Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Протисудомні та протиепілептичні препарати




  • Кислота вальпроєва (Valproic acid) * (див. п. 5.1.7. розділу "ПСИХІАТРІЯ, НАРКОЛОГІЯ. ЛІКАРСЬКІ ЗАСОБИ")

Показання для застосування ЛЗ:як засіб монотерапії або в комбінації з іншими протиепілептичними засобами для лікування дітей при генералізованих нападах: клонічних, тонічних, тоніко-клонічних, абсансах, міоклонічних, атонічних, с-мі Леннокса-Гасто; при фокальних нападах – простих або вторинно генералізованих BNF, WHO; профілактика повторних нападів після однієї або більше фебрильних судом відповідно до критеріїв ускладнених фебрильних судом, коли переривчаста профілактика бензодіазепінами не ефективна.

Спосіб застосування та дози ЛЗ:сироп необхідно застосовувати за допомогою мірної ложки; рекомендована добова доза: діти – 30 мг/кг маси тіла; хворим до 1 року рекомендується призначати добову дозу в два прийоми; для пацієнтів, які приймали раніше протиепілептичні засоби, заміну їх слід проводити поступово, досягаючи оптимальної дози приблизно протягом 2 тижнів; при цьому доза попереднього препарату зменшується залежно від стану хворого; для пацієнтів, які не приймали інші протиепілептичні засоби, дозу препарату слід збільшувати кожні 2–3 дні, для того щоб досягти оптимальної дози приблизно через тиждень; за необхідності комбінації препарату з іншими протиепілептичніми засобами їх додають поступово. Дітям віком до 3 років застосування вальпроату натрію рекомендується виключно у вигляді монотерапії після порівняння потенційної користі від лікування та ризику розвитку захворювання печінки та панкреатиту у пацієнтів цієї вікової групи.

  • Натрію оксибутират (Natrii oxybutyras) (див. п. 10.1.2.2. розділу "АНЕСТЕЗІОЛОГІЯ ТА РЕАНІМАТОЛОГІЯ. ЛІКАРСЬКІ ЗАСОБИ")

Показання для застосування ЛЗ:неінгаляційний наркоз, вводний та базисний наркоз в хірургії; у психіатричній та неврологічній практиці – інтоксикації, травматичні ураження ЦНС, невротичні та неврозоподібні стани, невралгія трійчастого нерва, порушення сну.

Cпocіб застосування та дози ЛЗ: для наркозу застосовують в/в, в/м або внутрішньо; р-н вводять повільно, зі швидкістю 1-2 мл/хв, можна також вводити в/в краплинно; через 5-7 хв після початку введення хворі засинають; для вводного наркозу дітям призначають препарат внутрішньо у дозі 150 мг/кг у 20-30 мл 5% р-ну глюкози за 40 – 60 хв до операції; в/в вводять дітям у дозі 100 мг/кг у 30 - 50 мл 5% р-ну глюкози протягом 5 - 10 хв; при наркозі із застосуванням оксибутирату попередньо проводять звичайну премедикацію (промедолом, атропіном, дипразином, піпольфеном); для лікування гіпоксичного набряку мозку препарат застосовують в/в у дозі 50 - 100 мг/кг (у комплексі з іншими заходами).

  • Діазепам (Diazepam) * (див. п. 5.1.1. розділу "ПСИХІАТРІЯ, НАРКОЛОГІЯ. ЛІКАРСЬКІ ЗАСОБИ")

Показання для застосування ЛЗ:епілептичний статус, правець, м’язові спазми при нейродегенеративних захворюваннях, у тому числі при травмах хребта; премедикація в анестезіології при оперативних втручаннях і складних діагностичних процедурах BNF, WHO

Спосіб застосування та дози ЛЗ:швидкість в/в введення препарату дітям – 0,2 мл/хв; містить у своєму складі бензиловий спирт, який може викликати незворотні порушення у немовлят, особливо у недоношених, тому слід обдумано застосовувати препарат, і лише у випадках неефективності інших засобів. Виходячи з розумінь безпеки, обумовлених віковими особливостями розподілу та метаболізму, призначати ін'єкції препарату дітям віком до 6 років не рекомендується, за винятком ситуацій, коли застосування препарату має життєво важливе значення (наприклад, при епілепсії). Не доведена ефективність парентерального застосування препарату для новонароджених, до 30-денного віку. М’язові спазми при нейродегенеративних захворюваннях: новонародженим і дітям до 5 років – в/в або в/м 0,2 - 0,4 мл (1 - 2 мг), вища разова доза для введення дітям до 5 років не повинна перевищувати 5 мг діазепаму. Епілептичний статус: Новонародженим (після 30 днів) і дітям до 5 років препарат призначають в/в в дозі 0,04 - 0,1 мл/кг (0,2 - 0,5 мг/кг) за необхідності повторюють введення через 10 - 15 хв. Анестезіологія, хірургія: для досягнення короткочасного наркотичного сну при терапевтичних і хірургічних втручаннях (малі хірургічні операції, вивихи, переломи, діагностичні заходи в/в повільно, дітям – 0,2 - 0,4 мл/кг (1 - 2 мг/кг).

Протипоказання до застосування ЛЗ:перші 30 днів життя новонароджених через недостатність функції печінки

  • Тіопентал натрію (Thiopental sodium) * (див. п. 10.1.2.1. розділу "АНЕСТЕЗІОЛОГІЯ ТА РЕАНІМАТОЛОГІЯ. ЛІКАРСЬКІ ЗАСОБИ")

Показання для застосування ЛЗ:як самостійний наркотизуючний засіб (в основному при недовготривалих оперативних втручаннях), також для ввідного та базисного наркозу BNF, WHO; застосування препарату можливо також у поєднанні з м'язовими релаксантами та аналгетиками при проведенні штучної вентиляції легень.

Спосіб застосування та дози ЛЗ:вводять в/в або ректально (останнє головним чином дітям); готують р-ни безпосередньо перед використанням на стерильній воді для ін'єкцій; дітям – в/в струминно, повільно протягом 3–5 хв., одноразово вводять з розрахунку 3–5 мг/кг. Перед проведенням інгаляційного наркозу без попередньої премедикації у новонароджених – 3–4 мг/кг, підтримуюча доза становить 25–50 мг; у дітей з порушенням функції нирок (кліренс креатиніну менше 10 мл/хв) вводять 75% середньої дози. Застосування препарату для базис-наркозу особливо показано для дітей з підвищеною нервовою збудливістю. У таких ситуаціях тіопентал- можна застосовувати ректально у формі 5% теплого (+32°–+35° С) р-ну: дітям до 3-х років – вводять з розрахунку по 0,04 г на 1 рік життя.


Поделиться:

Дата добавления: 2015-09-15; просмотров: 47; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.007 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты