Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


ТЕРМІНОЛОГІЧНИЙ СЛОВНИК




Анкетування – метод отримання первинної інформації, що полягає у складанні анкет та проведення опитування; застосовується для вивчення громадської думки, при переписах населення, у вивченні товариств.

Гендер – соціальна стать, сукупність поведінкових норм та позицій, які асоціюються з особами жіночої, або чоловічої статі в певному суспільстві.

Гендерна дискримінація – нерівне (залежне від статі ставлення до особистостей, які мають однакову кваліфікацію, освіту, показники продуктивності праці, уособлене у відмові від рівної оплати за рівну працю, відмові у наймі на роботу, просуванні по посадах тощо.

Гендерна ідентичність – усвідомлення своєї належності до певної статі та готовність дотримуватися відповідних суспільних норм.

Гендерна соціалізація – набуття індивідами різних гендерних характеристик у процесі соціалізації.

Гендерна політика - політика: а) здійснювана для усунення дискримінації за ознакою статі; б) здійснювана для формування егалітарного суспільства; в) що є в широкому сенсі політикою, що охоплює сфери зайнятості, сім'ї, тощо.

Гендерні ролі – набір очікуваних зразків поведінки (гендерних норм) чоловіків і жінок.

Експертне опитування - різновид опитування, в ході якого респондентами є експерти - висококваліфіковані фахівці у певній галузі діяльності. Особливість методу полягає в тому, що він передбачає компетентне участь експертів при аналізі та вирішенні досліджуваних проблем .

Інтерв’ю - метод збору даних соціологічного дослідження, що полягає в тому, що спеціально навчений інтерв'юер, як правило, в безпосередньому контакті з респондентом усно задає питання, передбачені програмою дослідження.

Контент – аналіз - метод виявлення й оцінки специфічних характеристик текстів та інших носіїв інформації, у якому відповідно до цілей дослідження виділяються певні смислові одиниці змісту і форми інформації.

Метод - спосіб досягнення мети, сукупність прийомів й операцій теоретичного або практичного освоєння дійсності, а також людської діяльності, організованої

Методологія - є наукою або вченням про методи наукового дослідження.

Мова - знакова система, що співвідносить понятійний зміст і типове звучання (написання). Система символічної комунікації, тобто шляхом вокальних (і письмових) знаків, що різко відрізняють людські істоти від всіх інших видів.

Мовний сексизм - патріархатні стереотипи, зафіксовані в мові, що подають і нав’язують носіям цієї мови певну картину світу, в якій жінкам відводиться другорядна роль та приписуються переважно негативні якості.

Норма - стандарт (правило), що регулює поведінку в соціальній обстановці.

Організаційна культура- це оригінальна суміш цінностей, норм, звичок, традицій, форм поведінки і ритуалів, властива даної організації. Організаційна культура - стратегічний інструмент, що дозволяє орієнтувати всі підрозділи та окремих осіб на спільні цілі, мобілізувати ініціативу співробітників, забезпечити відданість організації і полегшити спілкування.

Організація - суспільний механізм, що призначений для досягнення колективної (єдиної) цілі та діяльність, якого, якимось чином, управляється.

Патріархатна свідомість – 1) переконання, що в суспільних і родинних стосунках повинно існувати жорстке розділення чоловічих і жіночих ролей; 2) погляд, згідно якому, чоловікові належить ведуча, активна роль в сім'ї і суспільстві, а жінці - підпорядкована, пасивна; 3) переконання, що життєві цінності жінок і чоловіків різні: сім'я і кохання - цінності для жінок; справа, робота, самореалізація поза сім'єю - цінності чоловіків; 4) перевага родинних стосунків, в яких чоловік є главою сім'ї, вносить основний вклад до її бюджету; 5) основна роль жінки в суспільстві роль матері, тобто поведінки, пов'язаної з народженням і вихованням дітей; 6) засудження поведінки жінки, в якій домінують орієнтації на самореалізацію поза сім'єю, на кар'єру, професійні досягнення; 7) переконання, що повинні всіляко закріплюватися і розвиватися відмінні риси в поведінці дівчаток і хлопчиків; 8) уявлення про те, що патріархатна модель суспільства природна, обумовлена біологічними відмінностями статей; 9) засудження рівних прав жінки і чоловіка.

Переконання - певний духовний стан, властивість, для якої характерна генетична не розчленованість інтелектуально – раціонального, почуттєво – емоційного й вольового компонентів.

Спостереження- пасивний метод наукового дослідження, при якому дослідник, тобто спостерігач не впливає на розвиток подій. Його примітивною формою - життєвим спостереженням - користується кожна людина у своїй повсякденній практиці.

Субкультура - поняття, що характеризує культуру групи або класу, що відрізняється від панівної культури або ж є ворожою цій культурі (контркультура).

Тестування (тест) - стандартизовані завдання, результат виконання яких дозволяє вимірювати деякі психофізичні і особистісні характеристики, а також знання, вміння, навички випробуваного; опитувальник, який поширюється як матеріал, що використовується для конкретних соціологічних досліджень.

Традиція - культурні норми і цінності, які люди приймають через їх минулу корисність, звички і які можуть бути передані іншим поколінням.

Цінності - соціально схвалені й поділені більшістю людей уявлення про те, що таке добро, справедливість, патріотизм, романтична любов, дружба та інше. Цінності не піддаються сумніву, вони служать еталоном й ідеалом для всіх людей. Цінності - це те, що виправдує й надає зміст нормам. Життя людини - цінність, а її охорона - норма.

Фемінізм (фр. feminisme, від латів. femina - жінка) - означає загальна назва суспільного руху за дотримання паритету в наданні цивільних прав жінкам і чоловікам. Практика фемінізму ініціювала нову політичну теорію - теорію рівноправ'я. Згідно визначенню, даному в глосарії Московського центру гендерних досліджень, фемінізм – це: 1) цілісна теорія, пов'язана з характером глобального пригноблення жінок і їх підпорядкування чоловікам; 2) соціополітична теорія і практика, прагнучі до звільнення жінок від чоловічої переваги і експлуатації; 3) соціальний рух, що містить в собі стратегічну конфронтацію з гендерно-класовою системою, і 4) будь-яка ідеологія, що полягає в діалектичному протиріччі зі всіма ідеологіями жінконенависництва.


Поделиться:

Дата добавления: 2015-09-15; просмотров: 74; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты