Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Література. 3. Закон України «Про звернення громадян» (зі змінами та доповненнями).




1. Конституція України.

2. Митний кодекс України

3. Закон України «Про звернення громадян» (зі змінами та доповненнями).

4. Указ Президента України «Про першочергові заходи щодо забезпечення реалізації та гарантування конституційного права на звернення до органів державної влади та органів місцевого самоврядування»

5. Постанова Кабінету Міністрів України «Про затвердження Інструкції з діловодства за зверненнями громадян в органах державної влади і місцевого самоврядування, об'єднаннях громадян, на підприємствах, в установах, організаціях незалежно від форм власності, в засобах масової інформації» від 14 квітня 1997 р. N 348.

6. Наказу ДМСУ «Про затвердження Регламенту Державної митної служби України»

7. Наказ ДМСУ "Про роботу зі зверненнями громадян" (зі змінами та доповненнями).

 

Тема 6. Відповідальність митних органів, організацій, їх посадових осіб та інших працівників

Методичні рекомендації

Відповідно до ст. 30 МК України посадові особи та інші працівники митних органів, організацій, які прийняли неправомірні рішення, вчинили неправомірні дії або допустили бездіяльність, у тому числі в особистих корисливих цілях або на користь третіх осіб, несуть кримінальну, адміністративну, дисциплінарну та іншу відповідальність відповідно до закону. Шкода, заподіяна особам та їх майну неправомірними рішеннями, діями або бездіяльністю митних органів, організацій або їх посадових осіб чи інших працівників при виконанні ними своїх службових (трудових) обов'язків, відшкодовується цими органами, організаціями у порядку, визначеному законом.

Питання

Питання 1. Законодавство України, що регулює відповідальність осіб за неправомірні дії та бездіяльність

Методичні рекомендації

При вивченні питання потрібно звернути увагу на те, що згідно Митного кодексу України служба в митних органах України є державною службою, яка полягає у професійній діяльності придатних до неї за станом здоров'я, освітнім рівнем та віком громадян України, пов'язаній із створенням сприятливих умов для розвитку законної зовнішньоекономічної діяльності, забезпеченням безпеки суспільства та захистом митних інтересів України. Посадовими особами митної служби України є працівники митних органів України, на яких покладено виконання завдань, зазначених у ст. 544 Митного кодексу, здійснення організаційного, юридичного, кадрового, фінансового, матеріально-технічного забезпечення діяльності митної служби України і яким присвоєно спеціальні звання митної служби. Посадові особи митної служби України є державними службовцями. Правове становище посадових осіб митної служби України визначається Митним кодексом, а в частині, не врегульованій ним, - законодавством про державну службу та іншими актами законодавства України. Правове становище працівників митних органів та організацій, які не є посадовими особами, регулюється іншими актами законодавства України з урахуванням особливостей, передбачених Митним кодексом.

Стаття 38 Закону України «Про державну службу» передбачає, що особи, винні у порушенні законодавства про державну службу, несуть цивільну, адміністративну або кримінальну відповідальність згідно із чинним законодавством. Закон України «Про засади запобігання і протидії корупції» від 07.04. 2011р. визначає основні засади запобігання і протидії корупції в публічній і приватній сферах суспільних відносин, відшкодування завданої внаслідок вчинення корупційних правопорушень збитків, шкоди, поновлення порушених прав, свобод чи інтересів фізичних осіб, прав чи інтересів юридичних осіб, інтересів держави. Під дію даного закону підпадають посадові особи митних органів.

Адміністративна відповідальність настає за адміністративні корупційні діяння, передбачені Кодексом про адміністративні правопорушення України главою 13-А, а саме:

· порушення обмежень щодо використання службового становища;

· пропозиція або надання неправомірної вигоди;

· порушення обмежень щодо сумісництва та суміщення з іншими видами діяльності;

· порушення встановлених законом обмежень щодо одержання дарунка (пожертви);

· порушення вимог фінансового контролю;

· порушення вимог щодо повідомлення про конфлікт інтересів;

· невжиття заходів щодо протидії корупції.

Розділом ХУІІ Кримінального кодексу України передбачено відповідальність за злочини у сфері службової діяльності та професійної діяльності, пов’язаної з наданням публічних послуг, а саме:· зловживання владою або службовим становищем;· зловживання повноваженнями службовою особою юридичної особи приватного права незалежно від організаційно-правової форми; · перевищення влади або службових повноважень; · перевищення повноважень службовою особою юридичної особи приватного права незалежно від організаційно-правової форми;· зловживання повноваженнями особами, які надають публічні послуги;· службове підроблення;· службова недбалість; · одержання хабара;· незаконне збагачення; · комерційний підкуп службової особи юридичної особи приватного права незалежно від організаційно-правової форми; · підкуп особи, яка надає публічні послуги; · пропозиція або давання хабара; · зловживання впливом;· провокація хабара або комерційного підкупу.

 

Необхідно також зазначити, що наказом ДМСУ № 289 від 07.04.2011р. «Про затвердження «Положення про Департамент боротьби з контрабандою, аналізу ризиків та протидії корупції» створено відповідний Департамент. Він є регіональною митницею, яка в межах своєї компетенції та делегованих Держмитслужбою повноважень здійснює на митній території України митну справу та забезпечує комплексний контроль за додержанням законодавства України з питань митної справи, керівництво та координацію діяльності інших регіональних митниць, митниць з питань боротьби з контрабандою та порушеннями митних правил, аналітичної роботи, контрольно-перевірочної роботи, протидії корупції.

Запитання для самоперевірки

1. Хто є посадовими особами митної служби України?

2. Яку відповідальність несуть особи, винні у порушенні законодавства про державну службу?

3. Які основні засади Закону України «Про засади запобігання і протидії корупції»

4. За які адміністративні корупційні діяння настає адміністративна відповідальність?

5. Наведіть приклади злочинів у сфері службової діяльності та професійної діяльності, пов’язаної з наданням публічних послуг відповідно до Кримінального кодексу України.

6. Які повноваження Департаменту боротьби з контрабандою, аналізу ризиків та протидії корупції?


Поделиться:

Дата добавления: 2015-09-13; просмотров: 66; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты