Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Препарати вітаміну D та його аналоги




  • Ергокальциферол (Ergocalciferol) *

Фармакотерапевтична група:А11СС01 - препарати вітаміну D та його аналогів.

Основна фармакотерапевтична дія:регулює обмін фосфору і кальцію в організмі, сприяє їх всмоктуванню в кишечнику за рахунок збільшення проникності його слизової оболонки і адекватному депонуванню в кістковій тканині; дія ергокальциферолу посилюється при одночасному надходженні сполук кальцію і фосфору.

Показання для застосування ЛЗ:для профілактики і лікування гіповітамінозу D БНФ, ВООЗ рахіту, а також при захворюваннях кісток, зумовлених порушенням обміну кальцію (різні форми остеопорозу, остеомаляція), при порушеннях функцій паращитовидних залоз (тетанія), туберкульозі шкіри та кісток, псоріазі, вовчаку шкіри і слизових оболонок.

Спосіб застосування та дози ЛЗ:внутрішньо під час їди; 1 мл препарату містить 50 000 МО; одна крап. з очної піпетки містить близько 1400 МО; МДД - 100 000 МО; при остеопорозі і остеомаляції вітамін D2 призначають в дозі 3000 МО/добу протягом 45 днів; добова доза для профілактики нападів тетанії складає близько 1 000 000 МО; добова доза для дорослих, хворих на туберкульозний вовчак, становить 100 000 МО, курс лікування – 5–6 місяців; для запобігання рахіту у новонароджених і грудних дітей вітамін D2 потрібно давати вагітним жінкам з 30-32 тижнів вагітності і матерям-годувальницям 1 раз у 3 дні по 1 крап. протягом 1 місяця; як профілактика рахіту дітям віком від 1 місяця до 3 років в осінньо-зимовий і весняний періоди щоденно призначають по 1 крап. протягом 5-6 тижнів методом пульстерапії з перервою у 3,5 місяці; для лікування дітей з рахітом І ступеня призначають по 7-11 крап./добу протягом 30 днів або по 12-14 крап./добу протягом 10 днів; з рахітом II ступеня - на курс лікування необхідно 14-19 крап./добу; з рахітом III ступеня - 19-24 крап./добу.

Побічна дія та ускладнення при застосуванні ЛЗ:анорексія, нудота, блювання, головний біль, спрага, поліурія, загальна слабкість, пропасниця, діарея, протеїнурія, циліндрурія, лейкоцитурія, кальциноз внутрішніх органів.

Протипоказання до застосування ЛЗ:активна форма туберкульозу легенів, пептична виразка шлунка та ДПК, г. і хр. захворювання печінки та нирок, органічних ураженнях серця і судин.

Форми випуску ЛЗ:р-н для перорального застосування, олійний 0,125%, по 10 мл (50 000 МО/мл) у фл. Торгова назва:

I. ЕРГОКАЛЬЦИФЕРОЛ, ВАТ "Вітаміни", м. Умань, Черкаська обл., Україна
ЕРГОКАЛЬЦИФЕРОЛ (ВІТАМІН Д2), ЗАТ "Технолог", м. Умань, Черкаська обл., Україна
  • Дигідротахістерол (Dihydrotachysterol)

Фармакотерапевтична група:А11СС02 - вітамін D і його похідні.

Основна фармакотерапевтична дія:це 5-6-транс-аналог вітаміну D, що є регулятором обміну кальцію та фосфор; препарат збільшує всмоктування кальцію у кишечнику та мобілізацію кальцію з кісток і, таким чином, підвищує концентрацію кальцію у плазмі; завдяки своїй стереохімічній конфігурації дигідротахістерол для активації в нирках не потребує паратгормону; має структуру, подібну до вітаміну D3.

Показання для застосування ЛЗ:гіпопаратиреоз (зниження функції паращитоподібних залоз) - ідіопатичний або післяопераційний.; псевдогіпопаратиреоз.

Спосіб застосування та дози ЛЗ:дозу препарату підбирають індивідуально залежно від концентрації кальцію в крові; концентрація в плазмі повинна бути в межах 2,25-2,5 ммоль/л; для дорослих рекомендована добова доза для внутрішнього прийому становить 0,5 - 1,5 мг/добу (від 12 до 36 крап.); МДД визначається відповідно до ваги тіла – 0,0417 мг/кг; немає специфічних рекомендацій щодо дозування у дітей.

Побічна дія та ускладнення при застосуванні ЛЗ:гіперкальціємія - відсутність апетиту, нудота, блювання, пронос, блідість шкіри, головний біль, серцебиття, спрага; тривала гіперкальціємія може призвести до порушення функції нирок, до кальцинозу тканин серця, легень чи нирок. Надалі може виникнути декальцифікація кісток з підвищеним ризиком остеопорозу; при прийманні великих доз препарату - скарги на гіркоту в роті внаслідок дискінезії жовчних шляхів, обумовленої великим вмістом олії в краплях; АР.

Протипоказання до застосування ЛЗ:гіперкальціємія; підвищена чутливість до вітаміну D, арахісової олії або інших компонентів препарату; м'язові судоми, що розвиваються внаслідок гіпервентиляції (гіпервентиляційна тетанія); у разі анамнезу ниркового каменя призначається лікування лише під наглядом лікаря з постійним контролем рівня кальцію.

Форми випуску ЛЗ:краплі для внутрішнього застосування 0,1 % по 20 мл у фл. з крапельницею.

Торгова назва:

II. ТАХІСТИН, Шовен Анкерфарм ГмбХ, Німеччина

 

  • Альфакальцидол (Alfacalcidol)

Альфакальцидол (Alfacalcidol)

Фармакотерапевтична група:А11СС03 - препарати вітаміну D та його аналогів.

Основна фармакотерапевтична дія:регулює кальцій-фосфорний обмін; попередник активного метаболіту вітаміну Д3; підвищує абсорбцію кальцію і фосфору в кишечнику, збільшує їх реабсорбцію в нирках, посилює мінералізацію кісток, знижує рівень у крові паратиреоїдного гормон; відновлює позитивний кальцієвий баланс при лікуванні кальцієвої мальабсорбції, тим самим знижуючи інтенсивність кісткової резорбції, що сприяє зменшенню частоти розвитку переломів; при курсовому застосуванні препарату відзначається зменшення кісткового і м'язового болю, зумовленого порушенням фосфорно-кальцієвого обміну, поліпшення координації рухів.

Показання для застосування ЛЗ:основні типи і форми остеопорозу (у т.ч. постменопаузальний, сенільний, стероїдний); остеомаляція внаслідок недостатнього всмоктування, наприклад у випадку мальабсорбції та постгастректомічного с-му; гіпопаратиреоз; гіпофосфатемічний вітамін D-резистентний рахіт/остеомаляція (як додаткова терапія); остеодистрофія при хр. нирковій недостатності; для значного зниження частотності падіння серед людей літнього віку.

Спосіб застосування та дози ЛЗ:приймають внутрішньо; тривалість курсу визначається лікарем індивідуально і залежить від характеру захворювання й ефективності терапії (в середньому тривалість терапії становить 2-4 тижні); в окремих випадках препарат застосовують протягом усього життя; початкова доза для дорослих становить 1 мкг/добу БНФ, пацієнтам з більш тяжким захворюванням кісток призначають вищі дози: 1 – 3 мкг/добу; дітям старше 6 років з масою тіла 20 кг і вище – 1 мкг/добу БНФ (крім випадків ниркової остеодистрофії); для пацієнтів із гіпопаратиреозом доза має бути знижена після досягнення нормального рівня кальцію в крові (2,2 – 2,6 ммоль/л; 8,8 – 10,4 мг/100 мл) або коли добуток концентрацій кальцій × фосфат у плазмі крові дорівнює 3,5 – 3,7 (ммоль/л)2.

Побічна дія та ускладнення при застосуванні ЛЗ:шлунково-кишкові розлади (блювання, печія, біль у животі, нудота, відчуття дискомфорту в ділянці епігастрія, запор, діарея), анорексія, сухість у роті, помірні болі в м’язах, кістках, суглобах; слабкість, стомлюваність, головний біль, запаморочення, сонливість; тахікардія; шкірний висип, свербіж.

Протипоказання до застосування ЛЗ:гіперчутливість до одного з компонентів препарату; гіперкальціємія, алкалоз з рівнем рН венозної крові понад 7,44 (лактат-алкалозний с-м, с-м Бернетта); діти віком до 6 років з масою тіла до 20 кг

Форми випуску ЛЗ:капс. по 0,25 мкг, по 0,5 мкг, по 1 мкг

Торгова назва:

II. АЛЬФА Д3-ТЕВА, ТЕВА Фармацевтікал Індастріз Лтд. (пакування, видача дозволу на реалізацію)/Р.П. Шерер ГмбХ & Ко. КГ (виробництво in bulk), Ізраїль/Німеччина
АЛЬФА-Д3-ТЕВА, ТЕВА Фармацевтікал Індастріз Лтд., Ізраїль
АЛЬФАФОРКАЛ, КУСУМ ХЕЛТХКЕР ПВТ. ЛТД., Індія
АЛЬФАФОРКАЛ®, Олів Хелтхкер, Індія
  • Кальцитріол (Calcitriol)

Фармакотерапевтична група:А11СС04 - препарати вітаміну D та його аналоги.

Основна фармакотерапевтична дія:D-вітаміноподібна; один із найважливіших активних метаболітів вітаміну D3; звичайно утворюється в нирках зі свого попередника, 25-гідроксихолекальциферолу; у нормі організм людини виробляє 0.5-1.0 мкг кальцитріолу за добу, у період посиленого розвитку кісток (ріст або вагітність) - трохи більше; кальцитріол сприяє всмоктуванню кальцію в кишечнику і регулює мінералізацію кісток; фармакологічний ефект разової дози кальцитріолу триває 3-5 днів; ключова роль кальцитріолу в регуляції кальцієвого обміну, що полягає в стимуляції активності остеобластів кістяка, являє собою надійну фармакологічну основу для його терапевтичної дії при остеопорозі.

Показання для застосування ЛЗ:постменопаузальний остеопороз БНФ; ниркова остеодистрофія у хворих із хр. нирковою недостатністю, особливо які знаходяться на гемодіалізі; післяопераційний гіпопаратиреоз; ідіопатичний гіпопаратиреоз; псевдогіпопаратиреоз; вітамін-D-залежний рахіт; гіпофосфатемічний вітамін-D-резистентний рахіт (фосфат-діабет).

Спосіб застосування та дози ЛЗ:доза залежить від виду і тяжкості гіпокальціємії пацієнта і повинна підбиратися індивідуально для підтримки концентрацій кальцію в сироватці на рівні 9 – 10 мг/дл; для лікування гіпокальціємії і наслідків остеопорозу у пацієнтів із хр. нирковою недостатністю, які знаходяться на діалізі, звичайна вихідна оральная доза для дорослих становить 0,25 мкг/добу БНФ при інтервалах від 4 до 8 тижнів; для більшості пацієнтів, які знаходяться на гемодіалізі, необхідні дози 0,5-1,0 мкг/доба; у дітей старше 6 років, які знаходяться на гемодіалізі, застосовуються дози 0,25-2,0 мкг/добу для збільшення вмісту кальцію в сироватці і зниження концентрації паратиреоїдного гормону; додіалізний період - для лікування вторинного гіперпаратиреоїдизму і остеопорозу у дорослих і дітей віком від 6 років з нирковою недостатністю від помірної до тяжкої, звичайна початкова доза становить 0,25 мкг 1 р/добу; при необхідності доза може бути збільшена до 0,5 мкг 1 р/добу; для лікування гіпопаратиреоїдизму і псевдогіпопаратиреоїдизму у дорослих і дітей віком 1 рік і старше звичайна початкова доза становить 0,25 мкг/добу; доза може бути збільшена на термін від 2 до 4 тижнів; для більшості дорослих і дітей віком від 6 років – 0,5-2,0 мкг/добу; для більшості дітей віком 1-5 років з гіпопаратиреоїдизмом – 0,25-0,75 мкг/добу; у дітей старше 6 років і деяких дорослих з вітамін D-залежним рахітом застосовувалися дози 1 мкг/добу для контролю вмісту кальцію в сироватці і лікування рахіту або остеомаляції; допускається одночасне застосування фосфатних солей.

Побічна дія та ускладнення при застосуванні ЛЗ:нудота, блювота, втрата апетиту, запор, діарея, болі в шлунку, спрага, слабкість, головний біль, сонливість, запаморочення, болі в кістках, сухість у роті, підвищене сечовипускання, незначне підвищення АЛТ, АСТ у плазмі; АР (свербіж, висипи).

Протипоказання до застосування ЛЗ:гіперчутливість до препарату; гіперкальціемія, гіпермагніемія, гіперфосфатемія (за вийнятком гіперфосфатемії при гіпопаратиреозі), періоди вагітності і лактації, виразкова хвороба шлунка та ДПК, захворювання печінки, нефролітіаз.

Форми випуску ЛЗ:капс. по 0,25 мкг

Торгова назва:

II. ФОРКАЛ, КУСУМ ХЕЛТХКЕР, Індія
ФОРКАЛ®, Олів Хелтхкер, Індія
  • Холекальциферол (Cholecalciferole)

Фармакотерапевтична група:А11СС05 -препарати вітаміну D та його аналогів

Основна фармакотерапевтична дія:регулятор обміну кальцію і фосфору; посилює всмоктування кальцію у кишечнику і реабсорбцію фосфору у ниркових канальцях; сприяє формуванню кісткового скелета і зубів у дітей, збереженню структури кісток; необхідний для нормального функціонування паращитовидних залоз; бере участь у синтезі лімфокінів та АТФ.

Показання для застосування ЛЗ:профілактика і лікування дефіциту вітаміну D, профілактика і лікування рахіту, гіпокальціємічної тетанії, остеомаляції і захворювань кісток на метаболічній основі (гіпопаратиреоз і псевдогіпопаратиреоз), профілактично у станах послаблення всмоктування (у результаті хр. захворювань кишечнику, цирозу печінки, резекцій шлунка і кишечнику), допоміжне лікування при остеопорозі.

Спосіб застосування та дози ЛЗ:звичайна доза для грудних дітей з метою профілактики рахіту становить 1-2 крап./добу, починаючи з другого тижня життя (для доношених дітей приблизно 500 МО/добу; в особливих випадках, наприклад, у недоношених дітей, 1000 МО/добу); сумарна доза, необхідна для профілактики рахіту протягом першого року життя, становить в окремих випадках 20 мл; протягом другого року життя може виникнути необхідність у подальшому призначенні вітаніму D3, особливо в зимовий час; дорослі з метою профілактики остеомаляції приймають щоденно по 1-2 крап.; тривалість прийому визначає лікар; при лікуванні рахіту і остеомаляції доза становить 5 крап. 3 р/добу до одуження; грудні діти, що страждають на спазмофілію, отримують по 10 крап. 3 р/добу; для лікування гіпопаратиреоїдизму призначають від 10000 до 200000 МО/добу (контроль кальцію сировотки кожні 3-6 місяців, коригування дози залежно від рівня кальцію сировотки); грудним малюкам і маленьким дітям краплі дають в ложці молока або каші; табл. холекальциферолу приймають внутрішньо під час або протягом 10–15 хв після їди, в один і той же час, один р/добу; для немовлят перед прийомом табл. розтерти і змішати з молоком чи іншою рідиною; давати під час їди; з метою профілактики рахіту у дітей раннього віку препарат застосовують курсовим методом по 2 000 МО/добу протягом 30 днів на 2, 6, 10-11-му місяці життя, в подальшому повторні курси – 2–3 рази на рік, з інтервалами між ними не менше 3 місяців, до досягнення дитиною 3-річного віку; дітям, які часто хворіють, препарат призначають по 2 000–4 000 М0 протягом 30 днів, у подальшому – 2–3 курси на рік по 2 000 МО протягом 30 днів з інтервалами між ними не менше ніж 3 місяці; дітям, які тривалий час отримують протисудомну терапію (фенобарбітал, седуксен, дифенін) або ГКС, гепарин препарат призначають по 2 000–4 000 МО/добу протягом 30–45 днів, з можливим повтором курсів з інтервалом 3–4 місяці між ними; з лікувальною метою дітям, хворим на рахіт, з урахуванням ступеня тяжкості процесу препарат призначають по 2 000–4 000 МО/добу протягом 30–45 днів, у подальшому – по 2 000 МО/добу протягом 30 днів 2–3 рази на рік, з інтервалами між ними не менше ніж 3 місяці; при рахітоподібних захворюваннях підбір лікувальної дози (від 4 000 до 14 000 МО) здійснюється індивідуально для кожного хворого; при РА, дифузних хворобах сполучної тканини, хр. екземі, псоріазі препарат призначають по 4 000 МО/добу протягом 45 днів; повторні курси – через 3 місяці після закінчення лікування; при граничних станах інфекційного та дисметаболічного типу, вторинних імунодефіцитах, уроджених вивихах стегна та дітям, які мешкають на забруднених радіонуклідами територіях, препарат призначають по 2 000–4 000 МО/добу протягом 30 днів; у подальшому – по 2 000 МО протягом 30 днів по 2–3 рази на рік, з інтервалами між ними не менше 3 місяців; вагітним із груп ризику (гестози, ЦД, ревматизм, хр. хвороби печінки, нирок, з клінічними ознаками гіпокальціємії і порушень мінералізації кісткової тканини) – по 1 000– 2 000 МО/добу з 28–32-го тижня вагітності протягом 8 тижнів, незалежно від пори року; при лікуванні хворих з кістковою патологією призначають по 4 000 МО/добу протягом 30 днів; при необхідності повторний курс проводиться через 3–4 місяці після закінчення лікування.

Побічна дія та ускладнення при застосуванні ЛЗ:гіперчутливість до вітаміну D3; при застосуванні високих доз протягом довготривалого періоду може проявитися гіпервітаміноз D, ознаками якого є підвищення вмісту кальцію в крові і/або сечі; порушення серцевого ритму, нудота, блювання, психічні розлади депресії, порушення свідомості, втрата ваги, формування ниркових каменів, обвапніння м’яких тканин, зниження апетиту, сильна спрага, поліурія.

Протипоказання до застосування ЛЗ:гіперкальціємія і/або гіперкальціурія, період вагітності.

Форми випуску ЛЗ:р-н водний для перорального застосування, 15000 МО/мл по 10 мл у фл.; р-н для перорального застосування, олійний, 0,5 мг/мл по 10 мл у фл.; табл. по 2000 МО

Торгова назва:

I. ВІДЕЇН®, ВАТ "Київський вітамінний завод", м. Київ, Україна
II. АКВАДЕТРИМ® ВІТАМІН D3, МЕДАНА ФАРМА Акціонерне Товариство, Польща
АКВАДЕТРИМ® ВІТАМІН D3, МЕДАНА ФАРМА ТЕРПОЛЬ ГРУП, Польща
ВІГАНТОЛ, Мерк КГаА, Німеччина

Поделиться:

Дата добавления: 2015-09-15; просмотров: 53; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты