\% розчином метиленового синього. ЕОД 4 мкА. Поставте діагноз.

A).+Гострий поверхневий карієс 15

293. До стоматолога звернувся пацієнт К. 63 років зі скаргами на появу оскомини під час чищення зубів і прийому кислої їжі (лимона). Останні 10 років спостерігається у пародонтолога з приводу пародонтозу. Об’єктивно: в 15, 14, 13, 23, 24, 25, 35, 34, 33, 43, 44, 45 на вестибулярних поверхнях, біля шийок зубів порожнини з гладкими поверхнями у вигляді клину. Зондування дна болюче. Оберіть найбільш вірогідний діагноз.

A).+Клиноподібний дефект

294. Під час препарування глибокої каріозної порожнини І класу за Блеком виник перфораційний отвір дистальної стінки порожнин на рівні ясеневого краю. Кровотечу, що виникла, лікар зупинив за допомогою 3\% розчину перекису водню. Назвіть оптимальний пломбувальний матеріал для закриття перфораційного отвору.

A).+Склоіономірний цемент

295. В лабораторії при стоматологічній поліклініці під час патологоанатомічного дослідження шліфу видаленого зуба в світловому мікроскопі визначається 3 зони: розпаду і де мінералізації, прозорого і інтактного дентину, замісного дентину. Для якого карієсу (за глибиною ураження) характерна дана картина?

A).+Для середнього карієсу

296. В стоматологічній поліклініці пацієнту Р. було проведено поляризаційну мікроскопію 46 зуба. Виявлено вогнище ураження у вигляді трикутника, основа якого звернена до зовнішньої поверхні емалі. Визначили 3 зони: тіло ураження, темну зону і прозору зону. Для якого захворювання характерна дана картина?

A).+Карієс в стадії плями

297. До стоматолога звернувся пацієнт зі скаргами на швидко минаючий біль від хімічних подразників в зубі на верхній щелепі праворуч. Для встановлення остаточного діагнозу стоматолог вирішив застосувати ЕОД. Електрозбудливість пульпи на дні каріозної порожнини виявилась зниженою до 10 мкА. Для якого захворювання характерна дана картина?

A).+Глибокий карієс

298.Хворому 20 р. Поставлено діагноз: хронічний глибокий карієс 12 зуба. Об’єктивно на апроксимально-дистальнії поверхні 12 зуба глибока каріозна порожнина, каріозним процесом також вражено і дистальний кут коронки 12 зуба. Виберіть матеріал для усунення вказаного дефекту

A).+Композитним матеріалом світлового затвердіння

299.Хворому 19 років поставлено діагноз гострий глибокий карієс 17 зуба. Який з перерахованих нижче матеріалів буде доцільно використати в якості одонтотропної пасти?

A).+Кальципульп

300. Стоматологічні наконечники після роботи з пацієнтом знезаражують шляхом обробки їх дезрозчином (2-х разово з інтервалом в 15 хв.)

A).+Аеродезен

301.Хвора А. 20 років звернулася до лікаря-стоматолога зі скаргами на наявність естетичного дефекту у вигляді світлих плям на зубах. За місцем проживання наявність фтору у питній воді складає 1 мг/л. Об’єктивно: на вестибулярній поверхні коронок 11,12 та 21,22 і горбах 16,26,36,46 крейдоподібні плями з блискучою поверхнею, які існують з моменту прорізування зубів. Який найбільш імовірний діагноз?

A).+Системна гіпоплазія емалі

302.Хворий. 19 років звернувся з метою профілактичного огляду. При обстеженні виявлене крейдоподібне п’яно з гладкою поверхнею і чіткими контурами на вестибулярній поверхні 23 зуба, яке не забарвлюється барвниками. Встановлено діагноз: місцева гіпоплазія 23 зуба. Який оптимальний метод лікування?

A).+РЕМ-терапія

303. Хворий М. 35 років скаржиться на біль в 24,25 зубах від дії хімічних подразників (кислого). Об’єктивно: на вестибулярній поверхні 24,25 зубів спостерігається дефект емалі блюдцеподібної форми з гладким дном і краями. Зондування безболісне. Поставте діагноз.

A).+Ерозія емалі

304. Хворий М 45 років скаржиться на наявність естетичного дефекту і незначну чутливість фронтальних зубів. Об’єктивно: виявлено дефект на ріжучих краях 11,31 зубів зі зменшенням кількості твердих тканин зубів. При зондуванні поверхні дефектів стійки, тверді, гладкі. З анамнезу відомо, що хворий 28 років працює майстром з ремонту взуття. Поставте діагноз.

A).+Патологічне стирання

305. Хворий С. 46 років скаржиться на швидко прохідну біль і на естетичну неповноцінність фронтальних зубів. Дефекти почали проявлятися біля 10 років назад. В пришийковій області на вестибулярній поверхні 23,24,44,45 зубів дефекти твердих тканин зубів у вигляді двох площин, які сходяться під кутом у формі клину. Дно і стінки дефектів гладкі, блискучі, краї рівні. Який пломбувальний матеріал доцільно застосувати у даному випадку?

A).+Склоіономерний цемент

306.Пацієнт Б. 27 років скаржиться на застрягання їжі в 36 зубі. Об’єктивно у 36 зубі виявлена каріозна порожнина в межах плащового дентину. Дно і стінки щільні, пігментовані. Зондування, термопроби безболісні, перкусія негативна. Поставте діагноз.

A).+Хронічний середній карієс

307.У пацієнта С. 23 років - хронічний середній карієс 15 зуба V клас за Блеком. Який пломбувальний матеріал найбільш доцільно використати при пломбуванні?

A).+Склоіономери

308.Пацієнт А. 55 років звернувся до лікаря з діагнозом хронічний середній карієс 33 зуба. З анамнезу виявлено що хворий має стимулятор серцевого ритму. Який оптимальний матеріал для постійного пломбування.

A).+Композит хімічної полімеризації

309.При проведенні реставрації 1 класу відбулося забруднення поверхні матеріалу слиною. Щоб продовжити роботу що має зробити лікар?

A).+Промити, протравити та нанести адгезив і матеріал

310.Пацієнт 36 років скаржиться на біль від подразників в 36 зубі. Об’єктивно: в 36 зубі каріозна порожнина в межах навколопульпарного дентину. Зондування дна болісне. Перкуссія негативна. Який додатковий метод діагностики доцільно використати?

A).+Термопробу

311.Пацієнту 23 років з гострим середнім карієсом 17 зуба було поставлено пломбу з срібної амальгами. Прокладка під пломбою мала товщину 0,3 мм з фосфат-цементу. Через добу у хворого виник біль від термоподразників. Які негативні якості амальгами спричинили це?

A).+Недостатня товщина прокладки

312.Хворий П. 43 роки звернувся до лікаря стоматолога з метою санації ротової порожнини. При обстеженні в 46 каріозна порожнина в межах навколопульпарного дентину, зуб сірого кольору. Який з методів допоможе встановити діагноз періодонтит

A).+Рентгенографія

313.При обстеженні у пацієнта Р. 45 років на вестибулярній поверхні в пришийковій області 23 та 24 зубів було виявлено дефект твердих тканин зуба, утворений двома площинами, які розташовані під кутом 45°, глибиною 0,3 мм, довжиною 4 мм. При зондуванні реакція безболісна, стінки дефекту гладкі. Дефект метиленовим синім не прокрашується. Поставте діагноз.

A).+Клиновидний дефект 23, 24.

314.При об’єктивному обстеженні хворої С. 25 років в зубі на нижній щелепі справа була виявлена каріозна порожнина ІІ класу за Блеком з широким вхідним отвором в межах плащового дентину. Дентин дна та стінок щільний, пігментований, зондування безболісне. Термодіагностика, перкусія - безболісні. ЕОД - 6 мкА. Поставте діагноз.

A).+Хронічний середній карієс.

315.При обстеженні пацієнта Н. 58 років на вестибулярній поверхні латеральних різців верхньої щелепи було виявлено дефект твердих тканин зуба в межах емалі округлої форми, розташований в косому напрямку. При зондуванні: дно дефекту гладке, тверде, блискуче, безболісне. Термодіагностика безболісна. ЕОД 6 мкА. Пацієнт відмічає підвищення чутливості до різних видів подразників (гіперестезію) даних зубів в минулому. Поставте діагноз.

A)+.Ерозія твердих тканин зуба

316.Хворий К. 35 років звернувся зі скаргами на біль в зубі на верхній щелепі зліва, яка виникає під час прийому їжі від дії термічних (особливо від холодної води), механічних та хімічних подразників і зникає відразу після їх усунення. При об’єктивному обстеженні виявлено глибоку каріозну порожнину з вузьким вхідним отвором в межах біляпульпарного дентину. Зондування болісне по емалево-дентинній межі та чутливе по дну каріозної порожнини. Термодіагностика різко болюча, зникає відразу після усунення подразника. ЕОД - 15 мкА. Поставте діагноз.

A).+Гострий глибокий карієс

317.У хворого Д., що скаржиться на короткочасний біль від холодного в зубі на верхній щелепі зліва протягом 3 тижнів, при об’єктивному обстеженні 25 виявлена каріозна порожнина 1 класу за Блеком в межах плащового дентину з вузьким вхідним отвором, розм’якшеним дентином на стінках та дні каріозної порожнини, зондування болісне по дентин-емалевій межі, перкусія безболісна, пальпація не виявляє патологічних змін, термометрія болісна, біль швидко зникає після усунення подразника, ЕОД - 6 мкА. Поставте діагноз.

A).+Гострий середній карієс

318.У хворого К. діагностовано хронічний поверхневий карієс на жувальній поверхні 26. Виберіть оптимальний метод лікування.

A).+Препарування, пломбування фото полімерним композитом

319.Який допоміжний метод обстеження дозволить провести диференційну діагностику гострого початкового карієсу та флюорозу:

A).+Вітальне фарбування

320.У хворого Д. в 11 діагностовано гострий початковий карієс 3 класу за Блеком. Виберіть оптимальний пломбувальний матеріал для лікування

A).+Мікрогібридний композит

321.Яким документом здійснюється оцінка проведеної щоденної роботи лікаря-стоматолога?

A).Листок щоденого обліку роботи лікаря-стоматолога (ф. 037/о)

322.Хворому А., 25р. встановлено діагноз: хронічний глибокий карієс 25. Для пломбування каріозної порожнини вибрано композитний матеріал |”Spectrum”. Яку ізолюючу прокладку доцільно використати в даному випадку:

A).+Склоіономерний цемент

323. При лікуванні карієсу лікар прийняв рішення використати композитний пломбувальний матеріал хімічного затвердіння, типу паста-паста. Яку адгезивну систему необхідно застосувати?

A).+Хімічного затвердіння

324.При лікуванні хронічного глибокого карієсу 46 зуба лікар-стоматолог використав сандвіч-техніку. Який матеріал необхідно застосовувати для сандвіч-техніки в даній ситуації під композиційний матеріал?

A).+Склоіономірний цемент

325.У пацієнта К. 19 р. після зняття бляшки нальоту у пришийковій ділянці 11 та 21 виявлено дві білі плями. На холодовий подразник - реакція відсутня. При висушуванні - розмір плями збільшується. Ваш діагноз?

A).+Початковий карієс

326.Пацієнт А., 18 р., скаржиться на наявність білої плями на вестибулярній поверхні 21 зуба. Об’єктивно: біла пляма розміщена недалеко від ріжучого краю. Поверхня плями - блискуча, при висушуванні - розміри не змінюються. Ваш діагноз?

A).+Місцева гіпоплазія

327.Хвора К., 44 р., скарги на відчуття оскоми в різцях верхньої щелепи, яке з’явилось 1,5 р. тому. Об’єктивно: на найбільш випуклій частині вестибулярних поверхонь коронок 12, 11, 21, 22 зубів виявляються круглої форми дефекти з гладенькою, блискучою, щільною поверхнею, що в глибину сягають дентину. Глибина дефектів поступово зменшується від центру до переферії. Ваш діагноз?

A).+Ерозія емалі

328. У пацієнта 46 років під час стоматологічного огляду виявлено дефект твердих тканин зуба на вестибулярній поверхні в пришийковій ділянці 13 зуба. Об’єктивно: каріозна порожнина в межах поверхневих шарів дентину. Дентин твердий, пігментований. Зондування дна та стінок порожнини безболісні. ЕОД - 6 мкА. Який найбільш імовірний діагноз?

A).+Хронічний середній карієс

329.Пацієнт, 25 років, скаржиться на короткочасний біль від температурних та хімічних подразників в 46 зубі. Об’єктивно: на жувальній поверхні каріозна порожнина в межах розм’якшеного плащового дентину, зондування не болюче, реакція на термоподразники слабопозитивна, ЕОД - 6 мкА. Який найбільш імовірний діагноз?

A).+Гострий середній карієс

330.Пацієнт, 35 років, скаржиться на наявність каріозної порожнини , застрягання їжі, кровоточивість в ділянці 26 зуба. Об’єктивно: на контактній поверхні 26 зуба порожнина в межах емалі та плащового дентину з пігментованим дном та стінками. Зондування не болюче, реакція на термоподразники негативна. Який додатковий метод дослідження необхідний для встановлення діагнозу?

A).+ЕОД

331.Пацієнт К., 32 років звернулась до лікаря-стоматолога з приводу темного кольору зубів (аналогічних маркеру D 3 за шкалою Vita). Стоматолог призначив процедури вибілювання зубів у домашніх умовах методом вибілювального препарату у назубній капі впродовж ночі. Після другого сеансу у пацієнтки з’явилися скарги на підвищену чутливість зубів до температурних і хімічних подразників. Яку тактику слід обрати стоматологу у даній ситуації?

A).+Припинити лікування, призначити ремтерапію.

332.До лікаря-стоматолога звернулась пацієнтка 20 років зі скаргами на підвищену чутливість в ділянці нижньої щелепи зліва під час прийому солодкої і кислої їжі. Об’єктивно: при огляді 35 зуба в пришийковій ділянці виявлено пляму крейдоподібного кольору, без блиску, при зондуванні чутлива. Який найбільш ймовірний діагноз?

A).+Гострий початковий карієс

333.У пацієнтки 19 років, яка звернулась зі скаргами на виникнення короткочасного болю від хімічних подразників, в 44, 45 зубах. Виявлені плями матового кольору в ділянці шийки зубів, чутливі при зондуванні. Який з додаткових методів дослідження буде найбільш інформативним?

A).+Вітальне забарвлення

334.Хворий, 16 років, звернувся зі скаргою на косметичний дефект на верхній щелепі. Об’єктивно: на вестибулярній поверхні 12, 22 зубів виявлено плями молочно-білого кольору овальної форми, поверхня плям щільна, гладка і безболісна. Який найбільш імовірний діагноз?

A).+Місцева гіпоплазія

335.Хвора, 23 роки, звернулась зі скаргами на відчуття оскоми, підвищену чутливість до механічних і температурних подразників у верхніх різцях. Об’єктивно: емаль 22, 21, 11, 12 зубів при зондуванні жорстка, стерта на ріжучих краях, матова. В анамнезі виявлено ліковану ахілію шлунка. Який найбільш імовірний діагноз?

A).+Кислотний некроз

336.Пацієнт звернувся до лікаря з скаргами на швидкоплинний біль під час чищення зубів та прийманні солодкого. При огляді виявлено каріозну порожнину в межах емалі. Синдром застрягання зонда позитивний, ЕОД - 6 мкА. Який найбільш імовірний діагноз?

A).+Гострий поверхневий карієс

337.Дівчина 19 років звернулась до стоматолога зі скаргами на косметичний дефект зубів верхньої та нижньої щелепи. Об’єктивно: на вестибулярній поверхні різців верхньої та нижньої щелепи, а також на молярах обох щелеп виявленні численні плями білого кольору, симетрично розташовані, безболісні під час зондування. Дівчина проживає в місті Сокаль, де кількість фтору в питній воді 2,6 мг/л. Який є найбільш ймовірний діагноз?

A).+Флюороз

338.Дівчина 19 років звернулась до стоматолога зі скаргами на косметичний дефект передніх зубів - наявність темних плям та дефектів твердих тканин. Плями були помічені при прорізуванні, дефекти з’явились згодом. Враховуючи дані суб’єктивного та об’єктивного обстежень, з використанням додаткових методів обстеження було встановлено діагноз: ерозивна форма флюорозу 16,11,12,22,26,31,32,36,41,42,46. Із запропонованих методів лікування виберіть необхідний

A).+Реставраційне лікування

339.Хвора 47 років скаржиться на неможливість приймання холодної та гарячої їжі, а також інтенсивні болі від кислого, солодкого та солоного. Під час огляду виявлена незначна втрата емалі на молярах та різцях. Зондування і холодова проба різко болісні. Який найбільш імовірний діагноз?

B).:+Гіперестезія твердих тканин зуба

340.У хворого Н., 51 року скарги на підвищену больову чутливість зубів від температурних, хімічних, механічних подразників. Біль інтенсивний, але швидко проходить після усунення подразника. Під час обстеження виявлена незначне стирання емалі на жувальній поверхні молярів та різальному краю іклів та різців. Оголений дентин твердий, гладкий, блискучий. ЕОД - 5 мкА. Поставте діагноз.

C).:+Гіперестезія твердих тканин зуба

341.Пацієнт 19 років скаржиться на косметичні дефекти у ділянці верхніх фронтальних зубів, які мають вигляд білих плям. Виявлені вони давно і з часом не змінювали свою форму. При обстеженні виявлені білі плями біля різальних країв на вестибулярних поверхнях 11, 12, 21, 22 зубів, а також на вестибулярних і жувальних поверхнях 16, 26, 36, 46 зубів. При зондуванні поверхня плям гладенька, безболісна, реакція на холод безболісна. Плями не забарвлюються 2% розчином метиленового синього. Назвіть найбільш вірогідний діагноз.

B).:+Системна гіпоплазія емалі

342.Хвора С, 20 років, скаржиться на неестетичний вигляд 24 зуба з моменту прорізування. Об’єктивно: в 24 зубі емаль частково відсутня, дентин забарвлений в жовтий колір. У дитинстві 64 молочний зуб неодноразово лікували, незважаючи на часті загострення, появу набряків, нориці на яснах. 64 вимушені були видалити в 9 років. Який найбільш імовірний діагноз?

A):+Локальна гіпоплазія емалі

343.У хворого 26 років на вестибулярних поверхнях центральних, латеральних різців та перших молярів верхньої та нижньої щелеп виявлені численні плями молочного кольору. Вони розташовані строго симетрично, безболісні при зондуванні та при дії температурних подразників. Який найбільш вірогідний діагноз?

C).:+Системна гіпоплазія емалі

344.Дівчина 20років скаржиться на наявність білих плям на різцях верхньої щелепи. Об’єктивно: на вестибулярній поверхні 11 і 12 зубів ближче до різального краю виявлені симетрично розміщені білуваті плями неправильної форми. Їх поверхня блискуча, безболісна при зондуванні. Вони не забарвлюються барвниками. Який найбільш вірогідний діагноз?

C).+:Системна гіпоплазія емалі

345.Чоловік К., 22 років, що проживає у місцевості з вмістом фтору в питній воді 0,43 мг/л скаржиться на чутливість від солодкого і кислого в ділянці 12, 11, 21, 22, 26 зубів. При огляді на вестибулярній поверхні цих зубів виявлені поодинокі білуваті плями з гладкою поверхнею. Який най вірогідніший діагноз?

E).+Гіпоплазія емалі

346.У дівчини 19 років на вестибулярній поверхні різців і молярів нижньої та верхньої щелеп виявлені численні блискучі плями молочно-білого кольору. Розміщені симетрично, поверхня гладенька і безболісна при зондуванні. Який найбільш імовірний діагноз?

A).+:Гіпоплазія емалі

347.Під час профілактичного огляду пацієнта, 26 років, лікар звернув увагу на потовщення емалі у вигляді краплі розміром 3-4 мм в пришийковій ділянці нижніх бокових зубів. Поставте найімовірніший діагноз:

A).:+Гіперплазія емалі

348.Чоловік К., 20років, що проживає у місцевості з вмістом фтору в питній воді 3,43 мг/л скаржиться на наявність білих плям у пришийковій ділянці 16, 12, 11, 21, 22, 26 зубів. При огляді в пришийковій ділянці цих зубів виявлені білого кольору плями з гладенькою поверхнею. Який най вірогідніший діагноз?

C).:+Флюороз

349.Хвора С., 25 років скаржиться на косметичні дефекти зубів. При огляді на всіх поверхнях коронок фронтальних зубів численні плями коричневого кольору без дефектів емалі, з гладенькою поверхнею. 2% розчином метиленового синього плями не фарбуються. Поставте діагноз.

B).:+Флюороз

350.Хвора 40 років скаржиться на біль від холодного, солодкого у 11, 12 зубах, наявність косметичного дефекту. При огляді на вестибулярній поверхні коронок 11, 12 зубів виявлені дефекти емалі овальної форми з гладеньким блискучим щільним при зондуванні дном. В анамнезі у хворої тиреотоксикоз. Який найбільш вірогідний діагноз?

A).+:Ерозія твердих тканин зуба

351.Чоловік Д., 39 років, скаржиться на косметичний дефект, гіперестезію 12, 11, 22 зубів. При огляді на вестибулярній поверхні вказаних зубів дефекти овальної блюдцеподібної форми з блискучими гладенькими стінками. Зондування безболісне реакція на холодовий подразник чутлива. Забарвлюється 5% настойкою йоду. Який з перерахованих діагнозів найбільш вірогідний?

A).:+Ерозія емалі

352.Жінка звернулася до стоматолога зі скаргами на наявність дефектів твердих тканин центральних верхніх різців, які суб’єктивно її не тривожать. Ці дефекти хвора помітила півроку тому, їх розміри не змінились. Об’єктивно: на вестибулярній поверхні 11 і 12 зубів виявлені овальні дефекти твердих тканин у межах емалі. Дно дефектів гладеньке, блискуче, щільне при зондуванні. Пацієнтка проживає у місцевості з вмістом фтору у питній воді 1,6 мг/л. Який найбільш вірогідний діагноз?

D):+Ерозія емалі

353.Хвора Ф., 35 років, звернулася зі скаргами на косметичний дефект коронок верхніх передніх зубів, що поступово збільшуються протягом близько десяти років. Пацієнтку турбують неприємні відчуття при чищенні зубів та від хімічних подразників. При об`єктивному обстеженні на вестибулярній поверхні різців та премолярів верхньої щелепи виявлені дефекти в межах емалі зубів овальної блюдцеподібної форми з чіткими межами. При висушуванні дефектів вони втрачають блиск та стають тьмяними. Реакція на зондування, холодові подразники позитивна. Діагностуйте захворювання.

C).:+Ерозія емалі.

354.Хворий 35 років скаржиться на наявність дефектів зубів верхньої щелепи, підвищену чутливість до механічних, хімічних та температурних подразників. В анамнезі вживання значної кількості цитрусових, соків, а також зубів жорсткою зубною щіткою. Об’єктивно: на вестибулярній поверхні фронтальних зубів вище їх екваторів виявлені дефекти твердих тканин з оголенням дентину. Дефекти мають овальну форму, дно і стінки гладенькі, блискучі, тверді при зондуванні. Реакція на холод болюча. Який діагноз захворювання?

E).:+Ерозія твердих тканин

355.Хвора 49 років скаржиться на косметичні дефекти 11,21,22 зубів, які виникли більше року тому. Об’єктивно: на вестибулярній поверхні по екватору 11,21,22 зубів є неглибокі чашоподібні дефекти емалі, щільні при зондуванні. Холодна вода біль не викликає. Визначте попередній діагноз.

C).:+Ерозія емалі

356.Хворий, 20 років, звернувся з метою санації. Об’єктивно: на вестибулярній поверхні 11 і 12 зубів виявлено кілька крейдоподібного кольору плям овальної форми діаметром 2х3 мм, поверхня шорстка при зондуванні. Який тест буде найінформативніший у проведенні диференційної діагностики даного захворювання?

B).:+Вітальне забарвлення

357.Хвора 49 років скаржиться на косметичний дефект в 11, 21, 22 зубах, який виник більше року назад. Об'єктивно: на вестибулярній поверхні є неглибокий чашкоподібний дефект емалі округлої форми, дно має жовтуватий колір Холодна та гаряча вода біль не викликає. Який метод лікування потрібен хворому?

C).:+Пломбування

358.Жінка 41 року скаржиться на наявність дефектів твердих тканин центральних та бокових різців верхньої щелепи, які її суб’єктивно не тривожать. Зі слів пацієнтки дефекти з’явилися близько року тому і збільшуються з часом. Об’єктивно: на вестибулярній поверхні 12, 11, 21, 22 зубів виявлені дефекти твердих тканин зубів округлої форми у межах емалі. Дно дефектів гладке, блискуче, тверде при зондуванні. Проживає у місцевості зі вмістом фтору у питній воді 0,7 мг/л. Яка найбільш доцільна тактика лікування?

A).:+Пломбування композитним матеріалом з незначним препаруванням

359.Жінці 28 років стоматолог поставив діагноз: ерозія твердих тканин 11, 21, 34, 35, 44, 45 зубів. Оберіть найбільш оптимальний матеріал для пломбування у даному випадку.

A).:+Композиційний матеріал світлової полімеризації

360.Хвора 25 років звернулась із скаргами на болі у 15 зубі, які виникають під впливом термічних подразників та швидко зникають після їх усунення. Об’єктивно: на вестибулярній поверхні у пришийковій ділянці 15 зуба виявлений дефект з гладкими стінками, що сходяться під кутом. Температурна проба болісна, перкусія безболісна. Який діагноз захворювання?

E).:+Клиноподібний дефект

361.Жінка звернулася у клініку зі скаргами на біль від термічних і хімічних подразників у зубах верхньої та нижньої щелеп. При об’єктивному обстеженні на вестибулярній поверхні у пришийковій ділянці 14, 15, 24, 25, 31, 32, 41, 42 зубів виявлені дефекти твердих тканин зубів. Вони утворені двома майже горизонтальними поверхнями, які сходяться під кутом у межах середньої третини дентину. Їх стінки гладенькі, вкриті щільним дентином. Який вірогідний діагноз захворювання?

A):+Клиноподібні дефекти

362.Хворий С., 60 років, скаржиться на косметичний дефект передніх зубів, який з’явився кілька років тому. При огляді на вестибулярній поверхні фронтальних зубів дефекти з гладенькими, блискучими поверхнями, які сходяться під кутом. Шийки зубів оголені, ясна щільні, блідо-рожеві. Поставте діагноз.

C).:+Клиноподібний дефект

363.Пацієнтка Д. звернулася до стоматолога зі скаргами на косметичний дефект у пришийковій ділянці верхніх та нижніх іклів. Біль від різного роду подразників не відмічається. При об`єктивному обстеженні на вестибулярній поверхні у пришийковій ділянці верхніх та нижніх іклів виявлені V-подібної форми дефекти твердих тканин. Поверхні дефектів гладкі, блискучі, тверді. Реакція на зондування, холодові подразники відсутня. Був поставлений діагноз: клиноподібний дефект. Призначте лікування.

C).:+Пломбування дефектів.

364.Хворий 40 років скаржиться на наявність косметичних дефектів фронтальних зубів верхньої щелепи. Після обстеження поставлений діагноз: клиноподібні дефекти 11,12,13,21,22,23 зубів. який пломбувальний матеріал найбільш оптимальний у даному випадку?

A).:+Компомер

365.Жінка звернулася у клініку зі скаргами на біль від термічних і хімічних подразників у зубах верхньої та нижньої щелеп. При об’єктивному обстеженні на вестибулярній поверхні у пришийковій ділянці 14, 15, 24, 25, 31, 32, 41, 42 зубів виявлені дефекти твердих тканин зубів. Вони утворені двома майже горизонтальними поверхнями, які сходяться під кутом у межах середньої третини дентину. Їх стінки гладенькі, вкриті щільним дентином. Оберіть тактику лікування даної хворої.

C).:+Ремінералізивна терапія

366.Хворий А, 40 років, працівник хімічного виробництва, відмічає появу відчуття оскомини, біль від температурних і хімічних подразників. При огляді на вестибулярній поверхні та різальному краї фронтальних зубів дефекти емалі з нерівними фестончастими краями, крейдоподібного кольору. Поставте діагноз.

E).:+Кислотний некроз емалі

367.Хворий, 47 років, працює на хімічному підприємстві, звернувся зі скаргами на болі в зубах від хімічних і температурних подразників. Об’єктивно: на вестибулярній поверхні верхніх фронтальних зубів емаль матова з крейдоподібного кольору плямами. Також виявлені дефекти з відколеною емаллю і оголеним темним дентином. Поставте діагноз:

E).:+Некроз твердих тканин зубів

368.Чоловік 30 років скаржиться на біль у ділянці верхніх фронтальних зубів при вживанні холодної їжі. Біль з’явився 1,5 місяці тому після травми. Об’єктивно: відсутній кут різального краю у 21 зубі, дентин оголений, щільний при зондуванні. Реакція на холод болісна, короткочасна, ЕОД - 7 мкА. Який з пломбувальних матеріалів доцільно обрати для лікування у даній клінічній ситуації?

A).:+Мікрогібридний композит

369.Під час профілактичного огляду у пацієнта 20 років після видалення зубних відкладень на вестибулярній поверхні у пришийковій ділянці 22 і 41 зубів виявлені крейдоподібного кольору плями з шорсткою та безболісною при зондуванні поверхнею. Тест емалевої резистентності (ТЕР-тест) становить 7 балів. Які морфологічні зміни характерні для даного захворювання.

B).:+Поверхнева демінералізація емалі

370.Хворий А. 30 років. Проживає у місцевості з вмістом фтору у питній воді 0,7 мг/л. Скаржиться на чутливість зубів від солодкого, кислого. При огляду на вестибулярній поверхні у пришийковій ділянці 12,13,14,23,24 зубів виявлені крейдоподібного кольору матові плями. Поверхня шорстка і болюча при зондуванні. Що з нижче перерахованого найбільш точно підтвердить правильний діагноз?

A).:+Вітальне забарвлення

371.Юнак 20років скаржиться на чутливість до солодкого і кислого в 14,13,12, 23,24 зубах. При огляді в пришийкових ділянках цих зубів виявлені поодинокі крейдоподібного кольору матові плями з нечіткими краями. Який метод обстеження найбільш точно підтвердить діагноз?

B).:+Вітальне забарвлення

372.При обстеженні порожнини рота 19-річної дівчини лікар-стоматолог виявив на вестибулярній поверхні у пришийкових ділянках 11, 21 зубів білі плями. Зі слів пацієнти вони з’явилися близько двох місяців тому і за цей час їх розміри повільно збільшувались. Для якого із перерахованих нижче захворювань найбільш характерний такий перебіг захворювання?

A).:+Карієс.

373.Жінка 50 років звернулася до стоматолога зі скаргами на застрявання їжі у зубі нижньої щелепи. Об’єктивно: на дистальній і жувальній поверхнях 45 зуба виявлена каріозна порожнини у межах навколопульпарного дентину, виповнена щільним пігментованим дентином. Був встановлений діагноз “хронічний глибокий карієс”. На основі якого обстеження лікар повинен провести диференційну діагностику з хронічним періодонтитом?

E).:+Електроодонтодіагностика

 

374.Чоловік 35 років звернувся зі скаргами на швидкоплинний біль від термічних подразників у 46, 47 зубах. Об’єктивно: жувальні поверхні 46, 47 зубів інтактні, контактні поверхні не вдається обстежити внаслідок щільного розміщення зубів. який метод дослідження необхідно використати у даному випадку у разі підозри наявності каріозних порожнин?

A).:+Рентгенографія

374.Жінка 39 років скаржиться на випадіння пломби з 22 зуба. Пломба випала три дні тому назад. Об’єктивно: на медіальній контактній поверхні 22 зуба виявлена глибока каріозна порожнина, виповнена щільним пігментованим дентином, не сполучається з порожниною зуба. Зондування каріозної порожнини і перкусія зуба безболісні. Реакція на холод безболісна. Слизова оболонка ясен у ділянці 22 зуба без патологічних змін. Між якими захворюваннями повинен стоматолог провести диференційну діагностику у даному випадку?

A).:+Хронічний глибокий карієс і хронічний гангренозний пульпіт

375.До стоматолога звернулася жінка 28 років зі скаргами на біль від термічних та хімічних подразників в зубах верхньої і нижньої щелеп. Об’єктивно: на вестибулярній поверхні у пришийковій ділянці різців і ікол верхньої та нижньої щелеп виявлені неправильної форми дефекти твердих тканин зубів у межах емалі (до емалеводентинного з’єднання), виповнені розм’якшеними тканинами. Між якими захворюваннями потрібно провести диференційну діагностику у даному клінічному випадку?

C).:+Карієс і некроз емалі

376.Пацієнтка 30 років скаржиться на застрявання їжі між 46 і 47 зубами, що з’явилося два тижні тому. Об’єктивно: 46 і 47 зуби інтактні, перкусія зубів безболісна, ясенний сосочок між 46-47 зубами набряклий і гіпертрофований, під ним виявлена незначна кількість залишків їжі. Який вид дослідження слід застосувати для виявлення прихованих каріозних порожнин?

D).:+Рентгенологічне дослідження

377.Хвора Б., 48 років, звернулася зі скаргами на біль в 45 зубі при накушуванні протягом року. Раніше 45 зуб був лікований. При обстеженні виявлено : слизова оболонка в ділянці верхівки даного зуба гіперемована з ціанотичним відтінком. 45 зуб рожевого кольору, пломба випала. Який метод обстеження необхідний для визначення лікувальної тактики?

D).:+Рентгенографія

378.Жінка 18 років скаржиться на чутливість зубів до солодкого, кислого, наявність косметичного дефекту. При огляді в пришийковій ділянці 14, 13 зубів виявлені поодинокі крейдоподібного кольору плями з матовим відтінком без ушкодження емалі, безболісні при зондуванні. Плями забарвлюються 2% розчином метиленового синього, ЕОД - 2 мкА. Який з перерахованих діагнозів найбільш вірогідний?

E).:+Гострий початковий карієс

379.Хвора Б. 20 років, звернулася зі скаргами на біль у 23 зубі при прийманні кислої чи солодкої їжі. Біль зникає після усунення подразників. Скарги з'явилися два тижні тому. На вестибулярній поверхні 23 зуба виявлена овальна біла пляма розмірами 2-3 мм. Поверхня плями шорстка, забарвлення метиленовим синім не зникає після змивання його водою. Поставте най вірогідніший діагноз.

D).:+Гострий початковий карієс

380.Жінка 22 років, вагітна, скаржиться на появу білих плям на передніх зубах верхньої щелеп, які з’явились на 4 місяці вагітності. При огляді на вестибулярній поверхні у пришийковій ділянці 13, 12, 11, 21, 22, 23 зубів виявлені крейдоподібного кольору плями. Поверхня емалі втратила блиск, шорстка при зондуванні. Від хімічних подразників виникає короткочасний біль. Поставте попередній діагноз:

D).:+Гострий початковий карієс

381.Пацієнтка 23 років пред`являє скарги на наявність білуватого кольору плям на жувальних поверхнях зубів, відчуття оскомини, яке виникає під час приймання кислої їжі. Плями з`явились близько 3-х місяців тому. Об`єктивно: на жувальних поверхнях у фісурах 46, 36, 27 зубів виявлені крейдоподібного кольору плями, які добре забарвлюються 2% розчином метиленового синього. При зондуванні визначається шороховатість поверхні плям, дефекти емалі не виявлені. Поставте діагноз.

C).:+Гострий початковий карієс.

382. Дівчина 17 років скаржиться на чутливість зубів до солодкого та кислого. При огляді на пришийкових ділянках 14, 13, 23, 24 зубів виявлені крейдоподібного кольору плями з матовою поверхнею, безболісні при зондуванні. Плями забарвлюються 2% розчином метиленового синього, ЕОД - 4 мкА. Який найбільш вірогідний діагноз?

E).:+Гострий початковий карієс

383.Пацієнтка 23 років пред`являє скарги на наявність плям білуватого кольору на жувальних зубах, почуття оскомини, яке виникає під час приймання кислої їжі. Плями з`явились близько 3-х місяців тому. Об`єктивно: на вестибулярній поверхні у пришийковій ділянці 46, 36, 27 зубів виявлені крейдоподібного кольору плями. Вони добре забарвлюються 2 % розчином метиленового синього, при зондуванні визначається шорсткість поверхні плями. Поставте діагноз.

C).:+Гострий початковий карієс.

384.Хворий 20р., звернувся до лікаря-стоматолога зі скаргами на наявність крейдоподібних плям на поверхні 11, 12, 21, 22 зуба, відчуття оскомини від хімічних подразників при прийманні їжі. Об’єктивно: на вестибулярній поверхні у пришийковій ділянці 11,12, 21, 22 зубів виявлені білі крейдоподібного кольору плями розміром 0,2 х0,3 см, з шорсткою поверхнею, яка забарвлюється 2 % розчином метиленового синього. Встановіть діагноз:

A).:+Гострий початковий карієс

385.Хворий 22 років звернувся у стоматологічну поліклініку зі скаргами на наявність естетичного дефекту на зубі верхньої щелепи, який він виявив тиждень тому. При огляді на вестибулярній поверхні у пришийковій ділянці 21 зуба виявлена крейдоподібного кольору пляма. Її поверхня матова, шорстка при зондуванні. Холодова проба і перкусія 21 зуба безболісні. При використанні 2% розчину метиленового синього пляма забарвилася у синій колір. Поставте діагноз.

B).:+Гострий початковий карієс

385.Жінка 27 років звернулася до стоматолога зі скаргами на біль у 36 зубі, який виникає від холодної та солодкої їжі і швидко зникає після припинення дії подразника. Об’єктивно: на вестибулярній поверхні у пришийковій ділянці 35 зуба виявлений дефект твердих тканин у межах емалі. Краї дефекту крейдоподібного кольору, крихкі. ЕОД - 5 мкА. Який діагноз найбільш вірогідний?

A).:+Гострий поверхневий карієс

386.Хвора А., скаржиться на біль від солодкого та кислого в 11 зубі. На вестибулярній поверхні 11 зуба у пришийковій ділянці на фоні крейдоподібного кольору емалі виявлений дефект з дном світлого кольору, який досягає емалево-дентинної межі. Зондування дефекту болюче, перкусія і холодова проба 11 зуба безболісні. Який найбільш вірогідний діагноз?

C).:+Гострий поверхневий карієс

387.Хворий 35 років протягом місяця скаржиться на гострі короткочасні болі в 24 зубі, які виникають від солодкої, холодної та гарячої їжі. Об’єктивно: на вестибулярній поверхні 24 зуба у пришийковій ділянці є дефект у межах емалі. Краї емалі крихкі, білого кольору. Перкусія безболісна, зондування викликає біль. ЕОД - 8 мкА. Поставте діагноз:

A).:+Гострий поверхневий карієс

388.Жінка, 25 років, скаржиться на короткочасні болі від солодкого, холодного в 21 зубі. Об’єктивно: на вестибулярній поверхні у пришийковій ділянці 21 зуба виявлений дефект твердих тканин у межах емалі. Краї емалі нерівні, крейдоподібного кольору. Зондування дна порожнини безболісне, реакція на холод болюча, але швидко минає. Поставте діагноз:

E).:+Гострий поверхневий карієс

389.Хвора 25 років близько двох тижнів скаржиться на болі у 15 зубі, які виникають від солодкого і швидко припиняються після усунення подразника. Об'єктивно: на жувальній поверхні 15 зуба виявлений дефект, розміщений у межах емалі. Краї емалі крихкі, білого крейдоподібного кольору. Температурна проба і перкусія безболісні. ЕОД - 6 мкА. Який найбільш імовірний діагноз?

C).+:Гострий поверхневий карієс

390.Дівчина 20 років скаржиться на біль від солодкого, кислого. Об’єктивно: на вестибулярній поверхні 11 зуба виявлена крейдоподібного кольору пляма з шорсткою при зондуванні поверхнею. У центрі плями відмічається дефект у межах емалі. Який найбільш вірогідний діагноз?

C):+Гострий поверхневий карієс

391.Пацієнтка Б., 45 років скаржиться на наявність дефекту емалі в одному із зубів нижньої щелепи. Об`єктивно: на жувальній поверхні 15 зуба виявлений дефект у межах емалі, емаль не пігментована, зондування дна порожнини викликає незначну болючість, ЕОД=4 мкА, перкусія не болюча. Поставте діагноз.

A).:+Гострий поверхневий карієс

392.Хвора 20 років скаржиться на біль у зубі нижньої щелепи зліва, який виникає від солодкого і відразу зникає після припинення дії подразника. Об’єктивно: на жувальній поверхні 36 зуба виявлена каріозна порожнина у межах емалі, краї емалі крихкі крейдоподібного кольору. Зондування каріозної порожнини болісне. Холодова проба і перкусія 36 зуба безболісні. ЕОД - 6 мкА. Поставте діагноз.

B).:+Гострий поверхневий карієс

393.Хвора С., 25 років звернулась до клініки терапевтичної стоматології зі скаргами на короткочасний біль у 46 зубі, який виникає при попаданні твердої їжі в 46 зуб. Після усунення подразника біль відразу зникає. Вказані скарги з'явились кілька місяців тому. Об’єктивно на дистальній контактній поверхні 46 зуба каріозна порожнина в межах шару плащового дентину. Вхідний отвір великий. Дентин твердий, пігментований, важко знімається екскаватором, зондування дна та стінок каріозної порожнини безболісне. Вертикальна та горизонтальна перкусія 46 зуба безболісна. ЕОД - 6 мкА. Який найбільш імовірний діагноз?

E).:+Хронічний середній карієс

394.Чоловік 35 років звернувся до лікаря з метою санації порожнини рота. Об’єктивно: на вестибулярній поверхні в пришийковій ділянці 22 зуба виявлений дефект твердих тканин у межах плащового дентину, дентин твердий, темного кольору, дно шорстке. Зондування, холод, біль не викликають. Який діагноз найбільш вірогідний?

E).:+Хронічний середній карієс

395.При профілактичному огляді у хворого 45 років на жувальній поверхні 23 зуба виявлена каріозна порожнина у межах плащового дентину. Дно і стінки виповнені щільним пігментованим дентином, зондування, реакції на холод безболісні. Перкусія 23 зуба безболісна, при електроодонтодіагностиці (ЕОД) зуб реагує на силу струму в 6 мкА. Поставте найбільш вірогідний діагноз.


Поделиться:

Дата добавления: 2015-09-15; просмотров: 167; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты