Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Анестезуючі засоби загальної дії




  • Тіопентал натрію (Thiopental sodium) * (див. п. 10.1.2.1. розділу "АНЕСТЕЗІОЛОГІЯ ТА РЕАНІМАТОЛОГІЯ. ЛІКАРСЬКІ ЗАСОБИ")

Показання для застосування ЛЗ:як самостійний наркотизуючний засіб (в основному при недовготривалих оперативних втручаннях), а також для вводного та базисного наркозу BNF, WHO; застосування препарату можливо також у поєднанні з м’язовими релаксантами та аналгетиками при проведенні штучної вентиляції легень.

Спосіб застосування та дози ЛЗ:вводять в/в або ректально (останнє головним чином дітям); готують р-ни тільки безпосередньо перед використанням на стерильній воді для ін’єкцій; дітям – в/в струминно, повільно протягом 3–5 хв, одноразово вводять з розрахунку 3–5 мг/кг; перед проведенням інгаляційного наркозу без попередньої премедикації у новонароджених 3–4 мг/кг; підтримуюча доза становить 25–50 мг; у дітей з порушенням функції нирок (кліренс креатиніну менше 10 мл/хв) вводять 75% середньої дози; застосування препарату для базис-наркозу особливо показано для дітей з підвищеною нервовою збудливістю, у таких ситуаціях тіопентал можна застосовувати ректально у формі 5% теплого р-ну (32°С - 35°С): дітям до 3-х років – вводять з розрахунку по 0,04 г на 1 рік життя.

  • Кетамін (Ketamine) * (див. п. 10.1.2.2. розділу "АНЕСТЕЗІОЛОГІЯ ТА РЕАНІМАТОЛОГІЯ. ЛІКАРСЬКІ ЗАСОБИ")

Показання для застосування ЛЗ:як анестезуючий засіб при проведенні нетривалих діагностичних процедур і хірургічних втручань у дітей BNF, WHO; для проведення загального наркозу в комбінації з іншими препаратами (особливо з бензодіазепіном) препарат призначають меншою дозою; спеціальні показання для застосування кетаміну - болісні процедури; ендоскопія; деякі процедури в офтальмології; діагностичні та хірургічні втручання в ділянці шиї або ротової порожнини; отоларингологічні втручання; проведення наркозу хворим, у яких перевага надається в/м введенню препарату (наприклад, у дітей).

Спосіб застосування та дози ЛЗ:індивідуальна реакція залежить від дози, шляху введення та віку пацієнта, тому підбір дози препарату має проводитися індивідуально; при комбінованому застосуванні доза кетаміну має бути знижена; нижченаведені дози стосуються дорослих та дітей - в/в вводити треба повільно протягом 1 хв, початкова доза 0,7-2 мг/кг, яка забезпечує хірургічну анестезію протягом 5-10 хв приблизно через 30 сек після введення (хворим з високим ризиком або хворим, які знаходяться в стані шоку, рекомендована доза 0,5 мг/кг маси тіла); в/м початкова доза 4-8 мг/кг маси тіла, яка забезпечує хірургічну анестезію протягом 12-25 хв через декілька хв після введення; крапельно. 500 мг кетаміну додати до 500 мл 5 % р-ну глюкози або 0,9 % р-ну натрію хлориду; початкова рекомендована доза - 2-6 мг/кг/год; підтримуюча анестезія - у разі необхідності половину початкової дози або початкову дозу можна вводити повторно в/м або в/в.


Поделиться:

Дата добавления: 2015-09-15; просмотров: 58; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.007 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты