Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Оксиками




  • Мелоксикам (Meloxicam)

Фармакотерапевтична група:M01AC06 - нестероїдні протизапальні препарати

Основна фармакотерапевтична дія:протизапальна, аналгетична, антипіретична дії; ЛЗ класу енолієвої кислоти, що виявив високу протизапальну активність на всіх стандартних моделях запалення; механізм розвитку перелічених ефектів може полягати у здатності препарату інгібувати біосинтез простагландинів; селективно інгібує ЦОГ-2 у порівнянні з ЦОГ-1; не впливає на агрегацію тромбоцитів або на час кровотечі при застосуванні рекомендованих доз.

Показання для застосування ЛЗ:симптоматичне лікування больового с-му при остеоартритах (артрозах, дегенеративних суглобових захворюваннях), РА, анкілозивних спондилітів БНФ.

Спосіб застосування та дози ЛЗ:дорослим при остеоартриті призначають із розрахунку 7,5 мг/добу, якщо необхідно, доза може бути збільшена до 15 мг/добу; при РА дорослим призначають із розрахунку 15 мг/добу, згідно з терапевтичним ефектом доза може бути зменшена до 7,5 мг/добу; при анкілозивних спондилітах призначають із розрахунку 15 мг/добу (доза може бути зменшена до 7,5 мг/добу);БНФ. підліткам старше 12 років максимальна рекомендована добова доза становить 0,25 мг/кг; зважаючи на те, що доза для дітей не встановлена, потрібно обмежитися застосуванням препарату лише у підлітків старше 12 років та дорослих.

Побічна дія та ускладнення при застосуванні ЛЗ:диспепсія, нудота, блювання, біль у животі, запори, діарея, метеоризм, тимчасові порушення біохімічних показників функції печінки (наприклад, підвищення трансаміназ або білірубіну), відрижка, езофагіти, гастродуоденальні виразки, гастроінтестинальні кровотечі, гастроінтестинальна перфорація, коліти, гепатити, гастрити; анемія, зміни у формулі крові, в тому числі у співвідношенні лейкоцитів, лейкопенія та тромбоцитопенія; свербіж, подразнення шкіри, стоматити, кропив’янка, фото сенсибілізація, с-м Стівенса-Джонсона, токсичний некроліз; поява нападів БА в осіб з алергією на ацетилсаліцилову кислоту або на інші НПЗП; запаморочення, головний біль, шум у вухах, млявість, сплутаність свідомості, дезорієнтація, зміна настрою; набряки, АГ, припливи, серцебиття; підвищення креатиніну та/або сечовини, г. ниркова недостатність, розлади сечовипускання, включаючи г. затримку сечі; кон’юнктивіти, розлади функції зору, що включають нечіткість зору; ангіоневротичні набряки, анафілактоїдні/анафілактичні реакції.

Протипоказання до застосування ЛЗ:гіперчутливість до препарату; наявність симптомів БА, назальних поліпів, ангіоневротичного набряку або кропив’янки, що пов’язані із застосуванням ацетилсаліцилової кислоти або інших НПЗП; активна форма або недавня поява виразки у ШКТ/ перфорації; запальне захворювання товстого кишечнику в активній формі (хвороба Крона або виразковий коліт); тяжка печінкова недостатність; ниркова недостатність, яка не піддається діалізу; маніфестна шлунково-кишкова кровотеча, нещодавня цереброваскулярна кровотеча або інші розлади з кровотечами; тяжка неконтрольована СН; діти до 12 років; період вагітності та лактації; усунення післяопераційного болю при аортокоронарному шунтуванні.

Форми випуску ЛЗ:р-н для ін`єкцій, 15 мг/1,5 мл по 1,5 мл в амп.; р-н для ін'єкцій 1 % по 1,5 мл в амп.; супозиторії ректальні по 0,015 г; табл. по 7,5 мг, по 15 мг

Торгова назва:

I. МЕЛОКСИКАМ-АПО, ЗАТ НВЦ "Борщагівський ХФЗ", м. Київ, Україна
МЕЛОКСИКАМ-АСТРАФАРМ, ТОВ "АСТРАФАРМ", м. Вишневе, Києво-Святошинський р-н, Україна
МЕЛОКСИКАМ-КВ, ВАТ "Київський вітамінний завод", м. Київ, Україна
МЕЛОКСИКАМ-ЛУГАЛ, ВАТ "Луганський ХФЗ", м. Луганськ, Україна
МЕЛОКСИКАМ-ЛХ, РЕВМОКСИКАМ®, ЗАТ "Лекхім-Харків", м. Харків, Україна
РЕВМОКСИКАМ®, ВАТ "Фармак", м. Київ, Україна
II. АСПІКАМ, Біофарм Лтд, Польща
ЕКСИСТЕН - САНОВЕЛЬ, Сановель Іляч Санаі ве Тиджарет А.Ш., Туреччина
ЗЕЛОКСИМ, ЗЕЛОКСИМ®, ЗЕЛОКСИМ ФОРТЕ, Білім Фармасьютікалз А.С., Туреччина
МЕЛБЕК, НОБЕЛ ІЛАЧ САНАЇ ВЕ ТІДЖАРЕТ А.Ш., Туреччина
МЕЛБЕК®, НОБЕЛФАРМА ІЛАЧ САНАЇ ВЕ ТІДЖАРЕТ А.Ш., Туреччина
МЕЛОКС, Медокемі ЛТД, Кіпр
МЕЛОКСИК, Ципла Лтд, Індія
МЕЛОКСИКАМ ОРІОН, Оріон Корпорейшн/Ципла Лтд/Шанель Медікал, Фінляндія/Індія/Ірландія
МЕЛОКСИКАМ СОФАРМА, АТ "Уніфарм", Болгарія
МЕЛОКСИКАМ-МАКСФАРМА, Інтас Фармасьютикалc Лтд, Індія
МЕЛОКСИКАМ-РАТІОФАРМ, Хелп С.А. Фармас’ютикал Продактс, Греція
МЕЛОКСИКАМ-РАТІОФАРМ, Ципла Лтд (виробник in bulk)/Меркле ГмбХ (виробник кінцевого продукту), Індія/Німеччина
М-КАМ®, Юнікем Лабораторіз Лтд., Індія
МОВАЛГІН, Фармасайнс Інк., Канада
МОВАЛІС®, Берінгер Інгельхайм Еспана С.А., Іспанія
МОВАЛІС®, Берінгер Інгельхайм Фарма ГмбХ і Ко. КГ/Берінгер Інгельхайм Еллас А.Е., Нiмеччина/Греція
МОВАЛІС®, Істітуто де Анжелі С.р.л., Італія/Німеччина
 

8.7.1.4. Фенамати (препарати мефенамінової кислоти)

  • Кислота мефенамінова (Mefenamic acid) **

Фармакотерапевтична група:M01AG01- нестероїдні протизапальні та протиревматичні засоби.

Основна фармакотерапевтична дія:механізм протизапальної дії обумовлений здатністю пригнічувати синтез медіаторів запалення, знижувати активність лізосомальних ферментів, які беруть участь у запальній реакції; стабілізує білкові ультраструктури та мембрани клітин, зменшує проникність судин, порушує процеси окисного фосфорилювання, пригнічує синтез мукополісахаридів, гальмує проліферацію клітин у вогнищі запалення, підвищує резистентність клітин та стимулює загоєння ран; жарознижувальні властивості пов'язані зі здатністю гальмувати синтез простагландинів та впливати на центр терморегуляції; у механізмі знеболювальної дії, поряд із впливом на центральні механізми больової чутливості, істотну роль відіграє місцевий вплив на вогнище запалення та здатність гальмувати утворення альгогенів (кініни, гістамін, серотонін); стимулює утворення інтерферону

Показання для застосування ЛЗ:запальні захворювання опорно–рухового апарату: РА, ревматизм, хвороба Бехтерєва; біль низької та середньої інтенсивності: м’язовий, суглобовий, травматичний, зубний, головний біль різної етіології, післяопераційний і післяпологовий біль; первинна дисменорея; дисфункціональні менорагії, БНФ в тому числі спричинені наявністю внутрішньоматкових контрацептивів – за відсутності патології тазових органів; г. респіраторні вірусні інфекції та грип.

Спосіб застосування та дози ЛЗ:дорослим і дітям старше 12 років призначають по 250–500 мг 3–4 р/день; БНФ за показаннями та при хорошій переносимості препарату добову дозу підвищують до максимальної – 3000 мг, після досягнення терапевтичного ефекту дозу знижують до 1000 мг/добу; дітям віком від 5 до 12 років призначають по 250 мг 3–4 р/ день; курс лікування при захворюваннях суглобів може тривати від 20 днів до 2-х місяців і більше. При лікуванні больового синдрому курс лікування триває до 7 днів.

Побічна дія та ускладнення при застосуванні ЛЗ:біль в епігастральній ділянці, анорексія, печія, нудота, метеоризм, блювання, шлунково-кишкові кровотечі, диспепсія, запор, діарея, підвищення рівня печінкових ферментів у плазмі крові; АГ, аритмія, зрідка застійна СН, периферичні набряки, синкопе; диспное, бронхоспазм; дизурія, цистит, порушення функції нирок, альбумінурія, гематурія, олігоурія або поліурія; анемія, збільшення часу кровотечі, еозинофілія, лейкопенія, тромбоцитопенія; сонливість або безсоння, слабкість, дратівливість; дзвін у вухах, порушення зору; шкірні висипання, шкірний свербіж, набряк обличчя.

Протипоказання до застосування ЛЗ:гіперчутливість до компонентів препарату; виразкова хвороба шлунка та ДПК; хр. запальні захворювання ШКТ; захворювання нирок та органів кровотворення; вагітність, період годування груддю; дитячий вік до 5 років.

Форми випуску ЛЗ:капс. по 250 мг, по 500 мг; табл. по 500 мг

Торгова назва:

I. МЕФЕНАМІНОВА КИСЛОТА-ДАРНИЦЯ, ЗАТ "Фармацевтична фірма "Дарниця", м. Київ, Україна
II. МЕФЕНАМІНОВА КИСЛОТА, Фламінго Фармасьютикалс Лтд, Індія

Поделиться:

Дата добавления: 2015-09-15; просмотров: 65; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.012 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты