Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


БІЛЕТ 23.




1. Магнітосфера Землі.

Магнітосфера – ділянка навколоземного (чи навколопланетного) простору, фізичні властивості якої визначаються магнітним полем планети та його взаємодією з потоками заряджених частинок. Окрім Землі магнітосфера існує в інших планет, які мають власне магнітне поле: у Меркурія,Юпітера, Сатурна, Урана та Нептуна.

Термін магнітосфера запропонував 1959 року Томас Ґолд.

Незважаючи на назву, магнітосфера за формою зовсім не сферична — формою вона швидше нагадує цибулину.

Магнітне поле планет, зокрема Землі, близьке за формою до поля магнітного диполя, і його напруженість біля поверхні Землі становить біля 40A/м, міняючись від екватора до магнітних полюсів. Найпотужніша та найактивніша магнітосфера Юпітера. Її особливістю є те, що всередині неї рухаються чотири великі супутники: Іо, Ганімед, Каллісто та Європа. У магнітосфері Юпітера, як і в земній, є радіаційні пояси.

Магнітосфера розташована вище від іоносфери й простягається на відстань у кілька разів більшу за радіус Землі. Це область де магнітне поле Землі суттєво вливає на рух частиноксонячного вітру. Досить чітка межа між магнітосферою та плазмою, утвореною частинками сонячного вітру, називається магнітопаузою.

Зовнішньою і найбільш протяжною оболонкою Землі є магнітосфера - область навколоземного простору, фізичні властивості якої визначаються магнітним полем Землі і його взаємодією з потоками заряджених часток.

Дослідження, проведені за допомогою космічних зондів і штучних супутників Землі, показали, що Земля постійно знаходиться в потоці корпускулярного випромінювання Сонця (т.зв. сонячний вітер). Він утворюється завдяки безупинному розширенню (витіканню) плазми сонячної корони і складається з заряджених часток (протонів, ядер та іонів гелію, а також більш важких позитивних іонів та електронів). В орбіті Землі швидкість спрямованого руху часток у потоці коливається від 300 до 800 км/сек. Сонячна плазма несе із собою магнітне поле, напруженість якого в середньому дорівнює 4,8-10-за/м (6·10-5 е).

При зіткненні потоку сонячної плазми з перешкодою - магнітним полем Землі - утворюється ударна хвиля, що поширюється назустріч потоку, фронт якого з боку Сонця в середньому локалізований на відстані 14-14 радіусів Землі (RA) від її центру. За фронтом ударної хвилі випливає перехідна область товщиною ~ 20 тис. км, де магнітне поле сонячної плазми стає неупорядкованим, а рух її часток - хаотичним. Температура плазми у цій області підвищується приблизно з 200 тис. градусів до ~ 10 млн. градусів.

Магнітосфера реагує на прояви сонячної активності, що викликає помітні зміни у сонячному вітрі і його магнітному полі. Виникає складний комплекс явищ, що одержав назву магнітної бурі. При бурях спостерігається безпосереднє вторгнення в магнітосферу часток сонячного вітру, відбувається нагрівання і посилення іонізації верхніх шарів атмосфери, прискорення заряджених часток, збільшення яскравості полярних сяйв, виникнення електромагнітних шумів, порушення радіозв'язку на коротких хвилях і т.д.

В області замкнутих ліній геомагнітного поля існує магнітна пастка для заряджених часток. Нижня її межа визначається поглинанням захоплених у пастку часток атмосферою на висоті кількох сотень км, верхня практично збігається з межею магнітосфери на денній стороні Землі, дещо знижуючи на нічній стороні. Потоки захоплених у пастку часток високих енергій (головним чином протонів і електронів) утворюють т.зв. радіаційний пояс Землі. Частки радіаційного пояса становлять значну радіаційну небезпеку при польотах у космос.

2.Сутність понять «гартленд» та «рімленд».

Ідеї «серцевинної країни» або «гартленду» запропонував Г. Маккіндер, де відчуваються морські впливи і до якого входять материки Євразія та Африка. Сецевиною цього острова є територія Російської імперії, а потім СРСР від зх. границь до Єнісею. Він писав що перемога Москви у другій світовій війні зробить СРСР найбільшою суходільною силою на земній кулі. Більше того, це буде наймогутніша держава з погляду стратегічної оборони. Серцевина – найбільша у світі природна фортеця, і ключ до неї лежить у східній Європі. Він писав. Хто управляє Східною Європою, той управляє «серцевинною країною», хто управляє серцевинною країною, ой управляє світовим островом, хто управляє світовим островом (Євразією + Африкою), той керує світовим островом , той управляє світом. Ця ідея вплинула на войовничу стратегію держав Заходу у східному напрямку, а значить проти України. Цією гіпотезою була створена одно полярна геополітична країна світу.

«Рімленд» або «Євразійське узбіччя» - ідея Спікмена – це територія поза межами гартленду, тобто Середня і Західна Європа, Близький і Середній Схід, Пд, Пд-Сх, Сх і Пн-Сх Азія. Ця концепція хоча й глобалістична, але американська. Особливу роль відводилась не серцю Євразії, а Євразійському узбіччю. Не було протистоянь між континентальними та морськими країнами, а вони навпаки об’єднувались з Великобританією проти інших країн узбіччя, включаючи Росію, або Великобританії з Росією проти домінуючої сили на узбіччі. «Хто править узбіччям, той править Євразію, той вирішує долю світу».В кінцевому результаті все звелося до одного і того ж – як управляти світом, а ці теорії – римленду і гартленду – це лише засоби до світового панування.


Поделиться:

Дата добавления: 2015-09-15; просмотров: 57; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.007 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты