Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


АВСТРАЛІЯ ТА ОКЕАНІЯ




Загальна площа Австралії та Океанії становить 8,52 млн км², населення — 32,6 млн осіб. Для Австралії та Океанії характерні теплий морської клімат, високий ендемізм флори і фауни. Австралія - за геологічним віком вважається найстарішим континентом . Він являє собою величезне плато увігнуте в центральній частині і піднятими по краям. Рівнини займають 95% території, велика їх частина – це безлюдний простір із пустель і боліт. У той же час континент багатий підземними водами, які утворюють величезні артезіанські басейни на глибині від 20 м до 2 км. Австралія - найменший з материків. Площа його 7,7 млн. км2. Австралія - країна іммігрантів. Основна частина населення - нащадки переселенців. Колонізація континенту європейцями почалася в кінці XVIII ст. У 2000 р. населення Австралії складало 19,2 млн. осіб. На континенті проживає близько 400 тис. аборигенів (2,1% населення). Австралія - самий слабонаселенний континент (2,5 людини на 1 км2). Велика частина населення (85%) проживає у містах. В економіці Австралії важливу роль відіграє сільське господарство. По вивозу пшениці, цукру, м'яса, вовни країна посідає перше місце серед світових експортерів. Вугілля, залізна руда, алюміній, золото, срібло, зріджений природний газ - за цими видами продукції Австралія теж входить до числа головних експортерів світу. В епоху швидко розповсюджуються інформаційних технологій країна займає одне з провідних місць за кількістю комп'ютерів на душу населення (понад 350 на 1 тис. осіб). Австралія - країна суцільної грамотності. Займає друге місце у світі після Японії за новим показником Всесвітньої організації охорони здоров'я - гарному стану здоров'я.

Австралія та Океанія — один з найменш заселених регіонів світу. Середня густота населення в Австралії — 2,2 осіб/км кв. Австралія та Нова Зеландія — країни переселенського типу формування населення. Серед європейців тут переважають нащадки англійців. У Новій Зеландії вони складають 4/5 населення, тому країну часто називають «Британією південних морів». Корінне населення Австралії (близько 160 тис.) живе на малопридатних землях у внутрішніх районах країни. Аборигени Нової Зеландії — маорі— становлять 12% населення.

В історичному та економічному розвитку Австралії та Нової Зеландії чимало спільного з Канадою. У наш час це розвинуті індустріально-аграрні країни з високим рівнем життя населення. У структурі господарства провідну роль відіграє обробна промисловість. Але у світовій торгівлі обидві країни мають аграрно-сировинну спеціалізацію. Країни Океанії, крім Нової Зеландії, належать до групи країн, що розвиваються, їхня роль у світовій економіці незначна. Характер і структура господарства цих країн склалася під впливом ЕГП: розташування в екваторіальних і тропічних широтах та ізольоване існування. У багатьох країнах Океанії зберігається архаїчний родоплемінний лад. В економіці країн регіону значну роль відіграють ТНК та іноземний капітал.


Поделиться:

Дата добавления: 2015-09-15; просмотров: 78; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты