Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Тема 3. ДЕМОКРАТІЯ ЯК ВНУТРІШНЯ ФОРМА ОРГАНІЗАЦІЇ ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ.




Поняття та ознаки демократії. Демократія як загальнолюдська цінність. Функції і принципи демократії. Форми та інститути демократії. Демократія і самоврядування.

Становлення демократії в Україні.

Поняття демократії як форми організації та функціонування державної влади і демократизму як способу її діяльності. Співвідношення демократії і народовладдя, її відмінність від таких організації влади, як монархія, аристократія, олігархія. Ознаки демократії (політичний, державний характер, політичне рівноправ'я громадян, висловлення волі більшості при дотриманні прав меншості, виборність органів держави, взаємна відповідальність держави і громадянина, законність тощо). Поняття демократії як загальнолюдської цінності передбачає аналіз її основних форм — інструментальної та особистої цінності.

Функції і принципи демократії , їх класифікація . Характеристкаі таких функцій, як організаційно-політична, регулятивно-компромісна, установча, контрольна, охоронна, суспільно-стимулююча. Принципи демократії (свобода, рівність усіх перед законом, пріоритет прав і свобод людини, гласність, виборність, політична різноманітність, плюралізм та ін.).

Форми та інститути демократії , їх визначення й відповідна класифікація. Головні риси народного представництва і референдуму, їх головні переваги і недоліки цих форм.

Співвідношення демократії і самоврядування потрібно , їх критерії, час виникнення, соціальний зміст співвідношення суб'єкта і об'єкта, принципи здійснення. Державні форми самоврядування - діяльність представницьких органів та вирішення суспільством окремих державних питань на прикладі України, інших держав світу.

Досягнення демократії на сучасному етапі розбудови правової державності та формування громадянського суспільства в Україні (наприклад, багатопартійність, розподіл влади, свобода слова тощо).

 

Тема 4. ФОРМА ДЕРЖАВИ

Поняття форми держави та її структура.Фактори, що обумовлюють різноманітність форм держави.Форма правління держави, її різновиди. Форма правління в Україні за Конституцією 1996 р.

Поняття та класифікація форм державного устрою. Конституційні принципи державного устрою в Україні..Поняття і різновиди державних (політичних) режимів.

Фктори, які впливають на процес формування держави та дати їм відповідну характеристику.Поняття форм правління, їх види (монархія, республіка та ін.), ознаки, згідно з якими визначаються форми правління держави (наприклад, як створюються вищі органи держави, яка їх структура, як співвідносяться вищі та місцеві органи держави).

Форма правління в Україні, посилаючись на Конституцію 1996 р.

Форми державного устрою, характеристики її внутрішньої структури.

 

 


Поделиться:

Дата добавления: 2015-09-15; просмотров: 88; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.005 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты