Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Освітні системи за рубежем




Система освіти у США має комплексну структуру, компоненти якої пов'язані з різними рівнями і формами навчання. Першою ланкою є дошкільна освіта. Типів закладів дошкільної освіти: - групи дітей 4-х - 5-ти років при школах. Ці державні дитячі садки працюють 2-3 години зранку, дбаючи передусім про інтелектуальний розвиток дитини; - школи-ясла для дітей раннього віку (з 3-х років). Окремі з них діють при наукових центрах і педагогічних коледжах, використовуючи програми розвиваючого навчання; -приватні центри - функціонують протягом дня переважно при підприємствах і організаціях для дітей робітників і службовців. У звичайних групах займається 1—2 дошкільняток із проблемами розвитку. Концепція дошкільного виховання у США полягає у розвитку особистості дитини через набуття нею досвіду. Значна увага приділяється розвитку дитячої творчості та обдарованості. У процесі залучення до мистецтва у дітей розвивають здатність до спілкування. З молодшої середньої шк. починається диференціація навчання згідно з рівнем здібностей та бажань учнів, з 9 кл. крім обов’язкових вводяться предмети за вибором. старша середня шк. являє собою установу, я вякій навч. здійсн. за 3 профілями академічним (є підготовкою до всупу у ВНЗ і здійсн. за ускладненими програмами), загальним (орієнтує на вступ до середніз навч. закладів),виробничий (для учн. які підуть на виробництво) У змісті навчання вх. «ядра» обов’язкові (рідна мова, л-ра, суспільствознавчі науки, комп’ютерна грамотність) і предмети за вільним вибором учнів (існує до кілька сот таких предметів).

У США нараховується кілька тисяч найрізноманітніших ВНЗ, які можна класифікувати багатьма способами. Так, за формою фінансування їх поділяють на дві групи: більшу за чисельністю групу становлять приватні заклади і державні.

Відтак, за структурою, рівнем і змістом навчання американські фахівці поділяють свої ВНЗ на такі групи: - заклади післясередньої освіти різного виду і напівпрофесійні школи з програмами тривалістю від 1-ого до 3-ох років і присудженням посвідчень низьких рівні; - з присвоєнням асоційованого ступеня з правом виконання роботи рівня техніків і вступу на третій курс коледжів з бакалаврськими програмами; - місцеві і молодші коледжі з дворічними програмами, виконання яких відкриває двері на третій курс «бакалаврських» коледжів та отримання асоційованого ступеня чи професійної ліцензії - коледжі вільних мистецтв, - загальноосвітні коледжі з присвоєнням диплома як бакалавра, так і магістра - незалежні професійні школи з бакалаврським (часто й магістерським) рівнем дипломів у сферах технології, мистецтв тощо - університети з правом підготовки докторів та усіма циклами навчання, які складають найбільш престижну групу ВНЗ. (Єльський університет, Гарвардський університет, , Пенсильванський університет, Прінстонський університет, Стенфордський університет)

Великобританія.Початковою ланкою освіитиє д/о.Дошкільних закладів у країні недостатньо для забезпечення доглядом усіх дітей до вступу до школи, навчання в якій починається з 5-ти років. Основними їх типами є муніципальні та приватні денні ясла, ясельні школи, ясельні класи, ігрові групи, клуби матері і дитини, групи «можливостей». За змістом роботи їх можна об'єднати в три групи: - денні ясла, які забезпечують догляд за дітьми; - ясельні класи і школи, що працюють як заклади інтелектуального розвитку дітей, підготовки їх до школи; - ігрові групи, клуби матері та дитини, групи «можливостей». Шкільне навчанняпоч. з 5-ти р. ушколі для малюків-максим. наближу. жо ігрових умов. від 7 до 11р. діти навч. у початковій шк., де з 1 дня дітей ділять на групи за рівнем інтел. здібностей та навчальних умінь, у поч.. школі це 3 потоки «А»- здібні; підготовлені, «В» з поередніми здібн.; «С»- з низьким. Середня шк є обов. до 15р.. Існує декілька типів середніх шкіл: граматична (дає повну сер. освіту і право вступити до вузу на будь-який фак.) сучасна (випускник отримує довідку, а не атестат, що не дає права на всуп до вузу), об’єднана школа (об’єднує всі типи шкіл); міська технологічна (коледж) (з акцентом на природничі науки та технологію); публік-скулз (готують своїх випускників до заняття керівних посад у політиці, економіці, армії.

Середня спеціальнаосвіта надається коледжами 4 типів:комерційними, художніми, технічними і домоводства. Кілька століть усю вищу освіту країни репрезентували засновані у ХІ І-ХІІІ ст. університети в Оксфорді та Кембриджі, створені для навчання еліти. І лише у XX ст. статус університетів отримали коледжі, які готували молодь до складання випускних екзаменів у Лондонському університеті. Вища освіта країни була елітарною та охоплювала дуже малий відсоток молоді. Однак після Другої світової війни кількість університетів подвоїлася. Усі університети Великобританії мають високий рівень автономії у визначенні курсів, програм і методів навчання. Посередницькі функції між урядом та університетами покладено на три ради університетських фондів (Англії, Шотландії та Уельсу). До складу цих рад входять представники закладів вищої освіти з регіонів, шкіл І ліцеїв, роботодавців. Таке широке представництво дає змогу поєднати цілі держави та інтереси ВНЗ, досить об'єктивно оцінюючи останні. Зараховані до університету студенти спочатку намагаються здобути першу ступеневу кваліфікацію - бакалавр, яку можна отримати на гуманітарних, природничих чи педагогічних спеціальностях за 2-3 роки, архітектурних, інженерних спеціальностях та менеджменту - за 3-4 роки, ветеринарії та медицині - за 5-6 років.

Отримавши кваліфікацію бакалавра, студент має право продовжити навчання для отримання магістерського ступеня. Для цього необхідно 2-3 роки викладання, навчання чи досліджень при достатньо глибокому вивченні однієї чи групи суміжних дисциплін. У країні немає єдиного зразка диплома про освіту. Тут захищеними є лише титули «бакалавр», «магістр», «доктор».

Британські університети - це великі науково-навчальні комплекси, що включають коледжі, магістерські та докторські школи, дослідні Інститути, наукові центри, обсерваторії та ін..

Німеччина. сучасна система освіти ФРН являє собою єдину структуру, що включає такі ланки: дошкільне виховання (дитячі садки з повним або неповним днем, призначені для дітей 3-х — 6-ти років; одногрупові дошкільні заклади (переважно для старших дошкільників); пришкільні групи (для п'ятирічних дітей); підготовчі класи основної школи (у них виховують і навчають п'ятирічних дітей); цілодобові інтернати для здорових дітей віком від 3-х до 6-ти років; інтернати для дітей із проблемами здоров'я і розвитку; материнські центри. У них матері разом з дітьми займаються цікавою і корисною діяльністю, спілкуються між собою та спеціалістами з педагогіки і психології. Головні концептуальні засади виховання дітей реалізуються у дитячих садках вільного і відкритого типів. Найпоширеніший тип вільного дитячого садка — штейнерівські дитячі садки і дитячі садки Монтессорі).

Початкова освіта, що надається у 4-річних поч. школах; перша ступінь середньої освіти– неповна середня освіта (5-10кл.), що включає різні типи шкіл; основну школу (9-10кл.); загальну школу (5-10кл.); гімназію (5-10кл.) та профшколи нижчої ланки; друга ступінь середньої освіти – повна середня освіта;11-13 класи гімназій різних типів, профшколи підвищеного типу, ПТУ, що готують до вступу у вуз з певної спеціальності; освіта дорослих, вища освіта.

Сьогодні до вищих учбових навч. закл. приймають всіх хто успішно склав екзамени зрілості. Традиційно студент сам визначає для себе зміст освіти та трив. навчання (від 4 до 7р.).

(Гейдельберзький університет ім. Карла-Рупрехта, Боннський університет, Фрайбургський унів.)

Франція. Освітня система у Франції має наступну структуру: - дошкільна освіта ( до 6 років)

(Основними типами дошкільних закладів, у яких виховують дітей від 2-х до 6-ти років, є материнські школи, класи для малят при початкових школах, дитячі садки), початкова (Початкова школа навчає дітей до 14 років і є останнім етапом обов'язкової освіти. Після закінчення циклу навчання в початковій школі учні складають іспити на отримання сертифікату про початкову освіту); середня освіта (середня освіта у Франції складається з двох блоків: перший цикл навчання (коллеж) і 2-й "довгий" цикл навчання: ліцей Ліцей готує протягом 3-х років до іспиту на ступінь бакалавра (14-18р.). Вища освіта доступна тільки за наявності ступеня бакалавра. Університетська освіта має три цикли: Перший цикл 2 р. готує до отримання диплома про загальну університетську освіту, але цей диплом не має практичної цінності на ринку праці. Другий цикл готує до ліцензії протягом одного року після першого циклуі

Недавно була також створена можливість професійної освіти, в якому навчаються три роки.

Третій цикл ділиться на два філіали:диплом вищої спеціалізованої освіти, який є професійним дипломом, підготовка до якого триває протягом 1 року після отримання ліцензії і включає навчання і практику 2-й- ддиплом поглибленого вивчення- це навчання дослідницькій роботі. Вивчення медицини і фармацевтики є особливим розділом освіти. Воно проходить в CEU (госпітальних університетських центрах), при цьому університет забезпечує теоретичне навчання, а лікарня - практичні навики. Вивчення медицини продовжується від двох до десяти років. (Сорбонна, Іншими престижними навчальними закладами є Колеж де Франс, Політехнічна школа, Вища нормальна школа, Католицький інститут, Гірський інститут і Національний інститут управління)

Японія. Система освіти включає: дошкільну освіту (Дошкільні заклади для дітей віком від народження до 6-ти років (ясла, дитячі садки, ясла-садки) перебувають у підпорядкуванні муніципалітетів, приватних організацій та осіб і працюють від 2—3-х до 10—12-ти годин на день. Існують також однорічні заклади для повноцінної підготовки дітей 5—6-ти років до школи. Крім муніципальних, усі дошкільні заклади платні й за бажанням батьків забезпечують програму індивідуального розвитку кожної дитини. Виховательками працюють переважно молоді неодружені жінки, які обов'язково повинні мати університетську освіту); початкова школа (6р.)- масовий навчальний заклад, що знаходиться у віданні муніципалітетів. Приватні початкові школи зустрічаються дуже рідко. Молодша середня школа в складі 7-9 класів виникла в результаті реформи 1947 р. Урок тут триває 50 хвилин. У молодшій середній школі японські школярі приступають до вивчення іноземних мов, однак спеціальних годин на них не виділяють, а використовується час додаткових занять на розсуд викладача (так звані факультативні предмети); Старша середня школа, де розпочинається диференціація освіти (загально академічний потк, спеціалізований, професійний)

Система вищої освіти включає в себе такі основні чотири види освітніх установ: 1. університети повного циклу (4 роки); 2. університети прискореного циклу (2 роки); 3. професійні коледжі; 4 технічні інститути.

В університетах повного циклу навчання триває 4 роки, однак на медичному і ветеринарному факультетах - 6 років. Після закінчення основного 4 - річного курсу навчання в університеті випускник може надійти в магістратуру чи докторантуру. Термін навчання в магістратурі в японських вузах - 2 роки. Докторантура - 5 років навчання. Японські вузи мають унікальний у світі інститут "студента-дослідника" - кенкюсей. Це значить, що студент, який поставив перед собою мету отримання наукової ступеня, має можливість займатися дослідницькою роботою в обраній їм конкретної області знань протягом від 6-ти місяців до 1-го академічного року.

В університетах прискореного циклу термін навчання складає 2 роки, але для бажаючих отримати спеціальність медичної сестри термін навчання складає 3 роки.

Термін навчання в технічних інститутах становить 5 років, і вони дають широку технічну підготовку своїм студентам. Випускники таких інститутів влаштовуються на роботу на фірми та дослідницькі центри, пов'язані з розробкою нової передової технології і ноу-хау. У технічних інститутах готують також фахівців торгового флоту.

Найвідомішими державними університетами Японії є: Токійський, Кіотський, Осакський, Хоккайдський, приватними (більшість розташована в Токіо) - Васеда, Мейдзі, Токай, Хосей, Кейо.

 


Поделиться:

Дата добавления: 2015-09-15; просмотров: 136; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты