Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Геофізичні явища зумовлені обертанням Землі навколо осі




Обертання Землі навколо своєї осі призводить до виникнення сили Коріоліса.Ця сила спричиняє ряд геоефектів, а саме:

1. Відхилення падаючих тіл на схід ;

2. Лежить в основі роботи маятника Фуко ;

3. У північній півкулі сила Коріоліса направлена вправо від руху, тому праві береги річок в північній півкулі крутіші — їх підмиває вода під дією цієї сили. У південній півкулі все відбувається навпаки ;

4. Спричиняє рух циклонів та антициклонів ;

.Проектування, складання та видання карт. Історія розвитку картографії в Україні.

Складання карт- це графічна побудова оригіналу карти, як просторової моделі деяких визначених сторін дійсності. Кожний з цих етапів, у свою чергу, поділяється на ряд стадій і процесів, які мають досить визначені завдання. Основним результатом проектування є програма карти -документ, який визначає призначення, вид і тип карти, її математичну основу, зміст, принципи генералізації, способи зображення і систему графічних символів, джерела і порядок їх використання, а також технологію виготовлення карти. Програма, доповнена технічними і економічними підрахунками, утворює проект карти.

Проектування карти передбачає в якості особливих стадій, по-перше, складання попереднього штриху програми, по-друге, збір, аналіз і оцінку джерел, по-третє, вивчення в межах картографічного регіону тих явищ, які повинні ввійти у зміст карти і детальну розробку програми. Рівним рахунком на етапі створення карти попередньою стадією служить підготовка і опрацювання джерел. Повний цикл робіт по створенню карти від її задуму до виходу із друку включає також етап створення карти, який утворює дві стадії: виготовлення друкованих форм і друкованих карт. Ці роботи знаходяться поза сферою безперечних інтересів курсу проектування і складання карт, але їх специфіка може впливати на технологію виготовлення карт. Тому в 1720 р. було прийнято указ про початок першого в Росії державного картографічного знімання. Зйомки виконувалися за допомогою визначених астрономічних координат широти (інструментально) і довготи (на підставі розрахунків за відстанню і різницею широт точок). Карти орієнтувались на північ. Така методика давала можливості об'єднувати їх за окремими територіями. Перші Українські навчальні карти були, очевидно, видані у Львові: картаІ.Шараневича "Львів за часів панування руських князів" (1861 p.).Українська картографія новітніх часів. Після проголошення УНРУкраїнським геодезичним управлінням видано 54 аркуші державної5. "спеціальної-" карти України масштабу 1:420000 і 4 аркуші масштабу1:1050000. Фізична карта України 6. П. Тутковського видана в масштабі1:1680000. В 1925 р. товариство "Укрповітряшлях" розпочало7. аерофототопографічне знімання території України. З 1928 р. продовжені тріангуляційні роботи на трасі Пулково-Миколаїв під керівництвом Ф.Красовського.Розвиткові картографії сприяли праці директора Інституту географії і картографії АН України С.Рудницького (1877-1937). Видатною працею в ці роки став "Атлас України й суміжних країв" В.Кубійовича (Львів, 1937p.). В 1992 році видано атлас "Українці. Східна діаспора", 1993-му – серію карт "Україна. Природне середовище та людина". Шкільний курс географії8. забезпечується низкою настінних карт материків, України та атласами для3-8-х класів.

3. Поняття про територіальну організацію суспільства.

Предмет суспільної георафії - геопросторова (територіальна) організація суспільства чи його окремих частин: населення, виробничої, соціальної, політичної, духовної чи природно-ресурсної сфер.

Що означає геопросторова (територіальна)[1] організація?

Рис. 2. Три "пласти" геопросторової організації: а - взаєморозташування об'єктів у двовимірному просторі земної поверхні; б - наявність геопросторових зв'язків між цими об'єктами; в - існування геопросторових формувань А і В

 

По-перше: взаєморозташування (взаєморозміщення) об'єктів у двовимірному (вертикальна - третя координата у більшості випадків до уваги не береться) просторі земної поверхні. Воно існує між двома пороговими масштабами: а) загальноземним (глобальним); б) "точко­вим", вираженим рівнем окремого підприємства (закладу) чи населеного пункту. Усі просторові відношення явищ і процесів між двома зазначе­ними масштабами характеризуються географічністю. Розміщення над загальноземним - це вже космічне розташування. Воно не належить до сфери географії. Так само внутрішня просторова організація підприєм­ства (взаєморозташування цехів і дільниць) не є завданням дослідження географічної науки. Важливою рисою геопросторовості є взаємозв'я- заність об'єктів із природним довкіллям земної поверхні. Кожен об'єкт ідентифікується його координатами довготи і широти, протяжністю, площею та ін. (рис. 2 а).

По-друге: наявність просторових зв 'язків між розташованими у межах земної поверхні об'єктами. Ця зв'язаність виражається наявністю ліній зв'язку (транспортних та інших ліній комунікації); пере­міщенням речовини, енергії та інформації (передусім людей - носіїв усіх цих "субстанцій") (рис. 2 б).

По-третє: існування територіальних суспільних утворень (формувань, поєднань, систем, структур). Найчастіше ці територіальні утворення є конкретними об'єктами суспільно-географічних дослі­джень. Прикладами можуть бути економічний район, господарський вузол, територіальний агропромисловий комплекс, територіальна система розселення, політико-географічний район та ін. (рис. 2 в).

По-четверте: функціонування територіальних утворень, що полягає в регульованій (також саморегульованій) зміні їхніх станів унаслідок взаємодії з довкіллям (природним і суспільним) для досяг­нення завчасно передбачених цілей. Наприклад, агробізнесовий комп­лекс певної території має головною метою виробництво продовольчих продуктів (товарів). Взаємодіючи з іншими комплексами та природним довкіллям, він функціонує як регульована територіальна система, де кожна ланка (галузі, виробництва, підприємства, заклади й установи) і комплекс у цілому змінюють свій стан протягом року. Регулювання відбувається шляхом переробки складовими частинами комплексу чи спеціальними управлінськими органами інформації про стан комплексу.


Поделиться:

Дата добавления: 2015-09-15; просмотров: 88; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.005 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты