Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Тема 5. ПРАВОВА ДЕРЖАВА




Концепція правової держави: історія виникнення та розвиток.Поняття та ознаки правової держави. Співвідношення права і влади в правовій державі.Забезпечення прав і свобод громадян в правовій державі.

Формування правової держави в Україні. Концепція правової держави, її історичний розвиток Основа концепції правової держави є людина, здійснюється охорона і захист її основних невід’єм­них прав. Правова держава - як держава, де панує право, правовий закон.

Основні ознаки правової держави : закріплення в законодавстві й гарантування основних невід'ємних прав людини; взаємна відповідальність особи і людини; верховенство правового закону в усіх сферах суспільного та державного життя; встановлення режиму регулювання відносин між особою і державою на основі загальнолюдського принципу " дозволено все, що прямо не заборонено законом"; розподіл влади та ін.

Ідеєя правової держави - панування правового закону в усіх сферах державного і суспільного життя.Забезпечення прав і свобод - головна мета діяльності правової держави. Нпрямки (форми) діяльності держави щодо забезпеченню прав і свобод людини, громадянина.

Шляхи формування правової держави в Україні: удосконалення діючого законодавства; підвищення якості юридичної практики; подолання правового нігілізму; перебудови юридичної освіти; підвищення політичної і правової культури громадян та ін.

 

 

Тема 6. Держава в політичній системі суспільства

 

Поняття політичної системи суспільства. Місце і роль держави в політичній системі суспільства. Держава та громадські організації. Нормативна основа політичної системи суспільства.

Поняття політичної системи суспільства, особливості цієї системи, її структура. Особлива сфера діяльності людей - політична, поняття політики, політичних відносин.Політичні організації, держава, політичні партії та окремі громадські організації . Місце і роль держави в політичній системі суспільства .

Характер взаємодії, які виникають між державою та громадськими організаціями. Громадські організації - профспілки, політичні партії, трудові колективи.

Нормативні акти, які регламентують діяльність держави та громадських організацій.

 

Тема 7 Громадське суспільство, держава і право

Становлення та розвиток громадянського суспільства. Громадянське суспільство та сучасна держава. Держава та народ в громадянському суспільстві.

Поняття громадянського суспільства, його структура: недержавні об'єднання людей, система неполітичних суспільних відносин, асоціація вільних та рівноправних людей та сфера суспільного та приватного життя людей. Основні ознаки громадянського суспільства. Процес становлення та розвитку громадянського суспільства.

Визначення сучасної держави, як взаємодіють між собою держава та громадянське суспільство .Місце держави та народу в громадянському суспільстві, як народ може здійснювати вплив на розвиток громадян суспільства.

 

ЗМІСТОВНИЙ МОДУЛЬ 2 „ТЕОРІЯ ПРАВА”

 


Поделиться:

Дата добавления: 2015-09-15; просмотров: 66; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.005 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты