Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Хронічний середній карієс




396.У хворого А., 32 років, скарги на короткочасний біль від хімічних та термічних подразників у зубі на верхній щелепі зліва, який швидко зникає після усунення подразника. При об`єктивному обстеженні в 26 зубі виявлена каріозна порожнина з вузьким вхідним отвором, розміщена у межах плащового дентину. Дентин дна і стінок м`який. сірого кольору. Зондування по емалево-дентинній E).:+Гострий середній карієс.

397.У хворого В., 30 років, скарги на наявність каріозної порожнини у зубі верхньої щелепи. Каріозна порожнина з`явилася 5 місяців тому. При об`єктивному обстеженні у 26 зубі виявлена каріозна порожнина з широким вхідним отвором, розміщена у межах плащового дентину. Каріозна порожнина не сполучається з порожниною зуба. Дентин дна і стінок каріозної порожнини твердий, пігментований. Який попередній діагноз.

E).:+Хронічний середній карієс.

398.Чоловік 22 років звернувся до стоматологічної поліклініки зі скаргами на наявність каріозної порожнини в 11 зубі. Об’єктивно: на медіальній контактній поверхні 11 зуба виявлена каріозна порожнина у межах плащового шару дентину виповнена світлим розм’якшеним дентином. Реакція на холод слабко болісна. Який найбільш вірогідний діагноз?

A).:+Гострий середній карієс

399.У хворого 30 років, скарги на короткочасний біль в зубі на верхній щелепі від солодкого та холодного . Біль з'явився місяць тому. Об'єктивно: на жувальній поверхні 26 зуба виявлена каріозна порожнина з вузьким вхідним отвором в межах плащового дентину. Дентин дна і стінок розм'якшений, зондування по емалево-дентинній межі болісне, перкусія безболісна, при термодіагностиці виникає біль, який швидко зникає після усунення подразника. Визначте діагноз.

E).:+Гострий середній карієс

400.Хворий 27 років протягом декількох тижнів скаржиться на швидкоплинний біль у 16 зубі від солодкої та холодної їжі. Об’єктивно: на жувальній поверхні 16 зуба виявлена порожнина в межах плащового дентину, виповнена розм’якшеним слабо пігментованим дентином. Після некректомії дно каріозної порожнини щільне, не болюче. Препарування стінок дефекту чутливе в ділянці емалево-дентинної межі. 16 зуб реагує на силу струму 5 мкА. Який найбільш імовірний діагноз.

A).:+Гострий середній карієс.

401.У пацієнта К., 46 років при об`єктивному обстеженні на жувальній поверхні 46 зуба виявлена каріозна порожнина в межах плащового дентину. Каріозна порожнина заповнена залишками їжі, стінки та дно виповнені пігментованим дентином, зондування дна та стінок не викликає больових відчуттів, термопроба безболісна, ЕОД - 4 мкА. Поставте діагноз.

B).+:Хронічний середній карієс.

402.Хворий 40 років, з'явився зі скаргами на затримку їжі в зубі на нижній щелепі . Порожнину замітив 7 місяців тому. Об'єктивно: на жувальній поверхні 34 зуба виявлена каріозна порожнина з широким вхідним отвором розміщена в межах плащового дентину. Дентин дна і стінок твердий, пігментований. Зондування дна і стінок безболісне. ЕОД - 5 мкА . Визначте діагноз.

B).+:Хронічний середній карієс

403.Хворий К., звернувся зі скаргами на біль, який виникає при дії холодного, кислого, солодкого в 45 зубі. Біль проходить після припинення дії подразника. Об’єктивно: на жувальній поверхні 45 зуба виявлена каріозна порожнина в межах плащового дентину, яка виповнена залишками їжі та розм’якшеним дентином, навислі краї емалі крейдоподібного кольору. Який найбільш вірогідний діагноз?

B).+:Гострий середній карієс

404.У пацієнта К., 46 років при об`єктивному обстеженні на жувальній поверхні 46 зуба виявлена каріозна порожнина в межах плащового дентину. Каріозна порожнина заповнена залишками їжі, стінки та дно виповнені пігментованим дентином, зондування дна та стінок не викликає больових відчуттів, термопроба безболісна, ЕОД - 4мкА. Поставте діагноз.

E).:+Хронічний середній карієс.

405.Хворий 27 років звернувся до лікаря-стоматолога для профілактичного огляду. Під час огляду порожнини рота в пришийковій ділянці 22 зуба виявлений дефект твердих тканин зуба в межах плащового дентину. Дентин щільний, пігментований. Реакція на зондування і перкусію відсутня. Який найбільш ймовірний діагноз?

E).:+Хронічний середній карієс

406.Хворий Д., 18 років, скаржиться на короткочасний біль у 37 зубі від солодкого і холодного. На жувальній поверхні 37 зуба виявлена каріозна порожнина в межах плащового шару дентину, виповнена розм'якшеним дентином. Зондування стінок каріозної порожнини болісне в області емалево-дентинної ділянки , ЕОД - 6 мкА. Який найбільш ймовірний діагноз?

C).:+Гострий середній карієс

407.Хворий, 30 років, звернувся до стоматолога зі скаргами на косметичний дефект та незначну болючість 44 зуба під час чищення зубів. Об’єктивно виявлено каріозну порожнину V-го класу за Блеком в межах плащового дентину. Зондування стінок порожнини викликає незначну болючість, термопроба - позитивна. Який пломбувальний матеріал найбільш доцільно обрати для пломбування даної порожнини?

B).+:Компомер

408.Хворий 25 років скаржиться на короткочасний біль при прийманні солодкого, гарячого, холодного у зубі нижньої щелепи. Об’єктивно: на медіальній контактній поверхні 36 зуба виявлена каріозна порожнина в межах навколопульпарного дентину. Дентин розм’якшений, світлого кольору. Зондування дна каріозної порожнини болісне. Вертикальна та горизонтальна перкусія безболісна. ЕОД 6 мкА. Який найбільш імовірний діагноз?

B).+:Гострий глибокий карієс

408.Хвора 35 років скаржиться на наявність каріозної порожнини у зубі нижньої щелепи зліва. При потраплянні у порожнину солодкої та кислої їжі виникає короткочасний біль. На жувальній поверхні 36 зуба виявлена каріозна порожнина у межах навколопульпарного дентину виповнена світлим розм’якшеним дентином. Зондування дна і стінок каріозної порожнини болюче, холод викликає біль, який швидко зникає після припинення дії подразника. Який найбільш вірогідний діагноз?

C).:+Гострий глибокий карієс

409.Жінка 25 років звернулась до лікаря-стоматолога зі скаргами на гострий біль в ділянці нижньої щелепи справа, який виникає під час їжі. Об’єктивно: на дистальній контактній поверхні 45 визначається каріозна порожнина у межах навколопульпарного дентину, виповнена світлим розм’якшеним дентином. Зондування слабо болісне по всьому дну, перкусія безболісна. Від холодної води виникає біль, який швидко зникає. Який найбільш вірогідний діагноз?

E).:+Гострий глибокий карієс

410. Хвора Н. скаржиться на гострий короткочасний біль в зубі нижньої щелепи від термічних та хімічних подразників. Зуб раніше не лікувався, біль з`явився близько місяця тому. Об`єктивно: на жувальній поверхні 36 зуба виявлена глибока каріозна порожнина у межах навколопульпарного дентину, з навислими крейдоподібного кольору краями емалі. Дентин дна і стінок розм`якшений. Зондування дна слабоболісне. Від холодового подразника виникає короткочасний біль. ЕОД - 8 мкА. Поставте діагноз.

A).:+Гострий глибокий карієс.

411.Хворий 23 років скаржиться на наявність каріозної порожнини в 15 зубі, яку помітив рік тому. При огляді на контактній медіальній поверхні глибока каріозна порожнина у межах навколопульпарного дентину, яка не сполучається з порожниною зуба, виповнена щільним пігментованим дентином. Зондування, реакція на холод, перкусія безболісні. ЕОД - 10 мкА. Який із перерахованих діагнозів є найбільш імовірним?

D).:+Хронічний глибокий карієс

412.У хворого 25 років, скарги на короткочасний біль від солодкого в зубі на нижній щелепі, затримку їжі в каріозній порожнині. Об'єктивно: на жувальній поверхні 36 зуба виявлена каріозна порожнина з вузьким вхідним отвором, у межах навколопульпарного дентину. Дентин м'який, каріозна порожнина не сполучається з порожниною зуба, зондування дна болісне, перкусія 36 зуба безболісна, пальпація слизової оболонки ясен в області проекції верхівки кореня безболісна. При термодіагностиці виникає біль, який швидко зникає після усунення подразника. Визначте діагноз.

C).:+Гострий глибокий карієс

413.Хвора Д., 20-ти років звернулась зі скаргами на різкий біль у 46-му зубі при прийманні холодної і гарячої їжі протягом 2-х тижнів. Біль зникає відразу після усунення дії подразника. Для якого захворювання найбільш характерні перераховані скарги?

B):+Гострий глибокий карієс.

414.Хвора Л., 26 років, скаржиться на біль в 24 зубі при попаданні холодної чи гарячої їжі. Об'єктивно : на медіальній контактній поверхні 24 зуба є глибока каріозна порожнина в межах навколопульпарного дентину, виповнена розм’якшеним слабопігментованим дентином. Зондування дна каріозної порожнини та реакція на холодовий подразник болючі, біль зникає зразу після припинення дії подразника. Який найбільш ймовірний діагноз?

A):+Гострий глибокий карієс.

415.Хворий К. 25 років звернувся зі скаргами на біль при прийманні солодкого, гарячого і холодного, який зникає після усунення подразника. Об’єктивно: на медіальній контактній поверхні 36 зуба є глибока каріозна порожнина в межах навколопульпарного дентину. Дентин розм’якшений. Зондування дна каріозної порожнини болісне. Назвіть най вірогідніший діагноз.

A):+Гострий глибокий карієс

416.Жінка 29 років скаржиться на гострий біль у верхній щелепі зліва, який виникає від солодкої та кислої їжі. Хвора вважає, що цей біль з’явився тиждень тому назад після видалення 28 зуба і що сусідній зуб був “порушений” при видаленні 28 зуба. Об’єктивно: лунка 28 зуба у стані загоєння, безболісна при пальпації. На жувальній поверхні 27 зуба є каріозна порожнина у межах навколопульпарного дентину, яка не сполучається з порожниною зуба. Каріозна порожнина виповнена світлим, розм’якшеним дентином, від холодового подразника виникає короткочасний біль. Зондування дна каріозної порожнини болюче. Який вірогідний діагноз?

B):+Гострий глибокий карієс

417.У хворого В. на жувальній поверхні 36 зуба виявлена каріозна порожнина з навислими краями, емаль крихка, крейдоподібного кольору. Каріозна порожнина виповнена розм’якшеним дентином сіро-жовтого кольору. При зондуванні відзначається болючість в ділянці емалево-дентинного з’єднання, на дні в точках проекції рогів пульпи. Поставте діагноз.

B).+:Гострий глибокий карієс

418.Пацієнтка, 40 років, скаржиться на короткочасний біль від температурних подразників у 34 зубі. Об’єктивно: на дистальній поверхні 34 зуба виявлена каріозна порожнина в межах навколопульпарного дентину. Стінки і дно розм’якшені, слабо пігментовані, зондування дна дещо болюче. Реакція на холод - біль, який зникає після припинення дії подразника. Який найімовірніший діагноз захворювання?

B)+:Гострий глибокий карієс

419.Хворий К., 19 років скаржиться на біль у 36 зубі при попаданні холодного, солодкого. Біль ниючий, але стихає відразу ж після усунення подразника. Об’єктивно: на жувальній поверхні 36 зуба виявлена глибока, у межах навколопульпарного дентину каріозна порожнина, виповнена розм’якшеним світлим дентином. Зондування емалево-дентинної межі і дна каріозної порожнини болісне. Який найбільш імовірний діагноз

A)+:Гострий глибокий карієс

420.Пацієнт 30 років звернувся до стоматолога зі скаргами на короткочасний біль від дії холодового подразника, який відразу зникає після усунення впливу подразника. Об`єктивно: на жувальній поверхні 47 зуба глибока у межах навколопульпарного дентину каріозна порожнина, виповнена розм`якшеним світлим дентином. Зондування емалево-дентинної межі і дна каріозної порожнини викликає незначну болючість, термопроба позитивна під час дії подразника, рентгенологічно в періапікальних тканинах змін немає. Поставте діагноз.

C).:+Гострий глибокий карієс.

421.До лікаря-стоматолога з метою санації порожнини рота звернулася жінка 39 років. Скарг не пред’являє. При об’єктивному обстеженні у сліпій ямці 32 зуба виявлена каріозна порожнини у межах навколопульпарного дентину, виповнена щільним пігментованим дентином. Зондування каріозної порожнини і перкусія зуба безболісні. Реакція на холодовий подразник безболісна, ЕОД - 6 мкА. Поставте найбільш вірогідний діагноз.

C):+Хронічний глибокий карієс

422.Пацієнт 30 років звернувся до стоматолога зі скаргами на короткочасну болючість під дією холодового подразника у зубі верхньої щелепи, яка відразу зникає при його усуненні. Об`єктивно: на жувальній поверхні 47 зуба глибока у межах навколопульпарного дентину каріозна порожнина, виповнена розм`якшеним дентином, зондування дна порожнини викликає незначну болючість, термопроба позитивна під час дії подразника. Поставте діагноз.

C):+Гострий глибокий карієс.

423. Пацієнт, 27 років, звернувся зі скаргами на короткочасний біль від дії холодового подразника, який відразу зникає після його усунення. Об’єктивно: на жувальній поверхні 37 зуба виявлена глибока у межах навколопульпарного дентину каріозна порожнина виповнена світлим розм’якшеним дентином. Зондування емалево-дентинної межі і дна порожнини - незначно болюче, термопроба - позитивна. Поставте діагноз:

E):+Гострий глибокий карієс

424.Хворий О., 20 років, скаржиться на наявність каріозної порожнини в 44 зубі. На медіальній контактній поверхні 44 зуба визначається каріозна порожнина в межах навколопульпарного шару дентину, виповнена щільним пігментованим дентином. Зондування каріозної порожнини безболісне, перкусія 44 зуба безболісна, ЕОД - 6 мкА. Який найбільш ймовірний діагноз:

B):+Хронічний глибокий карієс

425.Хворому 25 років встановлений діагноз: хронічний глибокий карієс 23 зуба. Об’єктивно: на вестибулярній поверхні в пришийковій ділянці 23 зуба знаходиться каріозна порожнина розміщена нижче рівня ясен. Оберіть найбільш оптимальний постійний пломбувальний матеріал для пломбування даної каріозної порожнини.

E):+Компомер

426. Жінка 30 років звернулася до стоматолога з метою санації зубів. Об’єктивно: на вестибулярній поверхні у пришийковій ділянці 13 і 23 зубів виявлені дефекти твердих тканин неправильної форми у межах емалі. Дно дефектів шорстке, краї мають крейдоподібний колір. Яка тактика лікування даних дефектів?

B):+Препарування і пломбування

427.Жінка 25 років звернулася до стоматолога зі скаргами на гострий біль у зубі нижньої щелепи справа, який виникає при прийманні їжі. Об’єктивно: на дистальній і жувальній поверхнях 45 зуба виявлена глибока каріозна порожнина виповнена світлим розм’якшеним дентином. Зондування дна каріозної порожнини слабко болісне, перкусія зуба безболісна. Від холодної води виникає короткочасний біль. Який засіб необхідно помістити на дно каріозної порожнини при лікуванні?

C)+:Кальцидонт

428.Хворому Д., 35 років встановлено діагноз «Хронічний глибокий карієс 33 зуба». Для пломбування обраний композитний матеріал світлової полімеризації "Дегуфіл". Прокладку з якого матеріалу найбільш доцільно використати у даному випадку?

D):+Склоіономерний цемент

429.Хворому М., 42 років був поставлений діагноз: гострий поверхневий карієс 24 зуба (V клас за Блеком, локалізація на вестибулярній поверхні). Який пломбувальний матеріал необхідно обрати для постійної пломби?

A):+Альфадент (композит світлової полімеризації).

430.Хворому М., 25 років, після детального обстеження був поставлений діагноз: гострий початковий карієс 36 зуба. Яке лікування Ви призначите?

E):+Ремінералізивна терапія та динамічне спостереження.

431.Хворій, 25 років, з хронічним глибоким карієсом 46 зуба була поставлена пломба зі срібної амальгами , що мала прокладку на дні товщиною 0,5 мм з фосфат-цементу. Через добу з'явився короткочасний біль від термічних подразників. Які негативні якості амальгами спричинили появу болю?

E):+Висока теплопровідність

432.Хвора 28років звернулася до лікаря-стоматолога зі скаргами на короткочасний біль у 22 зубі від холодових подразників, при попаданні до зубу їжі. Ці скарги тривають протягом декількох місяців. Після обстеження встановлено діагноз: “гострий глибокий карієс 22”. Який матеріал для прокладки Ви накладете на дно каріозної порожнини?

A)+:Кальцидонт

433.Під час обстеження лікарем-стоматологом 19-ти річної хворої виявлені білі плями на пришийкових ділянках фронтальних зубів. Встановлено діагноз: гострий початковий карієс 11-42 зубів. Які зміни мінерального складу каріозних плям слід прийняти до уваги лікарю перед тим, як призначити місцеву ремінералізивну терапію?

D):+Дефіцит кальцію, фосфору та фтору

434.При пломбуванні каріозних порожнин ІІ класу за Блеком в 36 зубі було вирішено використати методику відкритого варіанту “сендвіч-техніки”. Який із цих видів склоіономерних цементів найкраще відповідає потребам даної методики і його потрібно застосувати для заміщення дентину?

C).:+Vitremer TC (3M)

435.Хворий К., 35 років, поставлено діагноз : Хронічний середній карієс 36 зуба. Порожнина ІІ класу за Блеком з ураженням жувальної поверхні. Який пломбувальний матеріал лікар повинен обрати для пломбування даної порожнини?

C).:+Композитний мікрогібридний матеріал світлової полімеризації

436.Після обстеження каріозної порожнини на жувально-дистальній поверхні 47 зуба хворому Д. 50 років був поставлений діагноз: хронічний середній карієс 47 зуба. Який пломбувальний матеріал найбільш доцільно використати у даній клінічній ситуації?

A).:+Амальгама

437.Чоловік 25 років скаржиться на біль в ділянці верхніх фронтальних зубів при вживанні холодної їжі, що з'явився 2 місяці тому після перенесеної травми. При огляді: відсутній кут коронки в 11 зубі, відлам різального краю 21 зуба в межах дентину. Зондування 11 і 21 зубів болісне, реакція на холодовий подразник болісна, короткочасна, ЕОД - 6 мкА. Який з пломбувальних матеріалів найбільш доцільний для реставрації цих зубів?

B).:+Гібридний композит

438.У хворого при обстеженні порожнини рота виявлена каріозна порожнина у 11 зубі в межах навколопульпарного дентину з пошкодженням кута зуба та різального краю . Якому пломбувальному матеріалу слід надати перевагу?

A):+Композитний матеріал світлового затвердіння

439.Жінка 32 років скаржиться на наявність каріозної порожнини у 23 зубів косметичний дефект. Об’єктивно: на вестибулярній поверхні у пришийковій ділянці 23 зуба виявлена каріозна порожнини, яки розповсюджується значно нижче рівня краю ясен. Порожнина у межах плащового дентину, виповнена щільним, темно-коричневого кольору дентином, зондування практично безболісне. Оберіть найбільш оптимальний матеріал для пломбування у даній клінічній ситуації.

B):+Склоіономерний цемент

440.Хворий 40 років скаржиться на наявність каріозної порожнини в 22 зубі. Об’єктивно: на медіальній контактній поверхні 22 зуба виявлена глибока каріозна порожнина, при зондуванні незначний біль. Який оптимальній матеріал необхідно обрати для пломбування?

D):+Композиційний матеріал світлової полімеризації

441.Жінка 25 років звернулася до лікаря-стоматолога зі скаргами на гострий біль у зубі нижньої щелепи справа, який виникає при прийманні їжі. Об’єктивно: на дистально-жувальній поверхні 45 зуба виявлена каріозна порожнина у межах навколопульпарного дентину, виповнена світлим розм’якшеним дентином. Зондування слабко болісне по дну каріозної порожнини, перкусія зуба безболісна. Від холодної води виникає короткочасний біль. Який медикаментозний засіб Ви помістите на дно каріозної порожнини?

C).:+Пасту з гідроксидом окису кальцію

442.Жінка 27 років звернулася до лікаря-стоматолога зі скаргами на наявність зруйнованого 11 зуба. Об’єктивно: на піднебінній і медіальній поверхнях є глибока каріозна порожнина з порушенням різального краю. Оберіть найбільш оптимальний пломбувальний матеріал для відновлення коронки зуба.

D)+:Мікрогібридний композиційний матеріал

443.Хворий К. 54 років скаржиться на випадіння пломби з переднього зуба. Об’єктивно: у 21 зубі виявлена середньої глибини каріозна порожнина IV класу за Блеком. Зондування, холодова проба, перкусія безболісні. У хворого є стимулятор серцевого ритму. Який із перерахованих пломбувальних матеріалів найбільш придатний у даній клінічній ситуації?

E):+Композит хімічного затвердіння

444.У хворого С. 30 років. при обстеженні порожнини рота виявлена каріозна порожнина в 11 зубі в межах навколопульпарного дентину з ушкодженням кута зуба та різального краю. Якому пломбувальному матеріалу слід надати перевагу при пломбуванні?

D):+Композиційний матеріал світлового затвердіння.

445.Хворий 29 років, звернувся зі скаргами на естетичний недолік 21зуба. Об’єктивно: на медіальній поверхні 21 зуба каріозна порожнина, ріжучий край частково порушений. До якого класу за класифікацією Блека відноситься дана порожнина?

A).+:IV клас

446.Пацієнт T, 34 років, звернувся зі скаргами на короткочасний біль від холодового подразника, який зникає після його усунення. Об’єктивно: на жувальній поверхні 47 глибока каріозна порожнина, заповнена розм’якшеним дентином, зондування дна болюче, термопроба позитивна. Рентгенологічно: в періапікальних тканинах змін немає. Поставте діагноз:

A)+ Гострий глибокий карієс

447.У пацієнта, 40 років, при об’єктивному обстеженні на жувальній поверхні 46 зуба виявили каріозну порожнину в межах плащового дентину. Каріозна порожнина заповнена залишками їжі, стінки та дно виповнені пігментованим дентином, зондування дна та стінок безболісні, термопроба негативна, ЕОД – 6 мкА. Поставте діагноз:


Поделиться:

Дата добавления: 2015-09-15; просмотров: 124; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.007 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты