Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


ЗМІСТОВНИЙ МОДУЛЬ 2




 

 

Тема 4. Поняття злочину та класифікація злочинів

 

 

Визначення поняття злочину на різних етапах розвитку люд­ської цивілізації.

Поняття злочину за КК України. Ознаки злочину, їх загальна характеристика. Юридична природа положення ч. 2 ст. 11 КК України щодо малозначності діяння, його значення для правоза-стосовчої практики.Злочини та інші правопорушення: співвідношення, спільні ознаки, відмінності. Класифікація злочинів у кримінальному праві. Окремі види класифікації злочинів, що використовуються в КК України. Кла­сифікація злочинів за ступенем тяжкості в КК України та її кри­мінально-правове значення.

 

Тема 5. Склад злочину і кваліфікація злочинів

Поняття складу злочину. Значення складу злочину. Структура і зміст складу злочину. Співвідношення понять злочин і склад злочину.

Обов'язкові та факультативні ознаки складу злочину.

Проблеми класифікації складів злочинів. Підстави (критерії) поділу юридичних складів злочинів на види. Основні види скла­дів злочинів та їх кримінально-правова характеристика.Поняття кваліфікації злочинів. Кваліфікація злочинів — різ­новид юридичної кваліфікації в кримінальному праві. Кваліфіка­ція злочинів як стадія застосування кримінального закону. Зага­льний механізм кваліфікації злочинів. Формула кваліфікації злочину та юридичне формулювання обвинувачення як основні форми закріплення кваліфікації злочинів у процесуальних доку­ментах.

Інші факультативні елементи, що характеризують об'єктивну сторону складу злочину (спосіб, час, місце, обстановка (ситуа­ція), знаряддя та засоби вчинення злочину).

Триваючі, продовжувані та складні (складені) злочини як спе­цифічні різновиди одиничних злочинів. Особливості об'єктивної сторони цих злочинів, відмінність їх від окремих форм множин­ності злочинів.

 

 

Тема 6.. Суб'єкт складу злочину

Поняття суб'єкта злочину за КК України. Співвідношення по­нять «суб'єкт злочину», «виконавець злочину», «особа винувато­го» та «особистість злочинця».

Осудність суб'єкта злочину як обов'язкова ознака складу зло­чину. Поняття осудної особи та неосудності за КК України. Фор­мула неосудності. Обмежена осудність за КК України та її кримі­нально-правове значення. Особливості кримінальної відповідаль­ності за злочини, вчинені у стані сп'яніння внаслідок вживання ал­коголю, наркотичних засобів або інших одурманюючих речовин.Вік суб'єкта злочину як обов'язкова ознака суб'єкта складу злочину. Вплив віку на кримінальну відповідальність особи.

Поняття спеціального суб'єкта злочину за КК України. Під­стави класифікації спеціальних суб'єктів злочину та основні їх види. Вплив ознак спеціального суб'єкта злочину на

кримінальну відповідальність.

 

Тема 7. Суб'єктивна сторона складу злочину

Поняття суб'єктивної сторони складу злочину. Загальна хара­ктеристика ознак, що утворюють суб'єктивну сторону складу злочину.

Поняття вини за КК України. Компоненти, що утворюють зміст вини. Спірні питання щодо вини в науці кримінального права.

Підстави (критерії) поділу вини на форми та види. Криміналь­но-правове значення поділу вини на форми і види.Умисел як форма вини. Види умислу за КК України. Особли­вості змісту інтелектуального та вольового моментів прямого та непрямого (евентуального) умислу. Вплив специфічної констру­кції юридичного складу злочину на зміст умислу. Види умислу, що виділяються в теорії кримінального права: заздалегідь обду­маний умисел та умисел, що виник раптово; конкретизований та неконкретизований умисел. Кримінально-правове значення за­значених видів умислу.Необережність як форма вини. Види необережності за КК Ук­раїни. Злочинна самовпевненість, її інтелектуальний та вольовий моменти. Відмінність злочинної самовпевненості від непрямого умислу. Злочинна недбалість, її інтелектуальний та вольовий мо­менти. Об'єктивний та суб'єктивний критерії злочинної недбалос­ті, її відмінність від казусу (випадку) в кримінальному праві.Складна вина. Основні форми (прояви) складної вини в юри­дичних складах окремих злочинів. Кримінально-правове значен­ня складної вини.

Мотив і мета злочину, їх види та кримінально-правове зна­чення. Поняття фізіологічного афекту, його вплив на криміналь­ну відповідальність особи.

Помилка в кримінальному праві. Види помилок, їх вплив на вину та кримінально-правову оцінку поведінки особи.

 

Тема8 . Звільнення від кримінальної відповідальності

Поняття звільнення від кримінальної відповідальності. Юри­дична природа та основний кримінально-правовий зміст звіль­нення від кримінальної відповідальності як окремого інституту в сучасному кримінальному праві.

Правові підстави та порядок звільнення від кримінальної від­повідальності за КК України. Проблеми систематизації окремих різновидів звільнення від кримінальної відповідальності в теорії кримінального права. Особливості звільнення від кримінальної відповідальності:1) у зв'язку з дійовим каяттям;2) у зв'язку з примиренням винуватого з потерпілим;3) у зв'язку з передачею особи на поруки;4) у зв'язку із зміною обстановки;5) у зв'язку із закінченням строків давності;6) на підставі закону України про амністію.

Загальна характеристика спеціальних видів звільнення від кримінальної відповідальності, передбачених в нормах Особливої частини КК України.

 

Тема 9.. Поняття, мета та види покарання

Поняття покарання за КК України. Ознаки покарання. Пока­рання в системі заходів кримінально-правового впливу.

Мета покарання за КК України. Спірні питання щодо мети (цілей) покарання в науці кримінального права. Кара, виправлен­ня засуджених, загальна та спеціальна превенція як окремі цілі (складові мети) покарання. Проблеми ієрархії цілей покарання при застосуванні окремих видів покарань.

Поняття виду покарання. Система видів покарання в криміна­льному праві. Основні ознаки (характеристики) системи видів покарання за КК України. Кримінально-правове значення систе­ми видів покарання.

Види покарань за КК України. Штраф. Позбавлення військо­вого, спеціального звання, рангу, чину або кваліфікаційного кла­су. Позбавлення права обіймати певні посади або займатися пев­ною діяльністю. Громадські роботи. Виправні роботи. Службові обмеження для військовослужбовців. Конфіскація майна та її відмежування від спеціальної конфіскації. Арешт. Обмеження волі. Тримання в дисциплінарному батальйоні військовослужбов­ців. Позбавлення волі на певний строк. Довічне позбавлення волі. Смертна кара як вид покарання в кримінальному праві окре­мих держав. Смертна кара в історії кримінального права України. Рішення Конституційного Суду України від 29 грудня 1999 р. щодо неконституційності положень КК України 1960 р. в части­ні, що передбачає смертну кару як вид покарання.Призначення покарання за сукупністю вироків. Умови, поря­док та принципи призначення остаточного покарання за сукупні­стю вироків. Межі остаточного покарання, що призначається за сукупністю вироків. Особливості та порядок призначення пока­рання особі, яка засуджується за сукупністю злочинів та за суку­пністю вироків одночасно.

 

 

Тема 10. Особливості кримінальної відповідальності та покарання неповнолітніх

Неповнолітні та малолітні як особливі суб'єкти охоронних кримінально-правових відносин. Види заходів кримінально-правового впливу, що можуть бути застосовані» до неповноліт­нього та малолітнього за КК України.

Примусові заходи виховного характеру, що застосовуються до особи, яка до досягнення віку, з якого може наставати криміна­льна відповідальність, вчинила суспільно небезпечне діяння.

Звільнення неповнолітнього від кримінальної відповідальнос­ті. Підстави звільнення неповнолітнього від кримінальної відпо­відальності із застосуванням примусових заходів виховного ха­рактеру. Особливості звільнення неповнолітнього від криміналь­ної відповідальності у зв'язку із закінченням строків давності.

Види покарань, що можуть бути застосовані до неповнолітніх. Особливості застосування до неповнолітніх окремих видів пока­рань (штраф, громадські роботи, виправні роботи, арешт, позбав­лення волі на певний строк).

Призначення покарання неповнолітнім. Додаткові правові орієн­тири, які враховує суд при призначенні покарання неповнолітньому. Межі остаточного покарання, яке може бути призначене неповнолі­тньому за сукупністю злочинів та (або) за сукупністю вироків.

Звільнення неповнолітнього від покарання та його відбування. Особливості звільнення неповнолітнього від відбування пока­рання з випробуванням, звільнення від покарання із застосуван­ням примусових заходів виховного характеру, звільнення від по­карання у зв'язку із закінченням строків давності, умовно-дострокове звільнення від відбування покарання.

Особливості погашення і зняття судимості в осіб, які вчинили злочин до досягнення ними вісімнадцятирічного віку.

 

Тема 11. Основні питання кримінального права іноземних держав

 

Загальна характеристика та джерела кримінального права іно­земних держав. Кримінальні кодекси та інші джерела криміналь­ного права держав, правові системи яких входять до континента­льної сім'ї права (Франція, ФРН, держави СНД). Судовий преце­дент як джерело англійського кримінального права. Особливості джерел кримінального права США, окремих держав Азії та Аф­рики.

Основні інститути, що стосуються злочину, за кримінальним правом іноземних держав (Франції, ФРН, Російської Федерації, Англії, США). Визначення поняття злочину (злочинного діяння) та класифікація злочинних діянь. Вина як суб'єктивна умова кримінальної відповідальності. Мінімальний вік кримінальної відповідальності. Осудність, обмежена (зменшена) осудність та неосудність. Обставини, що виключають кримінальну відповіда­льність. Особливості відповідальності за незакінчений злочин та за співучасть у злочині.

Основні інститути кримінального права іноземних держав, що стосуються покарання та інших заходів кримінально-правового впливу. Види покарань за кримінальним правом окремих держав. Особливості призначення покарання. Звільнення від покарання та його відбування. Заходи безпеки, що не є покаранням.

Розвиток науки кримінального права в іноземних державах. Основні напрямки (школи) у науці кримінального права (просві­тницько-гуманістична, класична, антропологічна, соціологічна). Сучасні кримінально-правові теорії (неокласицизм, фінальна тео­рія, школа соціального захисту, новий соціальний захист та інші).

 

"Кримінальний процес України"

ЗМІСТОВНИЙ МОДУЛЬ 1 „Загальна частина”

Тема 1. Поняття, завдання, основні інститути кримінального процесу

.Загальне поняття та історичні форми кримінального процесу . Поняття кримінального процесу як діяльності компетентних органів і посадових осіб. Кримінально-процесуальні правовідносини. Кримінальний процес, кримінальне судочинство, правосуддя.

Завдання кримінального процесу. Його роль в державному механізмі боротьби зі злочинністю та в охороні прав особи.Система і стадії кримінального процесу.

Кримінально-процесуальні функції: поняття, основні види, суб'єкти. Наука кримінально-процесуального права. Розвиток її в Україні. Кримінальний процес як навчальна дисципліна, її завдання. Зв'язок кримінального процесу з іншими галузями права, суміжними науками, а також з оперативно-розшуковою діяльністю.

 

Тема 2. Кримінально-процесуальне законодавство України. Джерела кримінально-процесуального права.

Поняття і завдання кримінально-процесуального права України. Кримінально-процесуальний кодекс України. Його структура та зміст. Інші законодавчі акти, які містять норми кримінально-процесуального права. Міжнародні договори України та їх співвідношення з кримінально процесуальним законодавством України.

Кримінально-процесуальний закон і кримінально-процесуальні норми. Застосування кримінально-процесуального закону за аналогією.

Чинність кримінально-процесуального закону в часі, просторі та щодо осіб.

Значення для кримінального процесу рішень Конституційного Суду України, роз'яснень Пленуму Верховного Суду України, наказів та інструкцій Генерального прокурора України, керівництва СБУ та МВС УкраїниПроцесуальна форма, її поняття і значення.

Процесуальні гарантії, їх поняття та види.

 

Тема 3. Принципи кримінального процесу

Поняття, значення і система принципів кримінального процесу . Їх співвідношення з принципами судоустрою.Конституційні принципи кримінального процесу. Їх значення та зміст. Законність. Державна мова судочинства. Рівність усіх учасників процесу перед законом і судом. Повага до гідності особи, невтручання в її особисте і сімейне життя. Право людини на свободу та особисту недоторканність. Недоторканність житла Таємниця листування, телефонних розмов, телеграфної та іншої кореспонденції. З'ясування істини, Забезпечення підозрюваному, обвинуваченому, підсудному права на захист. Презумпція невинуватості. Свобода від самовикриття, викриття членів сім'ї чи близьких родичів. Здійснення правосуддя виключно судами. Участь народу в здійсненні правосуддя. Незалежність і недоторканність суддів, їх підкорення лише закону. Змагальність судового розгляду. Забезпечення апеляційною та касаційного оскарження судових рішень. Обов'язковість рішень суду.

Інші принципи кримінального процесу, закріплені в Кримінально-процесуальному кодексі України, їх значення та зміст. Публічність процесу . Забезпечення всім особам, які беруть участь у справі, права на захист їх законних інтересів. Вільна оцінка доказів. Безпосередність дослідження доказів. Усність судового розгляду.

Принципи кримінального процесу України і проблеми реалізації міжнародних стандартів основних прав і свобод людини.

 

 

Тема 4. Суб'єкти кримінально-процесуального процесу.

 

Поняття і класифікація суб'єктів кримінально-процесуальної діяльності.

Державні органи і посадові особи, які ведуть процес. Суд як орган правосуддя. Законний склад суду. Прокурор, його завдання і повноваження у кримінальному процесі, на різних його стадіях.Слідчий як орган досудового слідства, його повноваження.

Особи, які мають особистий інтерес у справі. Підозрюваний. Обвинувачений. Потерпілий, Цивільний позивач. Цивільний відповідач. Їх процесуальні права та обов'язки. Підстави та порядок заявлення цивільного позову в кримінальній справі

Особи, які представляють у кримінальній справі інтереси інших суб'єктів кримінально-процесуальної діяльності. Поняття захисту в кримінальному процесі. Захисник підозрюваного, обвинуваченого, підсудного, його завдання, права та обов'язки. Коло осіб, які можуть бути захисниками. Обставини, які виключають участь особи у справі як захисника.. Випадки обов'язкової участі захисника в кримінальному процесі. Відмова підозрюваного, обвинуваченого, підсудного від захисника. Оплата праці захисника.

Представник потерпілого, цивільного позивача, цивільного відповідача. Коло осіб, які можуть бути допущені до участі у справі як представники. Обставини, які виключають участь особи у справі як представника потерпілого, цивільного позивача, цивільного відповідача. Права та обов'язки представника.

Законний представник підозрюваного, обвинуваченого, підсудного, потерпілого. Коло осіб, які можуть брати участь у справі як законні представники. їх права та обов'язки.

Інші суб'єкти кримінально-процесуальної діяльності, їх права та обов'язки.

Процесуальні та не процесуальні заходи забезпечення безпеки суб'єктів кримінально-процесуальної діяльності.

.

 

Тема 5. Доказування і докази в кримінальному процесі

Поняття і значення кримінально-процесуального доказування . Мета доказування у кримінальному процесі. Поняття та зміст істини в кримінальному процесі.

Предмет і межі доказування у кримінальній справі. Особливості предмету доказування в окремих категоріях справ.

Поняття доказів та. Їх процесуальних джерел. Належність і допустимість доказів Класифікація доказів та їх джерел.

Процес доказування у кримінальній справі, його елементи. Обов'язок доказування Способи збирання і перевірки доказів. Застосування науково-технічних засобів для збирання а перевірки доказів.Участь у доказуванні підозрюваного, обвинуваченого, захисника, потерпілого, цивільного позивача, цивільного відповідача та інших осіб.

Поняття та значення оцінки доказів. Правила оцінки доказів. Характеристика джерел доказів. Показання свідків, їх предмет , значення та оцінка. Особи, які не можуть бути допитані як свідки у кримінальній справі. Процес формування свідоцьких показань, його етапи. Об'єктивні та суб'єктивні фактори, які впливають на формування показань свідка.

Показання потерпілого, їх предмет, значення та оцінка.Показання підозрюваного та обвинуваченого, їх предмет, значення та оцінка. Обмова, самообмова та алібі в показаннях підозрюваного і обвинуваченого. Висновок експерта, його предмет, значення, форма та зміст. Права, обов'язки та відповідальність експерта. Підстави для відводу експерта, порядок його вирішення. Відмінність експерта від спеціаліста. .

Речові докази, їх поняття та види.Протоколи слідчих та судових дій як джерела доказів. Процесуальні гарантії їх повноти та достовірності. Перевірка та оцінка протоколів слідчих і судових дій Перевірка та оцінка цих протоколів.

Інші документи як джерела доказів, їх поняття, види, відмінність від речових доказів. Перевірка та оцінка документів.

 

Тема 6. Заходи процесуального примусу

 

Поняття, призначення та види заходів кримінально-процесуального примусу .

Підстави, мотиви та порядок затримання особи за підозрою у вчиненні злочину . Строк затримання. Протокол затримання, його форма та зміст. Вручення підозрюваному копії протоколу затримання. Права та обов'язки затриманого. Участь захисника. Звільнення затриманого.

Поняття, підстави та мета застосування запобіжних заходів. Порядок обрання, зміни і скасування запобіжних заходів. Обставини, які при цьому враховуються.

Підстави та порядок застосування як запобіжного заходу взяття під варту. Строки тримання під вартою. Місце та порядок тримання осіб, взятих під варту. Порядок продовження строків тримання обвинуваченого під вартою. Особливості застосування запобіжного заходу у вигляді взяття під варту щодо окремих категорій осіб.

Застосування застави як запобіжного заходу .

Конституційні гарантії законності застосування заходів процесуального примусу .

 

 

ЗМІСТОВНИЙ МОДУЛЬ 2 „Особлива частина”

 

Тема 7. Порушення кримінальної справи

 

Поняття, завдання і значення стадії порушення кримінальної справи. Органи та посадові приводи для порушення кримінальної справи. Підстави для порушення кримінальної справи. Перевірка заяв і повідомлень про злочини, її строки і способи. Вжиття заходів до запобігання вчиненню злочину або до його припинення. Використання оперативно-розшукових матеріалів для вирішення питання про порушення кримінальної справи.

Процесуальний порядок порушення кримінальної справи. Постанова про порушення кримінальної справи, її форма, зміст і значення. Обставини, що виключають провадження в кримінальній справі, як підстави для відмови в порушенні кримінальної справи.

Процесуальний порядок відмови в порушенні кримінальної справи. Постанова про відмову в порушенні кримінальної справи, її форма, зміст і значення. Оскарження постанови про відмову в порушенні кримінальної справи.

Направлення заяв та повідомлень про злочини за належністю. Нагляд прокурора за додержанням законів у стадії порушення кримінальної справи.

 

Тема 8. Дізнання та досудове слідство.

Поняття і завдання досудового розслідування кримінальної справи. Співвідношення досудового розслідування і судового слідства.

Форми досудового розслідування. Досудове слідство як основна форма досудового розслідування. Дізнання у справах про тяжкі злочини. Дізнання у справах про злочини, які не є тяжкими. Обсяг розслідування і строки.

Поняття і види підслідності кримінальних справ. Розв'язання спорів про підслідність.

Строки досудового слідства. Порядок їх продовження.

Забезпечення прав учасників досудового розслідування.

Здійснення прокурорського нагляду , судового та відомчого контролю за додержанням законів органами досудового розслідування.

Поняття та види слідчих дій. .Порядок виклику і допиту свідка. Особливості виклику і допиту неповнолітнього свідка. .Порядок виклику і допиту потерпілого.

Підстави та порядок застосування слідчим і органом дізнання заходів до забезпечення безпеки свідків і потерпілих.Відшкодування свідкам, потерпілим та іншим особам витрат у зв'язку з їх викликом до органів дізнання, досудового слідства.

Процесуальний порядок виклику і допиту підозрюваного.Очна ставка, її поняття, мета .

Значення процесуального акту притягнення особи до участі у справі як обвинуваченого Обвинувачений і винний.Підстави та порядок притягнення особи як обвинуваченого.

Зупинення досудового розслідування: поняття, підстави, умови та процесуальний порядок.Відновлення зупиненого досудового розслідування, підстави для закриття кримінальної справи, в якій провадження досудового слідства чи визнання зупинено.

Сутність прокурорського нагляду за органами дізнання і досудового слідства. дізнання та досудового слідства. Основні напрями, завдання прокурорського нагляду при порушення кримінальної справи і провадженні досудового слідства

 

Тема 9. Підсудність.

Поняття і значення підсудності кримінальних справ, її види

Предметна (родова) підсудність. Територіальна підсудність. Інші види підсудності. їх характеристика.

Підстави та порядок передачі справи з одного суду до іншого

 

Тема 10. Попередній розгляд справи суддею.

Завдання і значення стадії попереднього розгляду справи суддею. Питання, які з'ясовуються при попередньому розгляді справи суддею.

Порядок досудового розгляду справи суддею.

Рішення, які приймаються суддею за результатами досудового розгляду справи. Строки досудовою розгляду справи.

Питання, які суддя повинен вирішити в порядку підготовки до судового розгляду справи.

Строки призначення справи до розгляду в судовому засіданні.

 

Тема 11. Судовий розгляд.

Завдання і значення стадії судового розгляду кримінальної справи. Здійснення принципів кримінального процесу в стадії судового розгляду.

Законний склад суду. Незмінність складу суду при розгляді справи. Безперервність судового розгляду.

Участь прокурора в судовому розгляді. його права та обов'язки. Наслідки неявки прокурора в судове засідання.

Участь підсудного в судовому розгляді справи, його права та обов'язки. Наслідки неявки підсудного в судове засідання. Участь захисника підсудного в судовому розгляді, його права та обов'язки. Наслідки неявки захисника в судове засідання. Відмова підсудного від захисника.Участь у судовому розгляді перекладача, спеціаліста і експерта. їх права та обов'язки. Наслідки неявки їх в судове засідання.

Підтримання порядку в судовому засіданні. Заходи, які вживаються до осіб, що порушують порядок в судовому засіданні і виявляють неповагу до суду.

Постанови (ухвали), які виносить суд першої інстанції в судовому засіданні .

Судове слідство, його значення в судовому розгляді кримінальної справи. Співвідношення судового і досудового слідства.Початок судового слідства. Визначення обсягу доказів, що підлягають дослідженню, та порядку їх дослідження.

Процесуальний порядок допиту підсудного, потерпілого, свідка. Оголошення попередніх показань цих осіб. Судові дебати, їх значення, порядок і зміст. Репліки учасників судових дебатів.Останнє слово підсудного, його значення.Суть і значення судового вироку . Законність і обгрунтованість вироку.Види вироків. Підстави для винесення обвинувального вироку . Види обвинувальних вироків. Підстави для винесення виправдувального вироку. Права особи, виправданої судом.

Порядок постановлений і проголошення вироку . Окрема думка судді, її юридичне значення.

Форма та зміст обвинувального і виправдувального вироків.

Строк вручення копії вироку засудженому і виправданому .

 

 

Тема12. Провадження справ в апеляційній інстанції

 

Конституція України про форми оскарження судових рішень у кримінальних справах. Завдання і значення апеляційного провадження. Основні риси апеляційного провадження.Судові рішення, на які може бути подана апеляція.Особи, які мають право подати апеляцію. Зміст апеляції.Порядок і строки апеляційного оскарження. Відновлення строку на апеляційне оскарження , підстави та порядок.Повідомлення учасникам процесу про апеляцію.Доповнення , зміна і відкликання апеляції.Суди, які розглядають справи в апеляційному порядку.Попередній розгляд справи апеляційним судом. Рішення, які можуть бути прийняті при попередньому розгляді справи апеляційним судом. Вирішення питань, пов"язаних з підготовкою справи до апеляційного розгляду.

Строки розгляду справи в апеляційному суді.Особи, які беруть участь в розгляді справи апеляційним судом, їх права та обов'язки.Порядок розгляду справи в апеляційному суді. Судове слідство в суді апеляційної інстанції. Прийняття апеляційною інстанцією нових матеріалів.Види рішень, які може прийняти апеляційна інстанція.

Розгляд справи судом першої інстанції після скасування вироку або ухвали (постанови). Обов'язковість вказівок суду апеляційної інстанції при додатковому розслідуванні і повторному розгляді справи судом першої інстанції.

 

Тема 13. Виконання судових рішень в кримінальних справах

Завдання і значення стадії виконання судового вироку, ухвали, постанови.

Набрання вироком суду законної сили. Обов'язковість і преюдиційність вироку .

Порядок і строки звернення вироку до виконання.

Набрання законної сили ухвалою і постановою апеляційного суду, ухвалою касаційного суду. Порядок звернення їх до виконання.

Процесуальні питання, які вирішуються судом у стадії виконання вироку до звернення вироку до виконання; під час виконання вироку; після відбуття покарання засудженим.

Порядок розгляду судом питань, пов'язаних з виконанням вироку. Оскарження рішень гуду, прийнятих ним у цій стадії процесу. Нагляд прокурора за законністю виконання вироків.

 

Тема 14. Касаційне провадження.

Завдання і значення стадії касаційного провадження. Відмінність цієї стадії від апеляційного провадження.

Судові рішення, які можуть бути перевірені в касаційному порядку.

Особи, які мають право подати касаційну скаргу і внести касаційне подання. Зміст касаційної скарги і касаційного подання.

Порядок і строки касаційного оскарження і внесення касаційного подання Відновлення строку на касаційне оскарження і внесення касаційного подання. Повідомлення учасникам процесу про надходження касаційних скарг і подань.

.Порядок розгляду справи касаційним судом. Прийняття касаційним судом нових матеріалів. Обсяг перевірки справи касаційним судом

Результати розгляду справи касаційним судом. Підстави для скасування чи зміни вироку, ухвали чи постанови касаційним судом. Недопустимість погіршення становища засудженого чи виправданого

Ухвала касаційного суду. Її зміст, порядок оголошення та звернення до виконання

Обов'язковість вказівок касаційного суду. Розгляд справи після скасування касаційним судом вироку, ухвали чи постанови.

 

 

Тема 15. Провадження в справах про злочини неповнолітніх.

Особливості предмету доказування у кримінальних справах щодо неповнолітніх. Особливості порушення, досудового розслідування і судового розгляду справ про злочини неповнолітніх.

Особливості провадження у справах осіб, які на момент вчинення суспільно-небезпечного діяння не досягли віку , з якого можлива кримінальна відповідальність

 

Тема 16. Застосування примусових заходів медичного характеру.

 

Провадження у справах неосудних і осіб, які захворіли душевною хворобою після вчинення злочину, особливості предмету доказування, досудового розслідування і його закінчення, судового провадження.

Види примусових заходів медичного характеру , які може застосувати суд. Порядок їх зміни і скасування. Відновлення кримінальних справ щодо осіб, які захворіли душевною хворобою після вчинення злочину, а потім одужали. Порядок звільнення засудженого, який захворів душевною хворобою, від відбування покарання.

 

 

СІМЕЙНЕ ПРАВО УКРАЇНИ

 

Змістовний модуль 1 „Загальна частина”

 

Тема 1. СІМЕЙНЕ ПРАВО - ЯК ГАЛУЗЬ НАЦІОНАЛЬНОГО ПРАВА УКРАЇНИ.

Природа сімейно-правових норм і місце сімейного права в системі права. Предмет сімейного права. Метод регулювання сімейних відносин. Основні засади сімейного права. Місце Конституції України, Сімейного Кодексу України, Цивільного Кодексу України, законів та інших нормативно-правових актів в системі сімейного законодавства. Сімейні правовідносини. Юридичні факти, які породжують сімейні правовідносини. Здійснення сімейних прав та виконання обов’язків. Право на захист сімейного права.

 

Тема 2. ШЛЮБ

 

Поняття та ознаки шлюбу. Обставини, наявність яких необхідна для того, щоб шлюб мав юридичну силу. Порядок вступу до шлюбу. Державна реєстрація шлюбу. Перелік обставин, , які слугують підставами для визнання шлюбу недійсним. Відмінність між визнанням шлюбу недійсним та визнанням шлюбу неукладеним.Поняття та умови укладення шлюбу (позитивний та негативний).Державна реєстрація шлюбу, її правове значення.Недійсність шлюбу та її правові наслідки.Визнання шлюбу неукладеним.Припинення шлюбу.

 

Тема 3. ОСОБИСТІ НЕМАЙНОВІ ПРАВОВІДНОСИНИ ПОДРУЖЖЯ.

 

Особливості особистих немайнових правовідносин подружжя. Вплив на регулювання особистих немайнових відносин подружжя норм моралі, національної культури, історичних традицій, соціально-економічних умов та особистих чинників. Види особистих немайнових відносин подружжя.Особисті немайнові відносини фізичної особи за ЦК та особисті немайнові відносини подружжя за СК України.:право на материнство;

право на батьківство;право на повагу індивідуальності;право на фізичний та духовний розвиток;право на зміну прізвища;право на розподіл обов’язків та спільне вирішення питань життя сім*ї;

 

Тема 4. МАЙНОВІ ПРАВОВІДНОСИНИ ПОДРУЖЖЯ

 

Майнові правовідносини подружжя як складний комплекс дії щодо володіння, користування та розпорядження майном подружжя.Підстава виникнення права спільної сумісної власності подружжя. Роздільне майно подружжя.

Поділ спільного майна подружжя. Подружні договори: договори щодо майна подружжя та договори про надання утримання. Шлюбний договір та його специфіка.

Загальна характеристика майнових правовідносин подружжя.Спільне та роздільне майно подружжя..Права та обов’язки подружжя щодо утримання.

 

 

Змістовний модуль 2 „ Особлива частина”

 

Тема 5. ПРАВОВІДНОСИНИ БАТЬКІВ І ДІТЕЙ

Підстави виникнення прав і обов’язків батьків та дітей. Визначення походження дітей від батьків, які перебувають у шлюбі. Презумпція батьківства. Особисті немайнові права та обов’язки батьків і дітей. Позбавлення батьківських прав – найскладніший вид сімейно-правових спорів. Правовідносини з приводу майна між батьками та дітьми. Аліментні правовідносини між батьками та дітьми..Визначення походження дитини..Особливості особистих немайнових правовідносин батьків і дітей.Підстави і правові наслідки позбавлення батьківських прав.Правовідносини батьків ті дітей з приводу утримання.

 

Тема 6. ВЛАШТУВАННЯ ДІТЕЙ-СИРІТ ТА ДІТЕЙ, ПОЗБАВЛЕНИХ БАТЬКІВСЬКОГО ПІКЛУВАННЯ

Усиновлення як старіший правовий інститут сімейного права. Усиновлювач та усиновлений. Питання опіки та піклування над дітьми. Права дитини, над якою встановлена опіка і піклування. Патронат. Прийомна сім’я та дитячий будинок сімейного типу. .Поняття усиновлення.Умови, порядок та правові наслідки усиновлення.Визнання усиновлення недійсним та скасування усиновлення.Позбавлення усиновлювача батьківських прав.Опіка та піклування над дітьми.Патронат. Договір про патронат.Правове регулювання прийомної сім’ї та дитячого будинку сімейного типу.

 

Тема 7. ПРАВОВЕ РЕГУЛЮВАННЯ СІМЕЙНИХ ВІДНОСИН ЗА УЧАСТЮ ІНОЗЕМЦІВ ТА ОСІБ БЕЗ ГРОМАДЯНСТВА

Сімейні відносини, обтяжені іноземним елементом. Поняття колізійних норм. Міжнародно-правові акти, що входять до системи національного законодавства України. Закон України «Про міжнародне приватне право». Реєстрація шлюбу з іноземним елементом. Визнання батьківства та усиновлення у правовідносинах з іноземним елементом.

Визнання актів цивільного стану, зареєстрованих за законами іноземних держав України.

Застосування законів іноземних держав в Україні.

 

«Цивільне право України»

ЗМІСТОВНИЙ МОДУЛЬ 1 „Загальна частина”

 

Тема 1. Цивільне право як галузь права України. Цивільне законодавство.

Поняття приватного права. Приватне право і цивільне право. Поняття цивільного права як галузі права України. Місце цивільного права в системі правових галузей. Предмет цивільно-правового регулювання: майнові відносини, особисті немайнові відносини. Специфіка юридичних фактів у цивільному праві. Диспозитивні засади в цивільному праві. Особливості цивільно-правових санкцій. Принципи та функції цивільного права України. Визначення і система цивільного права. Поняття і структура цивільного законодавства. Співвідношення цивільного законодавства з цивільним правом. Дія цивільно-правових актів у часі, просторі та за колом осіб. Застосування цивільного законодавства по аналогії. Тлумачення цивільно-правових норм.

 

Тема 2. Цивільні правовідносини

Поняття та загальна характеристика цивільного правовідношення. Ознаки цивільного правовідношення. Права та обов‘язки суб‘єктів цивільних правовідносин. Класифікація цивільних правовідносин. Абсолютні та відносні цивільні правовідносини..Елементи цивільних правовідносин.Зміст цивільного правовідношення.Види цивільних правовідносин.

 

Тема 3. Здійснення цивільних прав та виконання обов‘язків. Захист цивільних прав .

Підстави виникнення цивільних прав та обов‘язків. Здійснення цивільних прав. Межі здійснення цивільних прав. Виконання цивільних обов‘язків. Право на захист цивільних прав та інтересів. Судовий захист цивільних прав та інтересів. Нотаріальний захист цивільних прав. Самозахист. Здійснення права на захист. Відшкодування майнової та моральної шкоди. Юридична відповідальність.

Поняття цивільно-правової відповідальності. Види відповідальності. Форми відповідальності.Умови цивільно-правової відповідальності. Моральна шкода.Збитки та їx відшкодування. Принцип повного відшкодування.Випадки обмеженої відповідальності.

Відповідальність за дії тpeтix oci6. Випадки відповідальності незалежно від вини..Підстави звільнення від відповідальності. Поняття випадку та непереборної сили.

 

Тема 4. Фізичні особи як суб‘єкти цивільного права .

Поняття фізичної особи. Ім‘я і місце проживання фізичної особи. Правоздатність фізичних осіб. Зміст правоздатності фізичних осіб. Дієздатність фізичних осіб. Часткова дієздатність. Обмеження дієздатності. Поновлення цивільної дієздатності фізичної особи. Визнання громадянина недієздатним. Порядок і правові наслідки визнання громадянина безвісно відсутнім і оголошення його померлим. Фізична особа-підприємець. Цивільно-правова відповідальність фізичної особи-підприємця. Опіка та піклування. Орган опіки та піклування. Призначення опікуна або піклувальника. Фізична особа, яка не може бути опікуном або піклувальником. Права та обов‘язки опікуна та піклувальника. Опіка над майном.

 

 

Тема 5. Юридичні особи

 

Поняття юридичної особи як суб‘єкта цивільних правовідносин. Ознаки юридичних осіб. Організаційно-правові форми юридичних осіб. Державна реєстрація юридичних осіб. Найменування юридичної особи. Цивільна правоздатність та цивільна дієздатність юридичної особи. Місцезнаходження юридичної особи. Філії та представництва. Види юридичних осіб. Підприємницькі товариства. Господарські товариства. Повне товариство. Командитне товариство. Товариство з обмеженою відповідальністю. Акціонерне товариство.Виробничий кооператив.

 

Тема 6. Об‘єкти цивільних прав

 

Поняття об‘єктів цивільних прав та цивільних правовідносин. Види об‘єктів цивільних прав. Оборотоздатність об‘єктів цивільних прав. Поняття речі. Тварини. Класифікація речей. Майно. Підприємство як єдиний майновий комплекс. Гроші. Валютні цінності. Поняття цінного паперу. Групи та види цінних паперів. Вимоги до цінних паперів. Передання прав та виконання за цінним папером. Нематеріальні блага. Інформація. Особисті немайнові блага.

 

ЗМІСТОВНИЙ МОДУЛЬ 2 „Особлива частина”

Тема 7. Правочини. Представництво

Поняття та види правочинів. Загальні вимоги, додержання яких є необхідним для чинності правочину. Презумпція правомірності правочину. Види правочинів. Форма правочину. Способи волевиявлення. Тлумачення змісту правочину. Відмова від правочину. Правові наслідки недодержання сторонами при вчиненні правочину вимог закону. Поняття та підстави представництва. Правові наслідки вчинення правочину представником. Вчинення правочинів з перевищенням повноважень. Представництво за законом. Комерційне представництво. Представництво за довіреністю. Форма довіреності. Довіреність юридичної особи.

 

Тема 8. Строки та терміни. Позовна давність.

Поняття строку і терміну в цивільному праві. Визначення і початок перебігу строку і терміну. Закінчення строку. Порядок вчинення дій в останній день строку. Поняття позовної давності. Загальна та спеціальна позовна давність. Зміна тривалості позовної давності. Обчислення позовної давності. Початок перебігу позовної давності. Зупинення, переривання і відновлення строків позовної давності. Наслідки спливу позовної давності. Вимоги, на які позовна давність не поширюється.

 

Тема 9. Особисті немайнові права фізичної особи

Поняття особистого немайнового права фізичної особи. Ознаки і види особистих немайнових прав фізичної особи. Зміст особистого немайнового права фізичної особи. Здійснення та забезпечення здійснення особистих немайнових прав. Обмеження особистих немайнових прав фізичної особи. Правові підстави та зміст права на захист особистого немайнового права фізичної особи. Способи захисту особистого немайнового права фізичної особи. Правові наслідки невиконання рішення суду про захист особистого немайнового права. Право фізичної особи, особисте немайнове право якої порушено, на відшкодування шкоди. Особисті немайнові права, що забезпечують природне існування фізичної особи. Особисті немайнові права, що забезпечують соціальне буття фізичної особи.

 

 

Тема10. Право власності

 

Поняття права власності. Зміст права власності. Суб‘єкти права власності. Використання власником свого майна для здійснення підприємницької діяльності. Непорушність права власності. Тягар утримання майна. Ризик випадкового знищення та випадкового пошкодження майна. Право власності українського народу. Право приватної власності. Право державної власності. Право комунальної власності. Підстави набуття права власності. Набуття добросовісним набувачем. Набуття добросовісним набувачем права власності на майно, відчужене особою, яка не мала на це право. Набуття права власності на новостворене майно. Набуття права власності на перероблену річ. Привласнення загальнодоступних дарів природи. Момент набуття права власності за договором. Знахідка. Бездоглядна домашня тварина. Скарб. Набувальна давність. Приватизація. Підстави припинення права власності. Відмова від права власності. Знищення майна. Викуп земельної ділянки. Пам‘ятки історії та культури. Реквізиція. Конфіскація.

 

 

Тема 11. Види права власності

Поняття і види права спільної власності. Право спільної часткової власності. Визначення часток у праві спільної часткової власності. Здійснення права спільної часткової власності. Переважне право купівлі частки у праві спільної часткової власності. Припинення права на частку у спільному майні. Право спільної сумісної власності. Стягнення на частку майна, що є у спільній сумісній власності. Земля як об‘єкт права власності. Суб‘єкти права власності на землю. Забудова земельної ділянки. Самочинне будівництво. Земельна ділянка при придбанні житлового будинку. Припинення права власності на земельну ділянку. Поняття житла. Житловий будинок, садиба, квартира як об‘єкти права власності. Квартира в житлово-будівельному кооперативі. Об‘єднання власників.

 

Тема 12. Захист права власності .

Право власника на витребування майна із чужого незаконного володіння. Право власника на витребування майна від добросовісного набувача. Витребування грошей та цінних паперів. Розрахунки при витребуванні майна із чужого незаконного володіння. Захист права власності від порушень, не пов‘язаних із позбавленням володіння. Визнання права власності. Відшкодування шкоди, завданої власнику земельної ділянки, житлового будинку, інших будівель у зв‘язку із зниженням їх цінності.

 

Тема 13. Право інтелектуальної власності: загальні положення.

Поняття права інтелектуальної власності. Співвідношення права інтелектуальної власності та права власності. Об‘єкти права інтелектуальної власності. Суб‘єкти права інтелектуальної власності. Підстави виникнення (набуття) права інтелектуальної власності. Особисті немайнові права інтелектуальної власності. Майнові права інтелектуальної власності. Строк чинності інтелектуальної власності. Використання об‘єкта права інтелектуальної власності. Передання майнових прав інтелектуальної власності. Здійснення права інтелектуальної власності, яке належить кільком особам. Право інтелектуальної власності на об‘єкт, створений у зв‘язку з виконанням трудового договору. Права інтелектуальної власності на об‘єкт, створений на замовлення. Наслідки порушення права інтелектуальної власності. Захист права інтелектуальної власності.

 

 

Тема 14. Авторські та суміжні права

Об‘єкти авторського права. Твори, які не є об‘єктами авторського права. Суб‘єкти авторського права. Співавторство. Виникнення авторського права. Особисті немайнові права автора. Забезпечення недоторканності твору. Майнові права інтелектуальної власності. Використання твору. Опублікування твору (випуск твору в світ). Використання твору за згодою автора. Випадки правомірного використання твору без згоди автора. Право автора на плату за використання твору. Строк чинності майнових прав інтелектуальної власності на твір. Правові наслідки закінчення строку чинності майнових прав інтелектуальної власності на твір. Право автора на частку від суми продажу оригіналу твору. Об‘єкти та суб‘єкти суміжних прав. Виникнення суміжних прав. Майнові права інтелектуальної власності на об‘єкт суміжних прав. Використання виконання. Фонограми, відеограми, передачі мовлення. Строки чинності суміжних майнових прав.

 

Тема 15. Право інтелектуальної власності в науці, промисловості та сільському господарстві .

Поняття наукового відкриття. Право на наукове відкриття. Придатність винаходу для набуття права інтелектуальної власності на нього. Придатність корисної моделі та промислового зразка для набуття прав інтелектуальної власності на нього. Засвідчення набуття права інтелектуальної власності на винахід, корисну модель, промисловий зразок. Суб‘єкти права та майнові права інтелектуальної власності на винахід, корисну модель, промисловий зразок. Строк чинності майнових прав інтелектуальної власності на винахід, корисну модель, промисловий зразок. Правові наслідки припинення виключних майнових прав інтелектуальної власності на винахід, корисну модель, промисловий зразок. Визнання прав інтелектуальної власності на винахід, корисну модель, промисловий зразок недійсними. Права попереднього користувача на винахід, корисну модель, промисловий зразок. Придатність компонування інтегральної мікросхеми для набуття права інтелектуальної власності на нього. Суб‘єкти права інтелектуальної власності на компонування інтегральної мікросхеми та їх майнові права. Строки чинності майнових прав на компонування інтегральної мікросхеми. Визнання прав інтелектуальної власності на компонування інтегральної мікросхеми недійсними. Право попереднього користувача на компонування інтегральної мікросхеми. Поняття та об‘єкти раціоналізаторської пропозиції. Обсяг правової охорони раціоналізаторської пропозиції. Права суб‘єктів права інтелектуальної власності на раціоналізаторську пропозицію. Види прав інтелектуальної власності на сорт рослин, породу тварин. Суб‘єкти права інтелектуальної власності на сорт рослин, породу тварин та їх майнові права. Строк чинності майнових прав інтелектуальної власності на сорт рослин, породу тварин.

 

Тема 16. Загальні положення про зобов’язання.

Поняття цивільно-правового зобов’язання як цивільного правовідношення. Підстави виникнення зобов’язання. Класифікація зобов’язань за різними критеріями. Елементи зобов’язання: суб’єкти, об’єкти і зміст. Предмет зобов’язання. Часткові, солідарні і субсидіарні зобов’язання. Виконання зобов’язання. Види забезпечення виконання зобов’язання. Припинення зобов’язань. Відповідальність за невиконання зобов’язань.

 

Тема 17. Цивільно-правовий договір: загальні положення. .

Поняття цивільно-правового договору. Багатозначність терміна договір. Характерні риси цивільно-правового договору як юридичного факту. Функції цивільно-правового договору. Класифікація цивільно-правових договорів. Зміст договору. Істотні, звичайні і випадкові умови договору. Оферта і акцепт як стадії укладення договору. Місце укладення договору. Зміна та розірвання договору.

 

 

ПРАВО ЄВРОПЕЙСЬКОГО СОЮЗУ

 

ЗМІСТОВНИЙ МОДУЛЬ 1

Тема № 1. Загальна характеристика Європейського Союзу та права ЄС. Предмет та система курсу. Історичні передумови та етапи створення Європейського Союзу.

Предмет та система курсу. Країни та народи Європейського Союзу. Порядок вступу до ЄС та процедура. Символи ЄС. Європейський Союз та Рада Європи. Економічні, політичні та інші передумови створення ЄС. Створення ЄОВС. Загальна характеристика Паризького договору. Створення ЄЕС и Євратому. Загальна характеристика Римських договорів. Організаційне об’єднання Європейських співтовариств. Загальна характеристика Єдиного європейського акту.Створення Європейського Союзу. Загальна характеристика Маастрихтського договору 1992 року. Загальна характеристика Амстердамського договору 1997 р. Загальна характеристика Ницького договору 2001 р.

 

 

Тема № 2. Поняття, особливості, принципи, джерела та система права ЄС.

Поняття права Європейського Союзу. Співвідношення права Європейського Союзу та національного права держав-членів ЄС. Співвідношення права Європейського Союзу і міжнародного права. Європейська конвенція по захисту прав людини та основних свобод;

Принципи права ЄС. Принцип прямої дії права ЄС. Джерела права ЄС. Первинні та вторинні джерела права ЄС (установчі договори, нормативно-правові акти ЄС та інші).. Система права ЄС.

 


Поделиться:

Дата добавления: 2015-09-15; просмотров: 66; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.005 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты