Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Оператори мови VBA та її керуючі конструкції. Конструкції With, For Each мови VBA. Управління файлами за допомогою VBA. Виконання макросу у Word запис макросу в Excel.




Оператор – це символ, або вираз, який дає вказівку програмі виконати певну дію над конкретними даними. VBA містить декілька категорій операторів: оператор присвоєння; числові і текстові оператори; логічні оператори; оператори порівняння.

Оператор присвоєння. Символ дорівнює (=) в VBA є оператором присвоювання і використовується для присвоєння значення змінній. Правила запису оператора присвоєння наступні: ліворуч від оператора присвоєння повинна стояти змінна, якій передається значення; праворуч від оператора присвоєння повинен стояти вираз.

Операція присвоєння має дві синтаксичні форми:

1. Let varname = expression;

2. varname = expression;

varname - будь-яка змінна VBA

expression - будь-який вираз VBA

Перший варіант операції присвоєння використовувався в ранніх мовах програмування Basic. Другий варіант використовується в сучасній версії VBA.

При виконанні оператора присвоєння VBA спочатку обчислює вираз праворуч від оператора присвоєння, а потім зберігає результат виразу в змінній, ім’я якої знаходиться зліва від знаку рівності.

X = 5 + 7; Y = X + 5 ; Z = X - Y; A = B; I = I + 1.

Початкуючим користувачам іноді незрозумілий сенс останньої операції присвоєння, коли і в лівій, і в правій частинах операції є одна і та ж змінна. В цьому випадку спочатку в проміжний елемент пам’яті поміщається результат обчислення виразу правій частині оператора присвоєння, а потім цей результат привласнюється змінною в лівій частині.

Наприклад, якщо в операторі присвоєння А = А +5, змінна А до операції присвоєння містила значення 7, то після операції вона міститиме значення 12 (7+5).

Слід запам’ятати:

· Можна присвоювати будь-яку чисельну змінну (або вираз) будь-якої іншої змінної чисельного типу (або змінній типу Variant );

· Якщо привласнюється чисельний вираз змінній, що типізується, з меншою точністю (наприклад, Double - Long), VBA округляє значення виразу для збігу з точністю змінної, що набуває нового значення;

· Якщо змінною типу String привласнюється змінна типу Variant , що містить число, VBA автоматично перетворить це число в рядок.

Оператор додавання (+)

Оператора додавання виконує просте додавання. Обидва операнди мають бути чисельними виразами або рядками, які VBA може перетворити в число. Оператора додавання можна також використовувати для виконання арифметичних операцій з даними типу Date .

Оператор віднімання (-)

Оператор віднімання виконує два завдання: використовується для віднімання одного числа з іншого; позначає унарний мінус (це знак мінус, який поміщається перед числом для вказівки того, що це негативне число). Помістити унарний мінус перед змінною або виразом означає те ж, що помножити це число -1.

Оператор множення (*)

Оператора множення перемножує два числа - результатом виразу множення є твір двох операндів. Обидва операнди у виразі множення мають бути чисельними виразами або рядками, які VBA може перетворити в число.

Оператор ділення (/)

Оператор ділення з плаваючою комою виконує звичайне арифметичне ділення своїх операндів.

Цілочисельне ділення (\)

Цілочисельне ділення відрізняється від ділення з плаваючою комою тим, що його результатом завжди є ціле число без дробової частини.

Піднесення до степені (^)

Оператор піднесення до степені підносить число до степені.

5 ^ 3 =125.


Поделиться:

Дата добавления: 2015-09-15; просмотров: 336; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты